Eğitim Sitesi

Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü

Sekonder Tepki

İlk enjeksiyondan günler, haftalar, hatta aylar sonra yapılan ikinci bir antijen enjeksiyonuyla başlatılan hızlı antikor üretimi.

Sekresyon

Bazı hücreler tarafından üretilip salgılanan ve vücudun başka bir yerinde bazı metabolik olaylarında kullanılan madde.

Sekretin

On iki parmak bağırsağının salgıladığı hormon.

Sekum

İleum, kolon ve apendisin açıldığı kapalı kese.

Açıklamalarıyla 2079 Biyoloji Terimi

Seleksiyon

Seçilim, ayıklama. Yeryüzünde, uygun çevre şartlarında canlı bireylerin sayısı hızla (geometrik) artar. Artış böyle devam etseydi yeryüzü kısa zamanda yaşanmaz olurdu. Bu durumu engellemek için yani canlı sayısını sabitlemek için doğada işleyen mekanizmaya doğal seleksiyon denir. Doğal seleksiyon sonucu, ortama uyamayan canlı bireyler yok olurlar ve canlı sayısı dengelenir.

Selüloz

1. Yalnızca bitkilerde bulunur. Bitki hücresinin çeperini (hücre duvarını) oluşturur. (Yapı maddesi) Hayvanlar tarafından sindirilemez. (Bazı kuş ve geviş getirenler hariç)

2. Çok sayıda glikozun birleşmesi ile oluşan bitki hücrelerinin temel yapı taşı olan polisakkarit.

Seminifer Tubülleri

Testislerde, içerisinde sperm üretiminin gerçekleştirildiği tubüller.

Sentriol

Hayvan hücresinde sitoplazma çekirdeğe yakın yerde bulunan koyu boyanan ve mitoz ile mayoz bölünme sırasında iğ ipliklerini oluşturan organel.

Sentriyol

Hücre bölüneceği zaman kutuplara göç eden, iğ ipliklerinin yapımında rol oynayan organellerdir.

Sentromer

1. Kromozomlarda kardeş kromotitleri bir arada tutan kısım.

2. Kromozom üzerinde iğ ipliğinin tutunduğu nokta.Kardeş ipliklerin birleştiği bölge.

Sentrozom

- Sadece insan ve hayvan hücrelerinde bulunur.
- Birbirine dik 2 sentriyolden oluşur.
- Hücre bölünmesinde görevlidir, hücrenin normalden daha hızlı bölünmesini sağlar.
- Zarsız organellerdir.
- Hücre bölünmesi sırasında kendini eşleyerek bölünmeye yardımcı olur.
- Yapısında DNA bulunur.

Sentrozomlar

Hücre çekirdeğine yakın yerleşen, silindir şeklinde, birbirine dik konumda olan kısa borucuklardır. Hücrenin hareket merkezidirler. Hücrenin mitoz bölünmesi esnasında kromozomların tutundukları iplikçikleri yaparlar.

Sepaller

Çanak yapraklar. Çiçek örtü yapraklarının dış halkasını oluşturan ve genellikle normal yaprakları andıran yeşil yapraklar.

Septum

Bölme.

Ser

Bir süksesyonun belirli bir alanda, birbirinin yerini alan kommüniteleri. Geçici kommüniteler, seral evreler adını alır. Serler, yeryüzünün o kesimindeki iklime özgü bir klimaks kommünitesiyle sonlanır.

Sera Etkisi

1. Güneş’ten gelen ışınların büyük bir bölümü uzaya yansıtılırken bir bölümü de atmosfer tarafından tutularak ısının artmasına neden olur. Çeşitli nedenlerle atmosferde oranı artan karbondioksit, metan, su buharı ve diğer gazların oranının artması, atmosferin daha fazla ısı tutmasına neden olur. Bu duruma sera etkisi denir.

2. Ototrof canlılar, CO2 ve su kullanarak organik besin maddelerini sentezler. Oksijenli solunum ve etil alkol fermantasyonu sonucunda ise atmosfere CO2 verilir. Su yosunları ve kara bitkileri, fotosentez yaparak atmosferdeki CO2 oranını düşürürler. Ancak kömür, doğal gaz, fosil yakıtların kullanımı; hücre solunumu, yanardağlar ve orman yangınları atmosferin CO2 oranını artırır. Atmosferdeki CO2 oranı % 0,3'tür. Atmosferdeki CO2 oranının yükselmesi atmosferin ısınmasına neden olur. Bu duruma sera etkisi denir.

Serebellum

Omurgalı beyninin kas koordinasyonunu denetleyen kısmı.

Serebral

Beyin organıyla ilgili yapı.Beyine bağlı.

Serebrum

Omurgalılarda kafa tasının üst kısmını işgal eden beynin ana kısmı. İnsanda iki beyin yarım küresi Corpus callosum'la birleşerek merkezi sinir sisteminin en kısmını oluşturur.

Serkarya

Balıklarda kist yapan Trematod parazitlerin serbest yüzen son larva evresi.

Diğer Biyoloji Terimleri

İlk Sayfa ... 85 86 [87]88 89 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Biyoloji Terimleri Sözlüğü