Serkopitekoid Eski dünya maymunu. Kuyruğu var fakat bir ekstremite olarak kullanmaz.
Serkus Bazı canlı gruplarında, vücudun sonunda görülen ve çeşitli şekillerde olabilen, kuyruk benzeri uzantı.
Serolojik test Belirli bir mikroorganizmaya karşı üretilmiş antikorların varlığını saptayan bir kan testi.
Sertoli Hücreleri
Her testis, çok sayıda seminifer tüpçük adı verilen kıvrılmış kanaldan oluşur. Seminifer tüpçüklerde iki belirgin hücre grubu bulunur. Bunlar sertoli hücreleri ve spermatogonik hücreler (spermatogonyumlar, spermatositler ve spermatitler)dir.
Sertoli hücresinin düzensiz şekilli çekirdeği ve belirgin bir çekirdekçiği vardır. Bu hücreler spermlerin beslenmesini ve korunmasını sağlar.
Serum
1-Kanın, pıhtılaşmasından sonra hücrelerinden ayrılmış, açık sarı renkli sıvı kısmı.
2-Parçacıklardan ayrılmış biyolojik sıvı. Kan pıhtılaşmasından sonra bu tip açık sarı renkli bir sıvı meydana gelir.
3-Mikroplu bir hastalığa veya zehirli bir maddeye karşı aşılanmış bir hayvanın özellikle atın kanından elde edilen sıvı madde.
Açıklamalarıyla 2080 Biyoloji Terimi
Serviks Rahmin vajina içerisine açıldığı açıklık.
Ses Kirliliği
Ortamda, çeşitli faktörlerin etkisiyle normalden (35-65 dB) daha fazla (65 dB üstü) ses bulunmasına ses kirliliği denir.
Ses Kirliliğinin Nedenleri:
1. Plansız kentleşme.
2. Sanayileşme.
3. Hızlı nüfus artışı.
4. Trafik ve iş makineleri.
5. Hava alanları, limanlar ve demir yolları.
Sesil
1. Bir organizmanın sap, gövde ve pedisel gibi yapıları olmaksızın doğrudan bir yere oturması (Örneğin deniz tabanına oturması).
2. Bir yere bağlı olarak yaşayan.
Sessiz Mutasyon Meydana geldiği gen üzerinde, daha sonra bugen tarafından üretilecek proteinin fonksiyonunu değiştirmeyen mutasyonlardır (etkisiz mutasyon).
Sferik Simetri Vücudun herhangi bir yerinden geçen tüm düzlemlerin, vücudu eşit iki parçaya ayırdığı simetri tipi, küresel simetri.
Sfinkter Kısalarak bir açıklığı kapatan dairesel dizilmiş kas lifleri grubu. Midenin sonunda bulunan pylor sfinkter gibi.
Sıcakkanlı Canlılar
1. Vücut sıcaklığı ortam sıcaklığına göre değişmeyen hep aynı kalan canlılar.
2. Dış ortamdaki sıcaklık değişimlerine karşı vücut sıcaklığını sabit tutabilen canlılara sıcakkanlı canlılar denir.
Sıcakkanlı hayvan Vücut sıcaklığı ortam sıcaklığına göre değişmeyen, aynı kalan canlılar.
Sınıflandırma Canlıların benzer ve ortak özellikleri ile akrabalık derecelerine göre yapılan gruplandırılma işlemidir, sistematik de denir.
Sikaslar Tropik ve subtropik bölgelerde yaşayan odunlu, tohumlu bitki ordolarından biridir. Ya kısa yumru biçiminde toprak altı ya da dik silindirik toprak üstü gövdeye sahip bitkilerdir.
Siklozis Tipik olarak bitkilerin yaprak hücrelerinde görülen sitoplazmanın dairesel hareketi.
Sil
1. Bazı ökaryotik hücrelerin yüzeyinden dışarı doğru uzanmış, mikrotübüllerden oluşmuş, hareket etme yeteneğine sahip yapı.
2. Bazı tek hücrelilerde hareti sağlayan, yine bazı organizmaların akciğer borularında senkronize hareket ederek toz vb. partikülleri akciğerden uzaklaştıran kamçı benzeri yapı.
Simbiyont Başka türden bir canlı ile ortak yaşayan canlı. Bu birliktelik, her iki tarafın fayda ya da zarar durumuna göre farklı isimler alır.
Simbiyotik Birlikte yaşayan.
Simbiyotik İlişkiler Komünitede farklı iki türün birbiriyle ilişki içinde olmasına, bir arada yaşamasına simbiyoz yaşam (simbiyotik İlişkiler) denir. Canlılar arasındaki bu ilişkiler yararlı (+), zararlı (-) veya nötr (0) olabilir. Simbiyoz yaşam biçimleri; parazitlik, mutualizm, kommensalizm şeklinde görülür.
Diğer Biyoloji Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Biyoloji Terimleri Sözlüğü