Eğitim Sitesi

Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü

Süspansiyon

Asıltı. Bir akışkan içinde yüzen sıvı parçacıkların oluşturduğu sistem.

Şaşılık

Göz yuvarlağını hareket ettiren (sağa, sola, yukarı, aşağı) kasların uzun veya kısa oluşu ile ilgilidir. Ameliyatla giderilebilir.

Şilomikron

Trigliseritlerin albumin adı verilen proteinlerle kaplanarak meydana getirdiği süt görünümlü yağ damlacıkları.

Şirden

Geviş getiren hayvanların dört bölmeli midelerinin, çiğnenmiş besinin tekrar mide suları ile sindirildiği dördüncü bölümü; bezli mide.

Açıklamalarıyla 2079 Biyoloji Terimi

Şizosöl

Embriyonik mezodermin iki tabakaya ayrılmasıyla oluşan bir vücut boşluğu.

Şizosöl Sölom

Erken embriyonik evrede kopan iki blastomer, endoderm ve ektoderm arasına düşerek ilkin mezoderm hücrelerini oluşturur. ıki tabakanın ayrılmasıyla mezoderm gelişir. Mezodermden köken alan vücut boşluğudur.

Tabiatı koruma alanları

Bilimsel çalışmalar ve eğitim açısından önem taşıyan, nadir, tehlike altında veya kaybolmaya yüz tutmuş ekosistemleri ve türleri içeren alanlardır.

Tagmata

Kaynaşmış ya da hareketli halde olabilen, özelleşmiş vücut bölümleri.

Tahmin

Hipotezden akıl yürütme yoluyla çıkarılan sonuçlara tahmin denir.

Takım

Canlıların sınıflandırılmasında kullanılan, familya ve sınıf arasındak bulunan, yakın benzerlik gösteren organizmaların meydana getirdiği taksonomik birlik.Ordo.

Taksis

Göçüm hareketleri. Bir uyartıya tepki niteliğinde ve uyartının yönüne bağlı uyum hareketi. Hayvanlarda, bazı ilkel bitkilerde ve kara yosunları ya da eğreltilerin erkek eşey hücrelerinde görülür.

Takson

1. Canlıların sınıflandırılmasında kullanılan, belirli bir bir hiyerarşide düzenlenmiş olan basamakların ortak adı.

2. Filogenetik sınıflandırmada canlılar, tür ile başlayan ve âlem ile sonlanan 7 farklı kategoride gruplandırılır. Belirli bir kategoriye dâhil olan ortak özelliklere sahip bireylerin oluşturduğu topluluğa takson denir.

Taksonomi

Canlıların sınıflandırılması ve bu sınıflandırmada kullanılan kural ve prensipler. Canlıları sınıflandıran bilim dalı.

Taksonomist

Canlıların sahip olduğu özelliklerin incelenerek gruplandırılmasına sınıflandırma denir. Bu konu ile ilgili bilim dalına taksonomi, bununla uğraşan bilim insanına taksonomist adı verilir.

Tal

Tallus. Kök, gövde ya da yaprak gibi doku özelleşmesi görülmeyen, alglerde ve bazı aşağı yapılı bitkilerde görülen vücut yapısı.

Talamus

Diansefalonun yan duvarları. Beyne giden duyusal impulsların mesajını alan merkez. Aynı zamanda beyinle karmaşık yollarla ilişki kurar.

Tallofitler

Embriyo ve iletim demetlerinden yoksun ilkel bitkiler.

Tallus

Kök, gövde ya da yaprak gibi doku özelleşmesi görülmeyen, alglerde ve bazı aşağı yapılı bitkilerde görülen vücut yapısı.

Tam Çiçek

Bazı bitkilerin çiçekleri çanak yaprak, taç yaprak, erkek ve dişi organ gibi tüm yapılara sahip ise tam çiçek (erselik) adını alır. Örnek: Kiraz, elma, şeftali, bezelye.

Tam Parazit

Emeçleri ile konak bitkinin soymuk borularından organik besin alan, renksiz, fotosentez yapamayan bitkilerdir. Örnek: Küsküt otu

Diğer Biyoloji Terimleri

İlk Sayfa ... 92 93 [94]95 96 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Biyoloji Terimleri Sözlüğü