1. Ay ve Güneş'in çekim kuvvetleri nedeniyle deniz yüzünde, özellikle ana denizlerde su düzeyinin alçalması, kabarması olayı.
2. Meddücezir, gelgit.
1. Ay ve Güneş'in çekim kuvvetleri nedeniyle deniz yüzünde, özellikle ana denizlerde su düzeyinin alçalması, kabarması olayı.
2. Medcezir, gelgit.
Bir topluluğun hayat tarzı, bilgi seviyesi, sanat gücü, maddi ve manevi sahip olduğu değerler bütünü.
Gazete, dergi, televizyon, radyo, sinema ve internet gibi yazılı görsel, iletişim araçlarının tümü
Açıklamalarıyla 1151 Coğrafya Terimi
Birbirine komşu kara ve denizlerin ya da dağlarla vadilerin, gün içinde (Dünyanın günlük hareketi) farklı ısınması ve soğuması sonucunda oluşan rüzgarlardır.
Meltem rüzgarları ikiye ayrılır:
A.Kara ve Deniz Meltemleri:
1.Kara Meltemi
Gece, kara çabuk soğuduğundan yüksek basınç alanına, deniz daha sıcak olduğundan alçak basınç alanına dönüşür. Bunun sonucunda rüzgar karadan denize doğru eser. Oluşan rüzgara Kara Meltemi denir.
2.Deniz Meltemi
Gündüz, kara hemen ısındığı için alçak basınç alanına, denizler geç ısındığı için yüksek basınç alanına dönüşür. Sonuç olarak rüzgar denizden karaya doğru eser. Oluşan rüzgara Deniz Meltemi denir.
B.Dağ ve Vadi Meltemleri
1.Dağ Meltemi
Gece, yüksek yerler daha çabuk soğur ve yüksek basınç alanına, alçak yerler geç soğur ve alçak basınç alanına dönüşür. Sonucunda rüzgar dağın yamaçlarından vadi içlerine doğru eser. Bu rüzgara Dağ Meltemi denir.
2.Vadi Meltemi
Gündüz, yüksek yerler çabuk ısındığından alçak basınç alanına, soğuk olan çukur vadiler ise yüksek basınç alanına dönüşür. Bunun sonucunda rüzgar vadi içlerinden dağın yamacı boyunca yukarıya doğru eser. Bu rüzgara Vadi Meltemi denir.
Akarsu yatak eğiminin azalması, akarsuyun akış hızının ve aşındırma gücünün azalmasına neden olur. Akarsu büklümler yaparak akar. Akarsuyun geniş vadi tabanı içinde, eğimin azalması nedeniyle yaptığı büklümlere menderes denir. Menderesler yapan akarsuyun, uzunluğu artar ancak akımı azalır.Taban seviyesinin alçalması nedeniyle menderesler yapan bir akarsuyun, yatağına gömülmesiyle oluşan şekle gömük menderes denir.
Hayvan otlatılan yerler, otlak
Mercan iskeletlerinden oluşan organik bir taştır. Temiz, sıcak ve derinliğin az olduğu denizlerde bulunur. Ada kenarlarında topluluk oluşturanlara atol denir. Kıyı yakınlarında olanlar ise, mercan resifleridir.
Mercan denilen ve koloniler hâlinde bir arada yaşayan basit deniz hayvanlarının meydana getirdikleri oluşumlardır.
1- Kutup noktalarını birleştiren ve paralelleri dik kestiği varsayılan yarım çemberler.
2- Bir kutup noktasından diğer kutup noktasına uzanan, Ekvator ve Paralelleri dik kestiği varsayılan yaylara meridyen denir.
1. Başlangıç meridyeni İngiltere'de Greenwich gözlem evinden geçen meridyendir.
2. Başlangıç meridyeninin 180 tane doğusunda, 180 tanede batısında olmak üzere 360 adet meridyen yayı vardır
3. Meridyenler, 360 derece olan Ekvator çemberinin birer derecelik aralıklara ayrılmasıyla oluşturulmuştur.
4. Bütün meridyenlerin boyları bir birine eşittir.
5. Meridyenler kuzey-güney doğrultusunda uzanırlar.
6. Bütün meridyenler kutuplarda birleşir.
7. Bir birine komşu iki meridyen dairesi arasındaki uzaklık ekvatorda yaklaşık 111 km'dir, Bu uzaklık kutuplara doğru gidildikçe azalır.
8. Meridyenler aynı paralel üzerinde bir birine eşit uzaklıktadır.
9. Ardışık iki meridyen arasındaki yerel saat farkı 4 dakikadır.(Türkiye 26 - 45 Doğu meridyenleri arasındadır.45 - 26=19x4=76 dakika. Türkiye'nin en doğusuyla en batısı arasında 76 dakikalık yerel saat farkı vardır.
10. Başlangıç meridyeninin doğusunda kalan meridyenlere doğu meridyenleri, batısında kalan meridyenlere batı meridyenleri denir.
11. Dünya batıdan doğuya döner bu yüzden doğudaki meridyenlerin yerel saatleri, kendilerine göre batıda olan meridyenlerin yerel saatlerinden daha ileridir.
Kalkerin yüksek sıcaklık ve basınç altında değişime uğraması, yani metamorfize olması sonucu oluşur.
Metalleri işleyen sanayi kolu
Başkalaşmış taş.
Bir kayacın ilk oluştuğu ortamdan farklı bir ortamın etkisinde toplam kimyasal bileşimi bozulmadan katı durumlarını koruyarak sıcaklık, basınç gibi etkilerle geçirdikleri dokusal ve mineralojik değişimdir.
Bataklık topraklarda, lağım sularında ve ayrıca kömür madenlerinde organik maddenin anaerobik koşullarda ayrışmasından oluşan, genellikle bataklık gazı olarak adlandırılan, doğal ve renksiz gaz.
Uzaydan Dünya'nın yüzeyine düşen kütle.
Meteoroloji uzmanı. Hava tahminleri ve hava durumları ile ilgilenen bir kişilere verilen isim.
Hava koşullarında meydana gelen değişmeleri, iklim türlerini araştırıp hava durumu tahminlerinde bulunan bilim dalı, hava bilgisi.
Sıcaklık ve yağış gibi iklim elemanları bakımından farklı özellikler gösteren dönemler.
Diğer Coğrafya Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Coğrafya Terimleri Sözlüğü