Eğitim Sitesi

Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü

Batı Batı, günbatısı ya da eski dilde garp, coğrafyada yön bildiren dört ana sözcükten biridir. 4 ana yönden biri olan batı, Doğu'nun karşıtıdır. Güneşin battığı yön olmasına atfen "batmak" eyleminin kökünden türetilmiştir. Batı-doğu arasındaki düz bir çizgi; kuzey-güney doğrultusundaki çizgiyi dik keser. Coğrafya kurallarına göre, coğrafi haritalarda batı yönü daima sol yandadır.

Bazalt Koyu gri ve siyah renklerde olan dış püskürük bir taştır. Mineralleri ince taneli olduğu için ancak mikroskopla görülebilir. Bazalt demir içerir. Bu nedenle ağır bir taştır.

Benioff Zonu Derin deniz hendeklerinden manto içine sarkan eğimli deprem zonu (Hugo Benioff, Amerikalı jeofizikçi).

Besin Ağı Doğada canlıların beslenmesi ve canlıların arasındaki beslenme ilişkilerini gösteren ağ.Besin zincirlerinin birleşmesi ile oluşan ağ.

Besin Zinciri Bitki, otçul hayvan ve etçil hayvan arasında besine dönüştürülen enerjinin organizmadan organizmaya geçişidir.

Açıklamalarıyla 1151 Coğrafya Terimi

Beslenme Zinciri 1- Bir organizmanın bir sonraki organizma için besin oluşturduğu organizmalar dizisi.

2- Her biri kendisinden sonraki tarafından yendiği için aralarında beslenmeye dayanan bağlantılar bulunan canlılardan oluşan zincir.

Beşeri Coğrafya Beşeri coğrafya, coğrafi çevrenin insan yaşamına etkisini, insanın mekanda yaptığı değişiklikleri inceleyen bir coğrafya anabilim dalıdır. Beşeri coğrafyanın alt dalları nüfus coğrafyası, yerleşme coğrafyası, siyasi coğrafya, tarihî coğrafya, kültürel coğrafya, tarım coğrafyası, sanayi coğrafyası, enerji coğrafyası, ulaşım coğrafyası, ticaret coğrafyası, turizm coğrafyası ve sağlık coğrafyasıdır.

Beşeri Ortam İnsanla ilgili yani insani faktörlerin göz önünde bulundurulduğu ortam ya da kriterdir.

Beyin Göçü Yetişmiş, nitelikli ve eğitimli nüfusun daha iyi çalışma ve yaşama koşulları nedeniyle diğer ülkelere göç etmesidir. Örneğin bir Türk doktorun İngiltere'de çalışması.

Biomas Enerji Bitkisel ve hayvansal ürünlerden elde edilen enerji.

Biriktirme Yeryüzü örtüsüne ait dokuların başta akarsular olmak üzere, rüzgar, dalga, gibi çeşitli dış etmenler tarafından belirli yerlerde toplanmasıdır.

Birinci Zaman (Paleozoik) Günümüzden yaklaşık 225 milyon yıl önce sona erdiği varsayılan jeolojik zamandır. Birinci zamanın yaklaşık 375 milyon yıl sürdüğü tahmin edilmektedir.
Zamanın önemli olayları : Kaledonya ve Hersinya kıvrımlarının oluşumu. Özellikle karbon devrinde kömür yataklarının oluşumu. İlk kara bitkilerinin ortaya çıkışı. Balığa benzer ilk organizmaların ortaya çıkışı. Birinci zamanı karakterize eden canlılar graptolith ve trilobittir.

Birincil Kirleticiler Kirleten kaynaklardan atmosfere bırakılan belli, değişmeyen maddeler. Direkt olarak atılan kirli maddeler.

Bitki Bilimi Botanik.

Biyocoğrafya Canlılar coğrafyası. Yeryüzündeki bütün canlıların dağılımı ve bunların arasındaki ilişkileri konu alan, coğrafya biliminin prensiplerine göre inceleyen bilim dalı.

Botanik (bitkiler bilimi) ve Zooloji (hayvanlar bilimi) olmak üzere iki bölümden oluşur.

Biyocoğrafya Bölgeleri Benzer bitki ve hayvan gruplarının bulunduğu coğrafi alanlardır.

Biyolojik Çeşitlilik Bir ekosistemde dengeyi sağlayan çeşitli (cins, tür, alt tür) canlıların bulunması.

Biyolojik Dönem Bitki yetişme devresi.

Biyom 1- Yeryüzünde genel klimatik koşullar ve arazi yapısı bakımından belirli özellikler gösteren, büyük çapta birbirine benzeyen hayvan ve bitki topluluklarına ve bunların yaşadıkları alanlara verilen isim (Tropik Yağmur Ormanları gibi ).

2- Aynı iklim koşullarında benzer bitki ve hayvan topluluklarını barındıran bölgelerdir.

Biyomas Bir basamaktaki mevcut enerjinin gözle görülür şekli. Herhangi bir anda ortamda bulunan canlıların ağırlığı. Biyolojik kütle.

Diğer Coğrafya Terimleri

İlk Sayfa ... 6 7 [8]9 10 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Coğrafya Terimleri Sözlüğü