Gaybden haber verme, gelecek hakkında önceden fikir beyan etme, dinimize göre falcılık haramdır.
Ölümlü, gelip geçici, yok olucu, devamlı olmayan.
D.Ö. 870- 950
Matematik, botanik, tıp, musiki, felsefe ve mantık alanında eserler yazmış büyük İslam alimidir. Farabi, ilimlerin sınıflandırılması ve mantık alanında kendine özgü yöntemler kullandı. İlimleri sırasıyla; dil, mantık, matematik, fizik ve metafizik, medeni ilimler şeklinde beş ana başlık altında sınıflandırdı. Farabinin yaptığı bu sınıflandırma, Aristo ile Kindinin yaptığı sınıflandırmalardan önemli farklılıklar göstermektedir.
Fizik alanında da önemli çalışmalar yapan Farabi, sesin fiziki açıklamasını yapan ilk alimdir. Yaptığı deneyler sonucunda titreşimlerin dalga uzunluğuna göre azalıp çoğaldığını tespit etti.
Tıp alanında yaptığı çalışmalarda sağlıklı bir bedene sahip olmak için neler yapılması gerektiğini araştırarak bu doğrultuda tıp ilmi için yedi esası saptadı. Özellikle insan bedenindeki tüm organların tanınması, hastalıkların çeşitlerinin bilinmesi, ilaçlarla ilgili detaylı bilgilere sahip olunması konularına öncelik verdi.
Yazdığı eserler ders kitabı olarak uzun süre okutulan Farabi, yalnızca İslam alimlerini değil, kendisinden sonra gelen birçok Batılı bilim adamını da etkiledi.
1. Allah'ın Kur'an-ı Kerim'de ve Peygamber Efendimizin hadislerinde kesin olarak yapılmasını emrettiği işlere farz denir. Yapılması din yönünden kesin şekilde gerekli olan herhangi bir görevdir. Farz-ı Ayn ve Farz-ı Kifaye diye ikiye ayrılır.
2. İslam dininde, özür olmadıkça yapılması zorunlu, yapılmaması günah sayılan ibadet. Farzların yapılmasında büyük sevaplar vardır. Özürsüz olarak yapılmamaları, Allah'ın azabını gerektirir.
3. Dinde yapılması kesinlikle istenilen terki de kesinikle yasaklanan işlerdir. Farzı yerine getiren sevap kazanır, terkeden ise günahkar olur. Farzı inkar eden kimse ise dinden çıkar. Namaz, oruç, zekat, ana-babaya itaat... Gibi
4. İslâm dînince,yapılması kesin yasak olduğu Kur'an'daki ayetlerle sabit olunan hal ve davranışlardır.Bunlardan bazıları; Hırsızlık, Bir insanı öldürmek,Alkol kullanmak,Kişinin, geçimini faiz ve kazancı nereden geldiği belli olmayan haram lokmalardan temin etmemesi, Zina,Gıybet (dedikodu)vs. yasaklardan kaçınması, Allah'ın emrettiği ölçülerde tesettüre sadık kalması, Namaz kılması, Ramazan orucunu tutması, Zekât'ını vermesi vb. emirlere FARZ denir.
Açıklamalarıyla 1545 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi
Yapılması gerekli olan gusül. Farz gusüller şunlardır:
1) Cenabet guslü. 2) Hayız guslü. 3) Nifas guslü. 4) İstihaze guslü. 5) Ölüye dokunma guslü. 6) Cenaze guslü. 7) Nezretme, yemin etme vb. sebeple farz olan gusül.
Uyulması gerekli olan ihtiyat. Müçtehitlerce kesin sayılan delile yakın bir derece kuvvetli görülen delille sabit olan bir görev.
Amelî açıdan kesin farzla hiçbir farkı yoktur. Farz ihtiyata dayalı hükümlerde başka bir müçtehit taklit edilebilir.
Farz oruçlar vakit bakımından belirli ve belirsiz diye ikiye ayrılır.
a) Belirli farz; ramazan orucudur.
b) Belirsiz farz; kazaya kalan ramazan ayına ait oruçlarla, keffaret oruçlarıdır. Belirsiz olan farz oruçlar, oruç tutmanın mubah olduğu günlerin herhangi birinde tutulabilir.
Yükümlü (mükellef) olan herkesin yapmak zorunda olduğu farzdır. Beş vakit kılınan namaz gibi.
Yükümlülerden bazılarının yapması ile diğerlerinden düşen ibadetlerdir. Cenaze namazı gibi.
Mükelleflerin hepsinin yapmak zorunda olduğu farzdır. Beş vakit namaz kılmak gibi.
1-Allah'ın emir ve yasaklarına riayet etmeyen kimse.
2-Açıkça günah işlemekten çekinmeyen, âsî, günahkâr mü'min
3- Günahkar, büyük günahları işleyen, küçük günahlarda ısrar eden, tevbe etmeyen kimse.
Fatiha Kur'an-ı Kerim'in ilk suresidir. Fatiha'nın kelime anlamı "açan, açılacak şeylerin başıdır." Kur'an-ı Kerim'in açılış suresi olduğu için bu adı almıştır. Fatiha Suresi her fırsatta okunan bir suredir. Namazın her rekâtında, yatağa yatınca, şifa bulmak için, bir ölünün ardından, bir duanın sonunda... O yüzden ilk ezberlenen surelerden biridir.
1- Ahlaki görevleri yerine getirerek kişinin olgun ve yüksek bir ahlaka sahip olması, iyi huylarla ruhunu güzelleştirmesi, üstünlük, iyi ahlâklılık.
2- İnsan yaradılışındaki bütün iyi huylar, erdem.
1- Sabaha karşı güneş doğmadan önce, ufkun doğusunda görülen aydınlık, tan yerinin ağarması.
2- Gece ile gündüzü birbirinden ayıran ve sabah namazının vaktinin girdiğini gösteren aydınlık.
Birinci fecir, sabah ezanına yakın doğuda dikey şekilde görülen ağarma.
İkinci fecir, birinci fecirden sonra ufukta yatay şekilde görülen ağarma. Bununla sabah namazının vakti girmiş olur.
Büyük zarar, üzüntü ve sıkıntılara yol açan olay veya durum, yıkım, bela.
Kur'an'ı doğru ve güzel okuyan mâhir (usta) okuyucu.
Kalbin yalnız Allahü teâlâyı sevmesi, O'nun beğendiği şeylerde fâni olmak yâni O'nun sevdiklerini sevmek O'nun sevdiklerini kendi için sevgili bilmek.
Vazgeçmek.
Diğer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü