Teşvik İsteklendirme, özendirme.
Teşyi Cenaze yıkandıktan sonra tabuta konulup namazının kılınacağı yere ve daha sonra kabrine taşınması.
Tevatür
1- Bir haberin ağızdan ağıza yayılması, yaygın olan. Yalan söylemesi mümkün olmayan bir topluluk tarafından rivayet edilen.
2- Aklın yalan üzerine ittifak etmelerini kabul etmeyeceği kalabalık bir topluluğun, aynı şekilde kalabalık bir topluluktan aktardığı kesinleşmiş bilgi.
Tevazu (Tevâzû) Alçak gönüllülük; kendisini başkaları ile bir görmek, başkalarından daha üstün görmemek.
Tevbe
1- Kişinin işlemiş olduğu günahlardan pişmanlık duyup Allah'a yönelmesi ve günahları terk etmesidir.
2- İnsan olmanın gereği olarak meydana gelen her türlü hata ve günahtan pişmanlık duymak, bir daha işlememek üzere dönüş yapmak.
Açıklamalarıyla 1549 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi
Tevbe Suresi Başında besmele bulunmayan sure.
Tevekkül İnsanın, her konuda kendine düşen görevleri yerine getirdikten sonra sonucu Allah'a bırakmasıdır.
Tevekkül etmek Bir işte başarıya ulaşmak için gerekli her türlü çalışmayı yaptıktan sonra, Allah'tan yardım dileyip sonucu ondan beklemek.
Teverruk Kadınların teşehhüd oturuş halidir.
Tevessül Resulullah veya evliya zatlarla, Allahü teâlâya tevessül etmek, yani bunların hürmeti için, dilekte bulunmak caizdir. Tevessül etmek, şefaatini istemek demektir. Ehl-i sünnet âlimleri, bunun caiz olduğunu bildirdi. Tevessül edenin duasının kabul olması, tevessül olunanın kerameti olur. Yani, öldükten sonra keramet göstermesi olur.
Tevhîd
1- "Allah'tan başka ilah yoktur, Muhammed onun resulüdür." anlamına gelen "La ilahe illallah, Muhammedün resulullah." cümlesine kalp ile inanıp dil ile söyleme. Allah'ın var ve bir olduğuna inanmaktır.
2- Allah'ı zatında, sıfatlarında ve fiillerinde birleme, tek ve eşsiz olduğuna inanma, ona hiçbir şeyi şirk koşmadan ibadeti yalnızca Allah için yapma.
3- Birleme, bir şeyin bir olduğuna karar verme, tek kılma.
Tevhit Allah'ın birliğine inanma, bir sayma, bir olarak bakma.
Tevrat Tevrat, tıpkı Kur'an-ı Kerim gibi dört büyük kutsal kitaptan biridir. Yüce Allah, onu Musa Peygamber'e göndermiştir. Gönderilen ilk büyük kutsal kitaptır. Zebur ve İncil onu tasdik etmek için indirilmiştir.
Teyemmüm Sözlükte kastetmek anlamına gelir. Dini terim olarak ise; abdest ya da boy abdesti almak için su bulunmadığı veya bulunup da kullanma imkanı olmadığı durumlarda, niyet edilerek temiz toprak veya toprak cinsinden bir şeye elleri sürüp yüzü ve kolları meshetmektir.
Tezahür Belirme, görünme, gözükme, ortaya çıkma, oluşma, açığa çıkma.
Tezhib Tezhip bir süsleme sanatıdır. Yazma kitapların daha çok da Kur'an-ı Kerim'in sayfa kenarlarının yaldız ve boya ile süslenmesidir. Bu sanatla uğraşan erkeklere müzehhip, kadınlara da müzehhibe denir.
Tezhip Yazma kitaplarda, sayfaların yaldız ve boya ile bezenmesi, yaldızlama.
Tezkir Vaaz ile ilgilidir anlamı doğruyu ve yanlışı hatırlatmaktır.
Tığlama Alevilik-Bektaşilikte kurban kesilirken okunan duaya verilen isimdir.
Tilavet Kur'an'ı güzel ve sesli olarak usulünce okuma.
Diğer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü