Eğitim Sitesi

Online Eğitim-Öğretim Terimleri Sözlüğü

Aritmetik Matematiğin sayılarla ilgili bölümünü temel alan, sayıların özellik ve işlemlerini anlatan ders.

Aritmetik Ortalama Bir diziyi oluşturan sayısal değerler toplamının o dizide yer alan değerler sayısına bölünmesiyle elde edilen sonuç.

Artık Gereç Elişi çalışmalarında kullanılan kutu, ip, şişe, mantar, parça kumaş vb. gereçlere verilen ad.

Asil Öğretmen Stajyerlik dönemi sonunda olumlu tutumu ve öğretim yeteneği okul yönetmeninin raporu ve ders denetimi ile saptanarak öğretmen sanını alan kimse.

Askeri Lise Öğrencileri harp okullarına hazırlayan, programlarında fen derslerine ağırlık veren, ortaokula dayalı ve üç yıl süreli eğitim kurumu.

Açıklamalarıyla 556 Eğitim-Öğretim Terimi

Askeri Okul Başlıca amacı, orduya astsubay ya da subay yetiştirmek olan ve öğretim programı buna göre düzenlenmiş bulunan okullara verilen genel ad.

Askerlik Eğitimi 1. Bir askerî okulda verilen ve daha çok akademik yönü önem taşıyan eğitim.

2. Askerlik çağına gelen ve silah altına alınan gençlere uygulanan eğitim.

3. Henüz okul çağında bulunan ve orta dereceli ya da yüksek okullarda okuyan öğrencilere gerekli askerî bilgi ve becerileri kazandırmayı öngören eğitim.

Askerlik Ruhbilimi Silâhlı kuvvetlere alınacak kimselerin seçiminde, yetiştirilmesinde ve görevlendirilmesinde ordunun barış ve savaş sırasında işgücünün sağlam tutulmasında uyulması gereken ruhsal ilke ve yöntemleri inceleyen ruhbilim kolu.

Aşama Sırası 1. Önem ve değer bakımından giderek yükselen basamaklar dizisi.

2. Zihinsel, bedensel ya da toplumsal bakımdan aşamalı biçimde oluşan herhangi bir örgütlenme durumu.

Aşırıbellem 1. Belleme yetisinin olağanüstü biçimde gelişmiş olması.

2. Unutulmuş anıların canlandırılması ve hiç etki yapmadığı sanılan izlenimlerin gereksiz olarak anımsanması biçiminde kendini gösteren bir ruh hastalığı.

Ayıklama 1. Toplum yaşamında bireylerin ya da kümelerin, yetenek ve güçlerine uygun biçimde belirli birtakım görevlere yöneltilmesi.

2. Okuma öğretiminde üzerinde durulan konuya ya da soruna uygun okuma parçalarını seçme işi.

3. Usa uygun seçim.

Ayıklanma 1. Bireylerin ya da kümelerin doğal olarak işbölümü yapması.

2. Canlı varlıklarda ortamın koşullarına en iyi uyan bireylerin ya da türlerin yaşamalarını sürdürüp uymayanların ise yok olması.

Ayırma Gücü Bir test maddesinin, kimi özellikleri bakımından kişiler arasında ayırım yapabilme niteliği.

Ayrılmış Zaman Öğrenmenin belli bir konu, iş ya da etkinlik için belli zaman.

Az Görenler Bütün düzeltmelere karşın her iki gözündeki görme gücü onda üçten aşağı olan (1 /10 ile 3/10 arası), özel birtakım araç ve yöntemler kullanmadan eğitim-öğretim çalışmalarından yararlanma olanağı bulunmayan kimseler.

Az Görenler Dersliği Tavan, duvar ve mobilyanın rengi, aydınlatma özellikleri, sıraların yapımı, ders araç ve gereçleri bakımından az gören çocukların gereksemesini karşılayacak biçimde donatılan ve düzenlenen derslik, bk. göz koruma sınıfları.

Azınlık Okulu Soy, dil ve din bakımından azınlık niteliği gösteren herhangi bir topluluğun çocuklarına öğrenim sağlayan ve özel yasaya göre açılmış bulunan okul.

Bağımlı Çocuk 1. İstenilen yönde gelişebilmek için ana babası ve çevresindeki başka kimseler ile iyi ilişkiler kurmaya gereksinme duyan çocuk.

2. Ana babasından, içinde yaşadığı toplumdan paraca ya da başka türlü yardım bekleyen çocuk.

3. Kendi kendine yetmeyen ve hareketlerinde bağımsız olamayan çocuk.

Bağımlılık 1. Karlaşılan sorunları yalnız başına çözmek ve kendine yön seçmek için gerekli yetenekten yoksun olma durumu.

2. Ekonomik ve ruhsal desteğe gereksinme duyma.

3. Kendi kendine yetmezlik.

Bağımsızlık Ekonomik ve ruhsal desteğe gereksinme duymak, ilgi görmek ve yön seçmek bakımından başkalarına bağlı olmama durumu.

Diğer Eğitim-Öğretim Terimleri

İlk Sayfa ... 3 4 [5]6 7 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Eğitim-Öğretim Terimleri Sözlüğü