Eğitim Sitesi

Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü

Yatırım Eşiği Bir projenin değerlendirilmesinde yatırım yapan şirketin kabul edeceği en düşük getiri oranı.

Yatırım Fonları Halktan katılma belgeleri karşılığı toplanan paraların, yatırım şirketleri tarafından sermaye piyasası araçları ile ulusal ve uluslararası borsalarda işlem gören altın ve diğer kıymetli madenlerden oluşan portföye dönüştürülmüş halidir. Yatırım şirketleri tarafından yönetilen bu fonlar özelliklerine ve yatırım alanlarına bağlı olarak yatırımcılara farklı şekilde getiriler sağlamaktadır. Yatırım Fonları (Mutual Funds)

Yatırım Fonu Tasarruf sahiplerinden toplanacak paralarla, onlar hesabına portföy işletmek amacıyla kurulan mal varlığı.

Yatırım Fonu Katılma Belgesi Belge sahibinin kurucu ve saklayıcı kuruma karşı sahip olduğu hakları taşıyan ve fona kaç pay ile katıldığını gösteren kıymetli evraktır.

Yatırım Getirisi Bir yatırımın verimliliğini ölçmek veya birden fazla yatırımın verimliliğini karşılaştırmak için kullanılan veri.

Açıklamalarıyla 870 Ekonomi, Bankacılık Terimi

Yatırım Ortaklıkları Bir havuzda toplanan küçük tasarruf sahiplerine ait birikimlerin, uzman kişilerce yönetilmesi ve elde edilen kazancın ortaklara payları oranında dağıtılması ilkesine göre çalışan kurumlar.

Yeni Hisse Pazarı Hisse senetleri Borsa'da işlem gören şirketlerin sermaye artırımlarının bir hesap dönemi içinde temettü ödemesinden önce gerçekleşmesi durumunda, üzerinde geçmiş yıl temettü kuponu bulunmayan "Yeni" hisse senetlerinin, temettünün ödenmeye başladığı ilk güne kadar geçici süre ile işlem gördüğü pazardır.

Yeni Şirketler Pazarı Yeni kurulmuş olmakla birlikte büyüme potansiyeli taşıyan ve hisse senetlerini Borsa'da veya Borsa dışında ilk kez halka arz etmek suretiyle halka açılacak şirketlerin hisse senetlerinin Borsa''a güven ve şeffaflık ortamında, organize bir piyasada işlem görmesini sağlamak amacıyla kurulmuş pazardır.

Yeniden Değerleme Ortaklıkların aktiflerinde kayıtlı bulunan ve amortismana tabi maddi duran varlıklarının enflasyon sebebiyle elde etme maliyeti ile piyasa değeri arasında oluşan farkın bilançoların sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesi amacıyla Maliye Bakanlığı tarafından her yıl açıklanan oranlar dahilinde değerinin yükseltilmesidir.

Yeniden Değerleme Oranı Yeniden Değerleme Oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayından bir önceki yılın aynı dönemine göre Üretici Fiyatları Genel Endeksinde (ÜFE) meydana gelen ortalama fiyat artış oranını.

Yeniden Yapılandırma Bir finansal piyasa altyapısı kuruluşun, katılımcı temerrüdü veya (iş, operasyonel veya diğer yapısal zayıflıklar gibi) diğer nedenlerle ortaya çıkan ve normal mekanizmaların kullanılmasına rağmen çözülememiş olan herhangi bir karşılanmamış kayıp, likidite sıkışıklığı veya sermaye yetersizliği probleminin çözülmesi amacıyla, bağlı olduğu ilgili mevzuat, kendi iç kural ve prosedürleri ve sözleşmeye bağlı yükümlülükleri ile uyumlu olarak, önceden oluşturulmuş ancak tükenmiş olan finansal kaynakların ikmal edilmesi ve çeşitli likidite düzenlemelerini de içeren tüm faaliyetleridir. (Restructuring)

Yetersizlik Ödemesi Üreticinin belirli bir mal için verdiği fiyatla güvence altındaki hedef fiyat arasında oluşan farkı kapatmak amacıyla hükümet tarafından çiftçiye yapılan ödeme.

Yetki Belgesi Sermaye Piyasası Kurulu tarafından aracı kuruluşlara verilen ve icra edecekleri sermaye piyasası faaliyetini gösteren belgeye denir.

Yetkilendirme Bir eylemi, genellikle bir hesaba veya bir hesaptan erişimi onaylama.

Yıllık Yüzde Oranı (APR) Kredi kartı faturası gibi borcun ücret, harç ve faizi içeren gerçek yıllık maliyetidir. Sadece faiz oranından daha yüksek olabilir.

Yönetilen Dalgalı Kur Rejimi Resmi bir kur hedefi olmaksızın döviz kurlarının serbest olarak piyasada belirlendiği, ancak otoritelerin piyasaya döviz satmak ya da piyasadan döviz almak suretiyle kurlara müdahale edebildiği kur rejimidir. (Managed Floating Exchange Rate Regime)

Yönüne Göre Yatırım İlkesi Yönüne göre yatırım ilkesi, doğrudan yatırımın yönünün, bir başka deyişle yatırımın yurt içine mi, yurt dışına mı yapıldığının belirlenmesine dayanmaktadır. (Directional Principle)

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) Yurt dışına ihraç edilmek üzere üretilen tüketim, ara ve sermaye malları ile enerji sektöründeki fiyat değişimlerini ölçen endekstir. (Non-Domestic Producer Price Index - NDPPI)

Yurt İçi Talep Nihai yurt içi talep ve stok değişiminin toplamıdır. (Domestic Demand)

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) Yurt içinde ticarete konu olmak üzere üretilen tüketim, ara ve sermaye malları ile enerji sektöründeki fiyat değişimlerini ölçen endekstir. (Domestic Producer Price Index - D-PPI)

Diğer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

İlk Sayfa ... 40 41 42 [43]44

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü