Eğitim Sitesi

Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü

Tanıma Bir uyarıcının, önceden görülüp görülmediğine karar verilmesidir.

Tanrı Evrende öncesiz ve sonrasız olarak var olan ve her şeyi yaratan yüce varlıktır.

Tanrıcılık (Teizm) Tanrı'nın varlığını ve onun evrenin yaratıcısı, koruyucusu ve egemeni olduğunu kabul eden dini felsefedir. Teizme göre Tanrı öncesiz ve sonrasızdır.

Tanrıtanımazlık (Ateizm) Tanrı'nın varlığını reddeden öğreti.

Tanzimat Sultan Abdülmecit zamanında, 1839'da Gülhane Hattıhümayunu adıyla anılan bir fermanla ilan edilen, yönetimi iyileştirme tasarısı ve bu iyileştirmenin yapıldığı dönem.

Açıklamalarıyla 1083 Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi

Taoizm Nihilizmin bir başka biçimi de İlk Çağda Çin'de görülen taoizm'dir. Lao-Tse'nin kurduğu taoculuk, gerçeğin tüm çeşitliliğine karşın "bir" (Tao) olduğunu ve bunun adının, biçiminin, maddesinin, görüntüsünün olmadığını savunur. Aldatıcı olan dünya varlıktan yoksundur.

Tasarruf Gelirin tüketime harcanmayıp yeniden üretim için kullanılan kısmı.

Tasavvuf Tasavvuf, insanın sezgi yoluyla, ibadet yoluyla kendinden geçerek Allah'a erişmesinin ve onla bütünleşmesinin yollarını gösteren bir öğretidir. Tasavvufa göre insan Allah'a akıl yoluyla değil, gönül yoluyla ulaşır. Bu yüzden tasavvuf insanın dinsel anlamda nasıl yaşamasını işaret eden bir yaşam felsefesidir.

Tebaa Uyruk.

Tefsir Kur'an'daki ayetleri en geniş yorumlayan bilim dalıdır. Bu işle uğraşanlara Müfessir adı verilir.

Teizm 1. Evreni ve insanı yaratan öncesiz ve sonsuz bir Tanrı'nın varlığını kabul edip, Tanrı'nın aynı zamanda dünya ile sürekli ilişki içinde olduğunu kabul eden görüş Teizm'dir. Teizme göre Tanrı dünya ile ilişkisini dinler aracılığı ile kurar.

2. Teizm, evrenin ve evrende var olan her şeyin bir Tanrı tarafından yoktan yaratıldığını ve bu Tanrı'nın evrenin mutlak hâkimi ve koruyucusu olduğunu kabul eder. Bu anlayışa göre Tanrı, işiten, gören, bilen, mutlak güce sahip, ezeli ve edebi olan yüce bir iradedir. Teist anlayışa göre varlıkların ilk nedeni olan Tanrı, var olma nedeni bulunmayan temel varlıktır.

Teizm(tanrıcılık) Şahsi,zati ve alemin sebebi olan ve alemden ayrı olan bir Allah'ın varlığına inanan öğreti.

Tek (Üniter) Devlet Devletin egemenlik hakkını kullandığı tüm sınırlar içinde aynı yasalar geçerlidir. Tek bir siyasi otorite mevcuttur.

Tek Tanrıcılık Monoteizm. Yalnızca tek bir Tanrı'nın var olduğunu ya da Tanrı'nın bir olduğunu öne süren ve bundan dolayı, çoktanrıcılığa ve bir dizi ilahi varlığa duyulan inanca karşı olan Tanrı anlayışı.

Tekçilik (Monizm) Gerçekliğin temeli olarak yalnızca tek bir ilkeyi kabul eden öğreti.

Tekçilik(Monizm) Eşyanın özü itibarıyla tek ilkeye indirgenmesi.

Tekel Bir malın yapımının tek bir firmanın elinde bulunmasıdır. Firma malın değeri, üretimi ve sunumu ile ilgili tek söz sahibidir.

Tekil Tek olma durumu gösteren (sözcük, terim, önerme).

Teknik Bilgi İnsanların yaşamlarını kolaylaştıran araç ve gereçlerin yapılmasının bilgisi teknik bilgidir.

Teknoloji Üretim araçlarının gücünü ve etkinliğini artırmak için bilimsel buluşların araç ve gereçlere uygulanmasıdır.

Diğer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

İlk Sayfa ... 44 45 [46]47 48 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü