Haber, yazı, resim, sembol veya her çeşit bilginin tel, radyo, optik vb. elektromanyetik sistemlerle iletilmesi, bunların yayımı veya alınması.
Ereksel görüş. Evreni amaçlarla araçlar arasında bir ilişkiler sistemi olarak gören felsefe öğretisi. Yalnızca insan davranışlarının değil, tarih ve doğa olaylarının da amaçlarla belirlenmiş olduğunu kabul eden görüş.
1. Ortaya atılan görüş ve iddialar için dayanak ve gerekçe bulma faaliyetidir.
2. Bir önermenin, bir kuralın, bir gerekliliğin, kendisini doğrulayacak nedenlerini gösterme, gerekçelerini ortaya koyma.
3. İleri sürülen bir iddia için temel, dayanak, gerekçe verme.
Tekrarlamak. Kısa süreli bellekte kalımını sağlamak üzere, bilgiler tekrarlayarak temrin edilir. Uzun süreli belleğe aktarmak için, bilgiler özümseyerek temrin edilir.
Açıklamalarıyla 1083 Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi
Birinin veya bir topluluğun adına davranma.
1- Tanrı'nın tek yönetici, mutlak bir kudret sahibi biricik varlık olduğu, iktidarın Tanrı'dan geldiği ve bu iktidar ya da gücün, yalnızca Tanrı'nın yeryüzündeki elçisi tarafından kullanıldığı inancına dayanan siyasi toplum düzeni.
2- Dini inanç çerçevesinde planlanmış olan kurallar bütünü.
Teokratik devlette yasama, yürütme, yargı yetkilerinin kaynağı tanrı, din ve kutsal kitaptır. Teokratik devlette tüm düzenlemeler dinsel normlara uygun olarak yapılır.
Evrende olup biten her şeyi tanrıya bağlayan görüştür.
Tanrı bilim-ilahiyat.
Evren bir ereğe göre oluşmuştur. Genelde, Tanrı'nın evreni bilinçli ve planlı bir biçimde yarattığını savunan bir görüştür.
Kuramsal. Kavramsal düşünme ile bilgiye yönelen.
Organizmanın uyarımlara verdiği yanıttır.
İlerici.
Bir kavramın dil ile ifadesi.
Herhangi bir şeyi resmî olarak kaydetme, kütüğe geçirme.
Etki.
Birden fazla insanın davranışlarını karşılaştırmak amacı ile uygulanan sistematik ölçme tekniğidir. Sözlü ya da yazılı olabilen testler zeka, yetenek, kişilik, bilgi, ilgi gibi özellikleri ölçmek için kullanılır.
Kim ve ne olduğunu anlama, tanıma, seçme.
(Mantıkta) Bir türün bütün bireylerine değil de bir ya da birkaç bireyine ilişkin olan. // Önermelerin olumlu ya da olumsuz oluşuna göre İ ve O simgeleri ile gösterilir. Formülü: Bazı S ler P dir; bazı S ler P değildir. Karşıtı bk. tümel
Ruh
Diğer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü