Tinselcilik (Spiritüalizm) Var olan her şeyin tinsel olduğunu savunan görüş.
Tipik Bir kimseyi veya nesneyi niteleyen, karakteristik, çok özgün olan.
Tipoloji Sınıflandırma.
Tolere etmek Hoşgörülü olmak, hata payı bırakmak.
Toplu (Federal) Devlet Devletin yasal egemenliğinin bölgelere göre değiştiği ancak tüm bölgeler için geçerli merkezi yasaların da olduğu devlettir. Devlet içinde yer alan devletçikler (federe devletler) kendi yasalarını kendileri yaparlar. Ancak tüm devletçikler ulusal savunma, dış ticaret, dış politika gibi konularda merkezi devlete bağlıdırlar.
Açıklamalarıyla 1083 Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi
Toplum Felsefesi Toplumun ve sosyal olayların özü ve anlamı üzerinde felsefe araştırmaları. Toplumun özü ve nasıl olması gerektiği üzerindeki felsefe öğretileri.
Toplum Sözleşmesi Toplumu meydana getiren bireylerin yükümlülükleri ve haklarının kökenlerini açıklayan sözleşme.
Toplumsal Bütünleşme Bir grubun varlığını sürdürmesi için etki yapan çeşitli kuvvetler sonucu grup üyelerinin birlik hâline gelmesi durumu. Toplumsal yapının çeşitli ögelerinin birbirini tamamlaması.
Toplumsal Çözülme Bir toplumda maddi ve manevi kültür unsurlarının bir araya gelerek bir anlam ifade edecek ve işleyen bir bütün oluşturacak biçimde birbirini tamamlayamaması sonucu var olan toplumsal birliğin bozulması.
Toplumsal Davranış Toplumsallaşma sonucu ortaya çıkan davranış.
Toplumsal Değer İyi, kötü, doğru, yanlış, güzel, çirkin gibi toplumların beğenilerinden kaynaklanan ve onları yansıtan ölçüt.
Toplumsal değer yargıları Toplumun düşünce ve inanışları mal ve hizmetlerin değerlerinin belirlenmesinde etkili olur. Örneğin; Domuz etinin Müslüman toplumlarda ekonomik değeri yoktur.
Toplumsal Güdüler İnsanların toplumsal gereksinimlerinin giderilmesine yönelik güdülerdir.
Toplumsal Hareketlilik Toplumsal tabakalar arasındaki geçişkenliğe toplumsal hareketlilik denir.
Toplumsal Kategoriler Belli özellikleri bakımından bir arada düşünülen insan topluluğuna kategori denir.
Toplumsal Kimlik Her toplumun kültür ögelerinin farklılığı nedeniyle ortaya çıkan ve diğer toplumlardan ayırt edilmesini sağlayan kendine özgü özellikleri.
Toplumsal Kontrol Mekanizmaları Toplumda düzeni sağlayan kuralların, toplumda yer alan birey ve grupları, ortak değer, inanç ve ölçülere uymaya zorlamasıdır.
Toplumsal Kurum Toplumun gereksinmelerinden doğan, toplumsal yapıda yer alan norm ve değerleri korumak açısından zorunlu, nispeten sürekli örgütlenmelere toplumsal kurum denir.
Toplumsal Normlar Belirli bir durumda uygun olan veya olmayan tutum veya davranışın ne olduğunu belirleyen ve yaptırımla desteklenen ortak toplumsal ölçütler.
Toplumsal Olay İnsanlar arası ilişkilerden doğan, bir defada olup biten yeri ve zamanı belli toplumsal oluşumlara toplumsal olay denir. Örneğin, Ahmet ile Ayşe'nin evlenmesi, Türkiye'deki 1974 genel seçimi birer toplumsal olaydır.
Diğer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü