Alkol kullanma bağımlılığına yakalanmış kişi.
Yapılarında Karbon, Hidrojen ve Oksijen bulunan organik bileşiklerdir. Mayalanmış şekerli sıvıları damıtarak elde edilen sıvıların genel adıdır.
Yumurta içindeki metabolik artıkların depolandığı embriyonik kese.
Uyartıları almak için özelleşmiş sinir hücreleri.
Açıklamalarıyla 1655 Fen Bilimleri Terimi
Alüminyum,nikel ve kobaltın karıştırılması ile oluşan alaşım.
Seçilebilecek bir başka yol, yöntem, seçenek.
Yönü ve şiddeti saniyede birçok defa değişen akımdır. İçinden alternatif akım geçen bir iletkende elektronlar, titreşim hareketi yaparlar.
Alternatif akım elde etmeye yarayan jeneratör.
İnsanların el veya ayak parmaklarında doğuştan fazla meydana gelen parmak yapısındaki anormal durumdur. Kalıtsaldır. Ameliyatla düzeltilir.
Sembolü Au olan metaldir. İletkenliği oldukça iyidir.
Uçaklarda bulunan ve dağcıların kullandığı yükseklik ölçmeye yarayan barometrelere altimetre denir.
Sembolü Al olup yer kabuğunun %7'sini kaplar. Beyaz, parlak ve hafif bir metal olup Periyodik cetvelin 3. periyot III A grubunda yer alır.
Akarsuların taşıyıp yığdıkları balçık, kil vb. çok ince taneli şeylerin kum ve çakılla karışmasıyla oluşan yığın.
Akciğerlerdeki bronşçukların ucunda bulunan gaz değişiminin gerçekleştiği genişlemiş küçük hava kesecikleridir. Tek katlı ince bir epitel tabakadan oluşmuştur.
Kanda bulunan kırmızı renkli hücrelerdir. Çekirdeksizdir. Sindirilmiş besin ve oksijen taşıma görevi yapan hemoglobin bulundurur. Hemoglobin kırmızı renk taşır. Kanda bulunan alyuvar sayısı deniz seviyesinden uzaklaştıkça artar.
Hasta arabası, cankurtaran.
Elektriği iletmeyen,tel ve levha haline getirilemeyen, metal olmayan elementler.
Periyodik cetvelin sağ kısmında (Hidrojen hariç) yer alırlar. Doğada katı, sıvı ve gaz halinde yer alabilirler. Renkleri mat olup grafit dışında iletken değildirler. Yoğunlukları az olup erime noktaları düşüktür. Kırılgan yapıya sahip olup, canlı organizmasında bulunurlar.
Karbonhidratların sindiriminde etkili olan enzimdir. Ağızda tükürük tarafından salgılanır. Nişasta ve glikojeni parçalar.
Proteinlerin yapı taşıdır. Bir amino asit, amino grubu (NH2) ile bir karboksil grubu (COOH) taşıyan bileşiklerdir. Çok sayıda amino asit birleşerek proteinleri oluşturur.
Diğer Fen Bilimleri Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Fen Bilimleri Terimleri Sözlüğü