Eğitim Sitesi

Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü

Tekerleme 1- Birbiriyle uyumlu hazır söz kalıbı

2- Çoğunlukla basmakalıp söz.

Tekrar İşareti Bir müzik parçasının bir bölümü veya bütünü tekrar edilecekse o kısımları tekrar yazmayıp, bir işaret ile geriye cevap verilir. Bu işaret, Ölcü çizgisinin yanına kalın bir çizgi çekilerek ve portenin ikinci ve üçüncü aralıklarına birer nokta koyularak yapılır. Bu işarete tekrar işareti denir. (Röpriz: Genellikle başa dönüleceğini veya 2. defa görüldüğü yerden 1. defa görüldüğü yere dönüleceğini anlatır.)

Tema 1- Bir bestede başlıca müzikal fikir ya da konu. İlk çok ses yazısında, üzerine kontrapuntanın kurulduğu cantus firmus.

2- İzlek. Müzik yapıtını oluşturan temel düşünce. Ana fikir. Tema ve çeşitlemeler. Theme (İng.)

Tempo (İt.) 1- Tempo, en basit şekliyle ifade edilirse, müzik parçasının "hız" ını belirler. Müzik, ağır ya da hızlı tempolu olabilir. Bunu belirlemek için, müzik yazısının üst kısmına bazı terimler yazılır. Genellikle İtalyanca'dan alınan bu terimler, müziğin hızını belirler. Metronomla ya da belli bir tempo işaretiyle yorumcunun yönlendirildiği ölçü.

2- Müzikte sesin süresi üzerine kurulmuş, ses hareketlerinin süre ve hızlarını ölçmeye yarayan sistemlerin temeli. Bir parçanın hızı ise "Metronom" ile ölçülür.

Tenor En ince (tiz) erkek sesi. Lirik tenor sesi yüksek, parlak bir tonu olan, rahatça akan bir sestir. (La Boheme'deki Rodolfo gibi.) Dramatik tenor sesi dramatik soprano gibi rezonanslı, tok bir sestir. (Otello rolü gibi.)

Açıklamalarıyla 1164 Müzik-Dans Terimi

Teori Sistemli bir biçimde düzenlenmiş birçok olayı açıklayan ve bir bilime temel olan kurallar ütünü, kuram.

Terim Bir bilim, sanat, meslek dalıyla veya bir konu ile ilgili özel ve belirli bir kavramı karşılayan kelime.

Teslim Türk müziğinde her hanenin sonunda aynı ezgiyi içeren ezgi parçacıklarına verilen ad.

Tessitura (İt.) Vokal ses genişliği. En ince (tiz) ve en kalın (pes) notalar arasındaki genişlik.

Thema (Tema) Bir müzik eserinde esas müziksel düşünceyi ve ifadeyi aktaran melodi.

Threnody (İng.) Ağıt.

Tını Bir cismin titreşiminden çıkan sesi, başka nitelikteki bir cismin aynı yükseklikte çıkan sesinden ayırt ettiren özellik. Ses rengi.

Tını ezgisi Webern'in geliştirdiği bir tür puantilist kavram. Klangfarbenmelodie (Al.).

Tiyatro Dram, komedi, vodvil vb. edebiyat türlerinin oynandığı yer ve sahnelenmek için yazılmış oyunların tümü.

Tiz İnce ses

Toccata Dokunuş. Tuşlu çalgılar için yazılmış çalgısal parça. Başlangıç parçası olarak prelüdün yerini alabilir. Toccare (İt.) Tokata.

Toccato Sözcük anlamı "dokunmak için" parça. Klavye müziğinde (org, klavsen) verilen ilk adlarından biri. Kuzeyli orgçular ve Bach fuga yazısında "toccata"larda geniş yer vermişlerdir.

Tokkata Özellikle orgla seslendirilen ve doğaçlama esası üzerine yazılmış bir müziksel biçim. Füge benzer. Eski bestecilerden özellikle Frescobaldi ve Bachorg için çok güzel tokkata eserler bırakmışlardır.

Ton İnsan veya çalgı sesinin yükseklik, alçaklık, koyuluk veya açıklık derecesi.

Tonal Belirli bir anahtarda olan müzik.

Diğer Müzik-Dans Terimleri

İlk Sayfa ... 51 52 [53]54 55 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü