Mitoloji
1. Çok Tanrılı dinlerde tanrı ve yarı-tanrıların eylemleri ile onların insanlarla ve diğer yaratıklarla ilişkileri konusundaki efsaneler, öyküler, inançlar bütünü. Genellikle bilinen Yunan ve Roma mitolojileridir. Oysa aynı biçimde eski Türk, Germen ve Aztek mitolojilerinden de söz edilebilir. Mitoloji, içinde üretildiği toplumun resim ve heykel sanatlarının konu seçiminde başvurduğu ana kaynaktır.
2. Bir milletin uydurduğu ve inandığı özellikle Yunan, Latin uygarlığına ait efsanelerin tümü.
3. Mitleri, doğuşlarını, anlamlarını yorumlayan, inceleyen bilim.
4. Bir ulusa, bir dine, özellikle Yunan uygarlığına ait mitlerin, efsanelerin bütünü.
Mizah Güldürürken düşündüren anlatım tarzı.
Model
1- Resim, heykel vb. yapılırken baka baka benzetilmeğe çalışılan nesne, örnek.
2- Bir sanatsal çalışmada anlatılmak üzere seçilen nesne.
Modelaj Kil ve bal mumu gibi şekillendirmeye uygun gereçleri, özel tahta kalemleriyle ya da elle şekillendirme sanatı. Bu biçim heykel yapımında döküm ya da model için kullanılabileceği gibi, sanatsal bir ürün olarak da değerlendirilebilir. Terim; resim, çizim ve fotoğrafçılıkta ışık, ton karşıtlığı, renk ve perspektif denetimiyle iki boyutlu biçimlere gerçekteki üç boyutluluk yanılsamasını kazandırmak için yapılan uygulamayı karşılar.
Modern Geleneksel olmayan, çağdaş görüşü ifade eden.
Açıklamalarıyla 1044 Sanat Terimi
Modle Resimde gölgeleri, gölgelemeyi ve ışıklı noktaları kullanarak biçimlerin gerçek oldukları ve hacme sahip oldukları yanılsamasını sağlama tekniği.
Modle Etme Resim ve heykelde form verme işi.
Modle Etmek Resimde gölgeleri, gölgelemeyi ve ışıklı noktaları kullanarak biçimlerin gerçek oldukları ve hacme sahip oldukları yanılsamasını sağlama tekniği.
Moloz Taş Kaba, pürüzlü taş.
Moloz Taş Duvarı Taşların hafif düzeltilmesi ile örülen harçlı duvar örgüsüdür.
Moloztaş Taş ocağında kırıldığı gibi çıkan muntazam olmayan taşlar.
Monogram Herhangi bir kişinin ya da sanatçının isminin baş harfleriyle yapılan düzenleme.
Monokrami Bütün görsel sanatlar ve mimarlıkta tek renklilik. Yalnızca siyah ve çeşitli gri tonları kullanılarak yapılabileceği gibi, aynı rengin tonlarıyla da gerçekleştirilebilir. Polikromi (çok renklilik) sözcüğünün karşıt anlamlısıdır. (Monochromy)
Monotipi Baskı Boyalı cam veya metal levhalar üzerine kağıt bastırılarak uygulanan baskı tekniği.
Motif
1. Bezeme ve süslemede bütünü oluşturan parçalardan her birine verilen addır. Örneğin rumi motifi gibi. Motif karşılığı olarak Türkçe örge sözcüğü de kullanılmaktadır.
2. Süslemede süs teşkil eden ayrı ayrı biçimlere verilen ad.
3. Yan yana gelerek bir bezeme işini oluşturan ve kendi başlarına birer birlik olan ögelerden her biri.
4. Bir yapıtta yinelenen çizgi ve renklerin her birine verilen ad.
Mozaik
1. Mimari yapıların yer, duvar ve kubbelerine, sıva yaşken küp şeklinde küçük renkli cam ya da taş parçalarının, bir yüzleri dışarıda kalacak şekilde, yan yana gömülerek yapılan resim tekniği.
2. Türlü renklerde, küçük küp biçiminde mermer, taş veya pişmiş toprak parçalarının yan yana getirilmesiyle yapılan resim ve bezeme işi.
3. Taban, duvar ya da kubbelere sıvanan harç üzerine kare prizma biçiminde renkli taş parçalarının yan yana sokulmasıyla yapılan resim tekniği.
Mozaik Çini Değişik renklerde sırlanmış levha ve parçaların alçı zemin içinde dondurulmasıyla elde edilen bir süsleme tekniği.
MSURHMK (kıs.) Mimar Sinan Üniversitesi Resim Heykel Müzesi Koleksiyonu
Muharrir Yazan. Tahrir eden. Kâtib. Kitab te'lif eden. Gazetede yazı yazan.
Mukarnas Kademeli olarak taşmalar yapacak biçimde, aşırtmalı olarak yan yana ve üst üste gelen, üç boyutlu görünüm veren bir geçiş ve dolgu öğesi. Petek biçimi bir görüntü ile yarım kubbelerin içini dolgulayan İslam sanatı öğesi (Sarkıtlı olanlarına istalaktit denilir).
Diğer Sanat Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Sanat Terimleri Sözlüğü