Eğitim Sitesi

Online Sanat Terimleri Sözlüğü

Yanılsama 1- Resim sanatına özgü bir terim olan yanılsama, resimsel yapıtta yeralan betilerin gerçek dünyadaki nesne ve gerçeklikler olarak tanınabilmesi anlamına gelir. Betiler gerçeklikle gönderme yapan sanatsal ögelerdir; onları gönderme yaptıkları gerçeklikler olarak kavramak ancak yanılsamanın varlığı halinde olanaklıdır. Dolayısıyla, yanılsama gerçekliğin sanat yapıtında "yeniden üretilmesi" demektir ve çoğunlukla üç boyutlu olan gerçek varlıkların iki boyutlu bir yüzey üzerinde betimlenebilmesini sağlar. Bu amaçla perspektif, ışık - gölge ve modle gibi yanılsama teknikleri kullanılır. Bu teknikleri hiç ya da pek az kullanan ve dolayısıyla, resim düzleminin iki boyutlu olduğu gerçeğini aşmaya çalışmayan toplum ve çağların sanatlarında yanılsamadan söz edilemez.

2- Yanlış algılama ve duyu yanılması.

Yapı 1- Bir yapıtı oluşturan belirli ilke ve kurallarla bir araya getirilmiş öğeler bütünü.

2- Bir inşaat eylemi sonucunda ortaya çıkan her türlü ürün.

Yapımcılık Konstrüktivizm de denir. 1920'lerde Moskova'da gelişen bir soyut sanat akımı. Sürdürülen soyut sanat tartışmalarında Laboratuvar sanatı anlayışına karşı Üretim sanatı nı savunan sanatçıların düşünceleri doğrultusunda gelişmiştir.

Yapıt Sanatçının ortaya koyduğu eser.

Yarım Kubbe Orta kubbenin ağırlığını ve yanlara itme kuvvetini duvarlara aktaran dörtte bir küre biçimindeki örtü sistemi.

Açıklamalarıyla 1044 Sanat Terimi

Yazıt 1. Bir kimse veya bir olayın anısını yaşatmak için bir şey üzerine kazılan yazı, kitabe.

2. Etrafı silmeler, kornişler ya da kordonlar ile çevrili, içinde yazı olan taş.

Yazma Basım tekniğinin gelişmediği dönemlerde elle yazılmış kitap.

Yekpare Bir parçadan oluşan, tek parça, bütün

Yeni İzlenimcilik İzlenimcilerin içgüdüsel olarak yaptığı güneş ışığının parçalanmasını bilimsel yöntemli biçimde uygulayan, İzlenimcilerin bozdukları yapısal kuruluşa yeniden önem veren, saf renkleri nokta nokta sürüp renk karışımını seyircinin gözünde oluşturmayı amaçlayan resim akımı. Puantilizm, Noktacılık.

Yıldız Tonoz Çok sayıda tonoz parçasından meydan gelen yıldız biçimli tonoz örtüdür.

Yiv Bir yüzey üzerine oyulan ince oluk gibi yol.

Yontma Taş Aletleri Prehistorik çağda insanların günlük etkinliklerini sürdürebilmek için taşları yontarak yaptıkları aletlerdir.

Yontu Taş, tunç, mermer, kil, alçı gibi maddelerin yontularak kalıba dökülerek ya da yoğrulup pişirilerek ve buna benzer diğer yöntemlerle oluşturulan yapıt. Heykel.

Yoz Bozulmuş, aslından uzaklaşmış, güzel olmayan.

Yörük Hayvancılıkla geçinen, genellikle Toroslar'da yaşayan göçebe Türk oymağı.

Yüzey Bir nesneyi uzaydan ayıran dış ve yaygın bölüm.

Yüzey Sanatları Tüm iki boyutlu sanat çalışmaları, yani bir eni ve bir boyu olan kâğıt veya tuval üzerine, bir duvar ya da kumaş üzerine uygulanan sanatlardır: Resim ve türleri ( yağlı boya, sulu boya, baskı sanatları, afiş, grafik çizimler ), duvar resmi, minyatür, karikatür, fotoğraf, batik, süsleme vb.

Zafer Takı 1. Şehirlerin girişlerinde yollar üzerine veya meydanlara inşa edilen gösterişli yapı.

2. Eski Roma'da savaş kazanan komutan ve imparatorlar için yollar üzerine ve meydanlara inşaa edilmiş yapı.

Zanaatkâr Kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla el işçiliği, beceri, ustalık ve tecrübe gerektiren her türden üretim işini yapan kişilere verilen ad.

Zaviye Tekkenin küçüğü, gelip geçenlerin konakladığı yer.

Diğer Sanat Terimleri

İlk Sayfa ... 49 50 51 [52]53

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Sanat Terimleri Sözlüğü