Barok
1. Formları şişirilmiş çıkıntılar biçiminde, yüzeyleri ise düzenli olmayan çıkıntılarla belirten, 1600 ile 1750 yılları arasındaki Avrupa'da oluşmuş bir sanat stili.
2. MS 1600-1750 yılları arasındaki klasik sanatı izleyen resim ve mimarlık üslubu.
Basamaklı Tiyatro Seyir yerinin basamak basamak yükseldiği tiyatro.
Bauhaus Almanya'da 1919-1933 yılları arasında mimarlığın yanısıra diğer sanat dallarının da eğitiminin verildiği sanat ve tasarım okulu.
Bazalt Koyu renkli, sert, yanardağ kayası.
Bazilika
1. Ortadaki yüksek, yanlardaki daha alçak olmak üzere içi; iki sıra sütunla, üç salon (nef) a ayrılmış, dikdörtgen biçiminde kilise.
2. Ortada bir ana nef ve her iki yanında birer neften oluşan dikdörtgen biçimli yapı. Ortadaki büyük nef, yarım daire apsisle sonlanır.
3. Roma'da adalet ve ticaret işleri için kullanılan mekân.
4. Bir orta salon ve ondan daha alçak yan salonlardan oluşan Bizans kilisesi.
Açıklamalarıyla 1044 Sanat Terimi
Bedesten
1. Kumaş, mücevher vb. değerli eşyaların alınıp satıldığı kapalı tarihî çarşı.
2. Eş büyüklükte kubbelerle örtülü Osmanlı çarşı yapısı.
Bedesten ve Çarşı Ticari amaçla kurulmuş, ahşaptan küçük yapılardır. Erken Osmanlı döneminde yan yana sıralanan bu dükkânlar çarşıları meydana getirmiştir. Bedestenler ise yine ticari amaçla kullanılmış ve çarşılara nazaran daha dayanıklı taş yapılardır. Genellikle ortada dört taşıyıcının yer aldığı ve her mekânın üzerinin kubbe ile örtülü olduğu yapılardır.
Belgesel Belge niteliği taşıyan, dokümanter.
Beşik Kemer Yarım çember biçimi kemer.
Beşik Tonoz Kesiti yarım silindir biçimindeki tonoz.
Beşiktonoz Yarım daire kesitli örtü elemanı.
Betimleme
1- Bir şeyi, bir kişiyi, bir olay ya da duyguyu anlatan söz ya da yazı.
2- Tasarlama, bir şeyi sözle veya yazıyla anlatma, göz önünde canlandırma, tasvir.
Betimlemek Ayrıntılarıyla gösterme işi.
Beyin Fırtınası Yeni fikirler oluşturmak üzere, düşüncelere engel koymaksızın, önceden belirlenmiş kurallar dâhilinde yapılan fikir üretme yöntemi.
Beyzi Oval
Bezeme
1. Mimarlık ve el sanatları ürünleri üzerinde ve her türden kullanım eşyası üzerinde süslemeye yönelik olarak yapılan çalışmaların tümü.
2. Bir yüzeyin daha güzel görünmesi için, üzerini motifle süsleme, tezyin, süs.
Bezir Yağı Keten tohumundan çıkarılan yağ. Bu yağın kaynamamış olanına çiğ bezir ve kaynamış olanına kaynamış bezir denir. Çiğ bezir resim boyalarında, kaynamış bezir ise binaların ya da eşyaların ahşap kısımlarını boyamada kullanılan yağlı boyaların ezilip sulandırılmasında kullanılır.
Biçim
1- Sanat ve edebiyat eserlerinde dış görünüş, form.
2- Bir nesnenin görme ya da dokunma duyuları ile algılanmasını sağlayan kendine özgü gerçekliği. Bir şeyin şekli.
Biçim Bozma
Özellikle güzel sanatlarda, fotoğrafta (fotoğrafçılık) ve dansta verilerini doğadan alan ve belirli normların ya da normal (olağan) biçimlerin bulunduğu kabul edilen görüntülerde biçimi abartarak sunma, normal in göstergelerini tümüyle yok etmeden değiştirme.
Dışavurumculuk ya da ilk sanat gibi duygu ve anlatımın vurgulandığı, izleyiciyle iletişimin etkili olmasının amaçlandığı sanat türlerinde biçimbozma yoğun olarak kullanılmıştır. Öte yandan özellikle 20. Yy' ın serbest yaklaşımı içinde pıcasso ya da h. Moore gibi bir çok sanatçı biçim olanaklarını artırmak için, kaynakları doğa olsa bile biçimbozmayı bir araç olarak kullanmışlardır. Gerçeküstücülük' teyse biçimbozma, duygu ve düşlerdeki gerçekleri anlatabilmenin aracı olmuştur. Öte yandan yeni- dışavurumculuk gibi, "normal" kavramlara bağlı olmayan ve doğanın tüm görüntü kullanımlarından bağımsız biçim yaratan sanat üsluplarında biçimbozmadan söz edilemez; çünkü bu üsluplarda normalin ne olduğu hakkında belli ilkeler yoktur. Fotoğrafta biçimbozma çekim sırasında aynalar ya da merceklerle ya da çekimden sonra baskı sırasında mekanik ve kimyevi yöntemlerle görüntüyü değiştirerek elde edilir.
Biçimbozma (Deformasyon) Özellikle güzel sanatlar alanında, fotoğrafta ve dansta, verilenleri doğadan alan ve belirli normların ya da normal biçimlerin bulunduğu kabul edilen görüntülerde, biçimi abartarak sunma, "normal" in göstergelerini tümüyle yok etmeden değiştirme. Biçimbozma da amaç daha güçlü bir etki yaratmak ya da güçlü bir anlatım sağlamaktır.
Diğer Sanat Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Sanat Terimleri Sözlüğü