Eğitim Sitesi

Online Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri Sözlüğü

Deşifre Yapmak

Herhangi bir ses ya da video kaydının yazıya aktarılması.

Dış Haber Kaynağı

İç haber ajansının dış haber temsilcileri, dış ülkelerdeki büro muhabirleri/temsilciler, dış haber ajansları, yabancı tüm kitle iletişim organları, büyükelçilik/ konsolosluk/yabancı temsilcilikler, uluslararası kişi/kurum-kuruluş basın toplantısı bültenleri ve yabancı arşivler gibi yurtdışı temelli haber kaynaklar.

Diksiyon

Seslerin, sözlerin, vurguların, anlam ve heyecan duraklarını kurallarına uygun olarak söyleme biçimi.

Diyafram Ayarı

Fotoğraf makinelerinde fotoğrafı çekilecek kişi/nesneden yansıyan ışınların hangi miktar ve şiddette lensten geçip makineye ulaşacağını düzenleyen ve bu bağlamda fotoğrafın net alan derinliğini belirleyen ayar.

Açıklamalarıyla 147 Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi

Doğaçlama

Belirli bir metne bağlı ya da metne bağlı kalmadan, aşamaları önceden belirlenmemiş biçimde seslendirmeyi ya da prova esnasında gerçekleştirilen duruma uygun bir sesle canlandırma performansı.

Dörtgen/Kare Tekniği

Genellikle ters piramit tekniğinin uygulanamayacağı yorumlayıcı haberler için geliştirilmiş, haberi oluşturacak verilerin tümü eşdeğerde olduğunda kullanılan, haberin kare ya da bloklar olarak düzenlendiği ve karede yer alan tüm paragrafların okur bakımından eş derece önemli olduğu yazım tekniği.

Düz Piramit Tekniği

Genellikle görece düşük öneme sahip, güncelliğini yitirmeyen ve/veya içeriği eğlenceye yönelik haberlerin yazımında kullanılan ve haber yazımında eldeki verilerin az önemliden önemliye, ayrıntıdan öze doğru sıralandığı yazın tekniği.

Editoryal İçerik

Bir yayında ticari amaçlı reklam vb. öğeler dışında kalan, haber, yazı, röportaj vb. içerik.

Editör (Redaktör)

Haber Merkezi veya program birimlerinde görev yapan, statü olarak muhabirin üstünde yer alan, haberin ve programın hazırlanma ve yayın sorumluluğunu taşıyan yönetim kademesi.

Efekt

Yapım içeriğine katkıda bulunmak veya dikkat çekmek amacıyla yapay olarak oluşturulan veya zenginleştirilen sesler, görüntüler ve/veya grafikler.

Enstantane Ayarı

Fotoğraf çekilecek ortamdaki ışığın yüksekliğine/düşüklüğüne ve fotoğrafı çekilecek kişi/nesnenin durağanlığına/hareketliliğine göre yapılan, fotoğraf makinesinde diyaframdan geçen ışınların ne kadar süreyle sensörde/ışığa duyarlı yüzeyde kalacağını düzenleyen ayar.

Es Yeri

Konuşmada, anlamın gerektirdiği biçimde kelimeler arasındaki ses kesintisi.

Etkileşimli Ortam

Kullanıcının oluşturduğu, metin, grafik, animasyon, video, ses gibi içeriklere gerçek yanıt verebilen, kullanıcı ile ortam arasında iki yönlü iletişime imkan tanıyan sayısal, bilgisayar tabanlı sistemler üzerinde çalışan ürün veya hizmetler.

Figür

Kurmaca metinlerde kişi ya da sembol.

Figüran

Genellikle tiyatro ve sinemada, konuşması olmayan veya konuşması çok az olan rollere çıkan kimse.

Figüranlık

Figüranın yaptığı iş.

Fonetik

Dilin ses ve ton eğitimini, dil ritmi ve konuşma temposunu, özel olarak da konuşma dinamizmini öğreten bilim kolu.

Fotoğraf Altı

Haber ile birlikte verilen görsel materyali açıklayıcı kısa metin.

Görüntü Geçişi

Farklı kameraların ya da görüntü kaynaklarının verdiği görüntüleri birbirine eklemek suretiyle birinden diğerine değiştirerek bir görüntüden diğerine geçmek.

Görüntü Mikseri (Resim Mikseri)

Çeşitli kaynaklardan gelen görüntü, resim, KJ çıktısı gibi girdilerin arka arkaya, eş zamanlı, kurgulu olarak kaydının yapılmasını veya gösterilmesini sağlamak için kullanılan cihaz.

Diğer Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri

1 [2]3 4 5 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri Sözlüğü