Kültür Tarihi İnsanların kültürel alandaki faaliyetlerini inceler.
Kümbet
1. Çatısı kubbe biçiminde olan yapıdır.
2. Koni, piramit biçiminde damı olan, yuvarlak veya köşeli yapı.
Kün Halk
Kürek Cezası Suçlulara ceza olarak savaş gemilerinde kürek çektirmesidir. Osmanlı Devleti'nde sonraları ağır hapis cezasına da bu ad verilmiştir.
Kütük Defteri Osmanlı Devleti'nde önceden yeniçerilerin sonradan tüm askerlerin adları, baba adları sülale adları, doğum yerleri ve tarihleriyle, fiziksel özellikleri, görev alışlarını ve görev sırasındaki davranışlarını belirlemek amacıyla tutulan defterdir.
Açıklamalarıyla 1889 Tarih Terimi
Lagaş İlkçağ'da Mezopotamya'da kurulmuş bir Sümer kentidir. Kalıntıları arasında Akbabalar Sütunu ile bir çok tapınak ve binlerce çivi yazılı kil tablet bulunmuştur. Lagaş kralı Urgakina tarihteki ilk yazılı yasaları yapmıştır.
Lâğım
1- Yer altında, düşman hatlarının altına veya gerisine geçmek için açılan dar yol.
2- Kanal. Pis su yolu.
Lağımcı Ocağı Osmanlı Devleti ordusunun Kapıkulu yayaları sınıfından teknik bir askeri birliktir. Kuşatma savaşlarında kale duvarlarında gedikler açmak amacıyla tüneller (lağım) kazmak, kazılan bu tünellere patlayıcı maddeler yerleştirmek bu askeri birliğin göreviydi. Bu günkü İstihkam birliklerinin yaptığı pek çok işi üstlenmişlerdi.
Lahit Eski çağlarda içine ölünün içine yerleştirildiği, seramik, taş, ağaç ya da mermerden yapılmış mezarlardır.
Laiklik Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması, devlet düzeninin ve hukuk kurallarının dine değil, akla ve bilime dayandırılması, fakat kimsenin inancına ve vicdan hürriyetine karışılmamasıdır.
Lala
1-Osmanlı devlet teşkilâtında şehzadelerin eğitimi ve valilikleri sırasında yardımcılık görevini yapan kişi.
2- Osmanlı şehzadelerinin gerek sancaklarda ve gerekse, kafeste eğitiminden sorumlu olan öğretmen devlet adamıdır.
Lale Devri
1718 Pasarofça Antlaşması ile başlayan, 1730 Patrona Halil İsyanı'na kadar süren ve Avrupa'daki gelişmelerin takip edilmeye başlandığı döneme Lale Devri denir.
Lale Devri'nin Padişahı: III. Ahmet
Sadrazamı: Nevşehirli Damat İbrahim Paşa
Ünlü Şairi: Nedim'dir.
Lale Devri tabirini ilk defa “Yahya Kemal Beyatlı” kullanmıştır.
Lata Osmanlılarda ilmiyenin giydiği, yakası ve kolları setre biçiminde cüppedir.
Latin İtalya'nın Latium bölgesinden olan kimse. Dili Latinceden türemiş olan ulus.
Latin Alfabesi MÖ: 1250 yıllarında Fenikeliler'in kullanmaya başladığı harf alfabesinin bu günkü biçimidir. Fenikeliler'den İyonlar'ın, İyonlar'dan Yunanlılar'ın ve Yunanlılar'dan da Romalılar'ın alıp kullandığı ve geliştirdiği bu yazı 1 Kasım 1928 tarihinden sonra bazı eklemelerle Türk Alfabesi olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Layiha Devlet görevlilerinin ülke meseleleri ile ilgili hazırlayıp, çözümlerini ifade ettikleri belgeler.
Lazlar Doğu Karadeniz kıyılarında yaşayan Kafkasya kökenli bir halktır. Etnik kökeneri kesinlik kazanmamıştır. Osmanlı egemenliğiyle birlikte İslam inanışını benimsemişlerdir.
Lehçe (Diyalekt) Bir anadilin tarihsel, toplumsal, bölgesel ve kültürel nedenlerle ses, yapı ve sözdizimi yönlerinden oldukça büyük farklılıklar gösteren kolu.
Lejyon
1-Eski Romalılarda piyade ve süvarilerden oluşan askeri birlik.
2-Fransız piyade birliği. Yabancılardan oluşan askerî birlik.
Leninizm Emperyalizm çağı koşullarına göre geliştirilmiş ve uygulanmış Marksizm'dir. Günümüzde Marksizm-Leninizm adıyla anılmaktadır. Bunun nedeni Rus düşünürü ve devrimcisi Vladimir İlyiç Lenin'in (1870-1924) Marksizm'i Marks'ın bıraktığı yerden devam ettirmesi ve uygulamasıdır.
Diğer Tarih Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Tarih Terimleri Sözlüğü