Eğitim Sitesi

Online Tarih Terimleri Sözlüğü

Mahalle Mektebi (Sübyan Mektebi)

Osmanlı Devleti'nde temel dinsel bilgilerin verildiği eğitim kurumlarıdır. Çocuklara Kuran'ı okuyup yazacak kadar okuma-yazma ve basit matematik hesabı öğretilirdi.

Mahalle Mektebi (Sübyan Mektebi)

Osmanlı Devleti'nde temel dinsel bilgilerin verildiği eğitim kurumlarıdır. Çocuklara Kuran'ı okuyup yazacak kadar okuma-yazma ve basit matematik hesabı öğretilirdi.

Mahbes

Hapishane.

Mahlas

Genellikle Divan şiiri ve Türk halk şiiri ozanlarının yapıtlarında kullandıkları ve tanındıkları takma addır.

Açıklamalarıyla 1888 Tarih Terimi

Mahrama

Anadolu'nun kimi yerlerinde, kadınların sokağa çıkarken giysilerinin ya da mantolarının üstüne örtündükleri geniş örtüdür.

Mahya

Ramazan ayında, kandiller-de, dinsel bayramlarda ca-milerde iki minare arasına gerilen ipler üzerine kandil-lerle ya da elektrik ampulle-riyle oluşturulan ve geceleri ışık verilen yazı ya da resimdir.

Mahzı Safa

Mutluluk sebebi.

Maktu

Kesin olan, değiştirilemez fiyat.

Makyavelizm

Siyasette, devlet yönetiminde amaca ulaşmak için, töreye, ahlaka, aykırı da olsa, her türlü aracı, yolu kullanma temeline dayanan siyasal öğretidir.

Malikâne

Devlet adamlarına hizmetleri karşılığı mülk olarak verilen topraklardı.

Malikane Sistemi

Malikane sistemi iltizam sisteminin devamlılığını sağlamak amacı ile oluşturulan bir sistemdir. İltizam sisteminde devletin geliri olan vergiler bir bedel karşılığında kişilere devredilerek toplanmaktaydı. Amacı, devletin toplamakta zorlandığı vergileri kısa sürede toplu olarak elde etmesiydi.

Malikane sistemi ise vergi toplama hakkının süresiz olarak satılmasıdır. Osmanlı Devleti paraya çok ihtiyaç duyduğu dönemlerde böyle bir uygulamaya giderek bazı bölgelerin vergi haklarını süresiz devretmiştir. Bu süresizlik hayat boyu ile sınırlıdır. Yani kişi öldüğünde vergi hakkını devlet tekrar başkasına satabilir.

Maliye Nezareti

Başdefterdarlıkta, diğer defterdarlıkların birleştirilerek 1838'de oluşturulan bu günkü Maliye Bakanlığı'nın eski adıdır. Bu kurumun başına getirilen görevliler de Maliye nazırı adını almıştır.

Malkoç

Osmanlı Ordusu'nda akıncılar ocağının komutanı. Yiğit.

Malul Gazi

Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarından; Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırlarını korumak ve güvenliğini sağlamak görevi ile harpte veya devletin bekasını hedef alan terör örgütlerine karşı yurtiçi ve yurt dışı mücadelede her çeşit düşman veya terörist silahlarının tesiriyle veya harp bölgesindeki harekât ve hizmetler sırasında, bu harekât ve hizmetlerin sebep ve tesiriyle yaralanarak tedavileri sonucunda sakatlığı rapor ile kesinleşenleri ifade etmektedir.

Manas Destanı

1092 yılında yazımı tamamlanan bir Kırgız destanıdır. Tarihin en uzun destanı olma özelliğine de sahiptir.

Manastır

1- Makedonyada bir kentin adıdır.

2- Rahiplerin ve rahibelerin dünya ile ilgilerini keserek yaşadıkları yapıdır. İlk manastır 529 yılında Aziz Benedit tarafından İtalya'da kurulmuştur.

3- Keşişlerin oturduğu binaya verilen ad.

Mancınık

Topun henüz kullanılmadığı çağlarda, kale kuşatmalarında surları dövmek için, ağır taş gülle fırlatmakta kullanılan, bir ucunda kepçe, diğer ucunda da bir karşı ağırlık bulunan, kaldıraç temeline dayanan ilkel bir savaş aracıdır.

Manda

1- Yabancı bir devletin güdümü altına girmek, egemenlik kaybı.

2- Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra bazı az gelişmiş ülkeleri kendi kendilerini yönetecek seviyeye gelinceye kadar Milletler Cemiyeti adına yönetmek için bir büyük devlete verilen vekillik.

Manda Yönetimi (Güdüm)

Birinci Dünya Savaşı sonrası, siyasal ve ekonomik gücü yeterli olmayan ya da bunları yeterince kullanmasını beceremeyen, kendi kendini yönetemeyen kimi ülkeleri belirli bir düzeye eriştirip bağımsızlığına kavuşturmak üzere, o zamanki birleşmiş uluslar örgütü (Milletler Cemiyeti) yönetmek için bir büyük devlete verilen yetkidir. Emperyalist devletler kendilerine bırakılan topraklarda manda (güdüm) ve himaye (korumacılık) adı altında yönetimler oluşturarak sömürü yöntemlerini değiştirmişlerdir.

Mangır

Osmanlı Dönemi'nde kullanılan iki buçuk para değerindeki bakır sikkedir.(Mangır: Bakır)

Diğer Tarih Terimleri

İlk Sayfa ... 52 53 [54]55 56 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Tarih Terimleri Sözlüğü