Oda biçimindeki mezar. Mezar üzerine toprak yığılarak yapılan tepe. Höyük. Tepe biçiminde mezar.
Çadır. Kurıkan Türk boyu.
1. Eski Türklerde devlet işlerinin görüşüldüğü kurul.
2. İlk Türk devletlerinde, devlet işlerinin görüşülüp karara bağlandığı büyük meclis için kullanılan isimlerden biri.
İslamiyet öncesi Türk Devletlerinde Devlet, Kağan ailesinin malı olarak kabul edilmekle birlikte, devlet işleri, "Kurultay" veya "Kengeş" olarak adlandırılan danışma meclisi aracılığıyla yürütülmüş; çeşitli sosyal, askerî, siyasî ve dinî konular bu Kurultaylarda görüşülüp, karara bağlanmıştır.
Açıklamalarıyla 1888 Tarih Terimi
Sarmak, muhasara etmek, çevresini kontrol altına almak.
1. Türk inanış ve düşünüş siteminde, devleti yönetme yetkisinin Tanrı tarafından Türk Kağanına verildiği kabul edilmektedir. Bu düşünceye "Kut" adı verilmektedir.
2. Devlet idaresinde güç, yaratıcılık ve yetki bakımından sahip olunan üstün güç.
3. Tanrı tarafından hükümdara verildiğine inanılan yönetme hakkı ve gücü.
4. Göktürklerde Devlet, saadet, baht, mutluluk, kut.
Türk inanış ve düşünüş siteminde, devleti yönetme yetkisinin Tanrı tarafından Türk Kağanına verildiği kabul edilmektedir. Bu düşünceye "Kut" adı verilmektedir.
11. yüzyıl Karahanlı Uygur Türklerinden Yusuf Has Hacib'in Doğu Karahanlı hükümdarı Tabgaç Uluğ Buğra Kara Han'a atfen yazdığı ve takdim ettiği Türkçe eserdir. Hakaniye lehçesiyle yazılmıştır.
Kutadgu Bilig, 11. yüzyıl Karahanlılar devri Türk-İslam kültür muhitinin ortak bir ürünü olup İslamî dönem Türk kültürünün ilk manzum siyasetnâmesidir.
Kutsal saydıkları bir ülkü ya da inancı birlikte yürütmek için kimi devletlerin aralarında oluşturdukları birliktir. 1683 yılında Osmanlılar'ın II. Viyana Kuşatması yenilgisinden sonra Avusturya, Lehistan, Venedik, Malta ve Papalığın oluşturduğu bağlaşma ile 1815 yılında Avusturya, Rusya, ve Prusya ile İngiltere'nin Fransız Devrimi'nin ilkelerini yok etmek amacıyla oluşturduğu bağlaşmalar buna örnektir.
Topkapı Sarayında, hazine dairesinde saklanan Hz. Mu-hammet'e, Kabe'ye ve İs-lam inanışında saygın olan bazı kişilere ait olan eşyalardır. Bu eşyalar I. Selim'in 1517 yılında yaptığı Mısır Seferi'nden sonra İstanbul'a getirttiği eşya-lardır. Bunlardan bazıları; Hırka-i Saadet, Hz. Muhammed'in bir dişi, ayak izinin olduğu bir taş, atının bir çift nalı, bir seccadesi, sancağı, yayı, teyemmüm tası, iki asa, Hz. Nuh'un tenceresi, Hz. İbrahim'in kazanı, Hz. Yusuf'un gömleği, Hz. Davut'un kılıcı, Hz. Ebu Bekir'in seccadesi, Hz. Hüseyin'in gömleği, Hz. Hatice'nin gömleği.
Papa'nın teşvikiyle Avrupa ülkeleri arasında kurulan ittifaklardır. Bu ittifakların çoğu Osmanlı Devleti'ne karşı oluşturulmuştur.
Avusturya, Malta, Lehistan, Venedik ve Rusya 1683'te güçlerini birleştirerek Kutsal İttifakı oluşturmuştur. Kutsal İttifak ile Osmanlı Devleti arasında 1699'a kadar yaşanan savaşlardan Osmanlı Devleti yenik çıkmış ve geniş oranda toprak kaybetmiştir.
Avusturya, Malta, Lehistan, Venedik ve Rusya 1683'te güçlerini birleştirerek Kutsal İttifak'ı oluşturmuştur. Kutsal İttifak ile Osmanlı Devleti arasında 1699'a kadar yaşanan savaşlardan Osmanlı Devleti yenik çıkmış ve geniş oranda toprak kaybetmiştir.
Kuva-İ İnzibatiye (Halifelik Ordusu)
Kuvay-i Milliye Birliklerine ve TBMM ordularına karşı Anlaşma Devletlerinin desteği ve Osmanlı padişahının emriyle düzenlenen ordudur. Mayıs
1920'de Geyve Boğazı'nı tutan yurtsever güçlere karşı saldırıya geçmişlerdir. Başarısız olan bu saldırıdan sonra dağılmıştır.
Mondros Ateşkes Antlaş-ması'nın imzalanmasından sonra, Anadolu'da başlayan işgallere ve azınlıkların ayrılıkçı hareketlerine karşı kurulan silahlı halk güçleridir. Yurtseverler tarafından kendiliğinden oluşturulan bu örgütler, bölgesel kurtuluşu hedeflemişlerdir. Sivas Kongre'si ile Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti adı altında birleşmişlerdir. Daha sonra düzenli ordu kurulmuş ve Kuva-i Milliye adı altındaki örgütlülük sona ermiştir.
Batı Anadolu'da Salihli Cephesi'nde Çerkez Ethem Komutasında bulunan Kuva-i Milliye birlikleridir. Atlı milislerden oluşması nedeniyle bu ad verilmiştir. Yozgat, Bolu-Düzce-Hendek-Adapazarı ve Anzavur ayaklanmalarının bastırılmasında belirleyici roller oynamışlardır. Düzenli orduya katılmayı reddederek ayaklanmıştır. Ayaklanması İsmet Bey komutasındaki güçlerce bastırıldıktan sonra, komutanları Çerkez Ethem Yunanistan'a sığınmış, en sonunda Beyrut'ta kısa süre sonra hastalıktan ölmüştür.
Bir camiyi merkez alan imaret, kitaplık, medrese, çarşı, hamam, sebil, hastane, han gibi birimleri içeren yapı topluluğu.
Allah'a, ilahî kabul edilen veya Allah'ın özel sevgisini kazanmış varlıklara gösterilen saygı.
İnsanlar yaşamlarını sürdürebilmek için doğayı değiştirmek zorundadırlar. İşte insanın doğayı değiştirirken aldığı her türlü durum, ürettiği her türlü mal, edindiği her türlü duygu, düşünce, bilgi, deneyim ve inanç kültürdür.
Edinilmiş tüm bilgilerin halka yayılması eylemidir. Toplumun tümüyle gelişmesi ve toplumca en yüksek bilgi düzeyine erişmesini amaçlar.
İnsanların kültürel alandaki faaliyetlerini inceler.
Diğer Tarih Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Tarih Terimleri Sözlüğü