Padişahların maiyetinde debdebeyi arttırmak için atların yanında yürüyen hizmetkârlar.
Eski çağlarda ve özellikle Orta Çağ'da yapılan savunması kolay kalın duvarlı, korunaklı yapılar.
Mevlâna'nın ölüm yıldönümünde yapılan törene verilen isim.
Bir soyun bir ailenin bilinen en eski atasından başlayarakson üyelerine değin bütün bireylerini, bir kökten çıkan ağaç görünümü içinde gösteren çizelge.
Açıklamalarıyla 1888 Tarih Terimi
Diploma.
Divan Yazını'nda hükümdarların yaşam öykülerini, özelliklerini, üstün başarılarını anlatan, mesnevi biçiminde yazılmış koşuk.
Osmanlı Devleti'nde, bugünkü belediye zabıtası görevini yapan, şehrin temizlik ve güzelliğiyle ilgilenen yerel yönetim. Belediye. İstanbul Belediyesi'nin eski adı.
1.Osmanlılar Dönemi'nde Tanzimat'a değin sarayların ve devlet yapılarının, bakımına onarımına, haremin giderlerine ve aylık işlerine bakmakla yükümlü devlet görevlisi. 2. Belediye Başkanı.
Osmanlı Padişahlarının oğullarına ve onların erkek çocuklarına verilen san.(Şah oğlu).
Hükümdarların erkek çocuklarının ilkokul eğitimini karşılayan okuldur.
Güneş
Yazma kitapların cildine, baş sayfalarının üst bölümüne veya kumaşlara, kapı, pencere gibi yerlere işlenen veya çizilen güneş biçiminde süs.
Minarenin çevresini dolanan küçük bir balkon gibi biçimlendirilmiş bölüm.
1- İslam hukuku ile ilgili, dini.
2- İslam şeriatına uyan.
Kuran'ın ayetlerine, Hz. Muhammed'in sözlerine ve yaptıklarına, bunlardan çıkarılmış yorumlara dayanan, insanın yaşamını, toplumsal yaşamı düzenleyici, Tanrısal olduğu için hiçbir zaman değişmeyecek olan dinsel kurallar bütünü.
Savaş araçlarından altı dilimli topuz.
Büyüklük, ululuk, heybet.
Tasavvufta doğru yolu göstermeye yardımcı olan, bir tarikatin piri, başı.
15. yüzyılda Osmanlı Devleti'nde gerçekleşmiş bir isyandır.
Fetret Devrinden faydalanmak isteyen Şeyh Bedreddin isyan çıkardı fakat isyan uzun sürmedi. Şeyh Bedreddin ise 1420 yılında idam edildi.
1. Çıkan kanunların İslam dinine uygun olup olmadığı hakkında fetva verme yetkisine sahip olan, ilmiye sınıfının en üst görevlisi olan kişi.
2. Osmanlı İmparatorluğu'nda hükümette sadrazamdan sonra yer alan, fetva verme yetkisi taşıyan fıkıh uzmanı ve ilmiye sınıfının başı.
Diğer Tarih Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Tarih Terimleri Sözlüğü