Rezervasyonu yapılan hizmetin kullanılmaması durumunda ödenen ücret.
İşgal/Doluluk oranı. Bir otelde veya otel grubunda satılan gecelemelerin, satışa arz edilen toplama oranı yüzde cinsinden ifade edilir.
Oda doluş oranı bir dönemde satışa arz edilen oda sayısı ile fiili oda satışı arasındaki orandır. Oda Doluş Oranı =Satışa arz edilen oda sayısı/Satılan oda sayısı
Ön büro tarafından günlük olarak düzenlenen ve
-işletmenin hangi odalarının boş veya dolu olduğunu,
-her bir odada kaç kişinin konakladığını,
-odaların hangi fiyattan satıldığını,
-müşteri sayısının grup, münferit veya misafir şeklinde sınıflanması, eğer gerekli ise yerli, yabancı konaklama sayısını,
-rezervasyon yapıldığı halde müşterice doldurulmayan odalara ilişkin olarak doğan "no-show" gelirleri gösteren belge ya da rapor.
Açıklamalarıyla 1640 Turizm ve Otelcilik Terimi
Odalar Üzerinden Günlük Ortalama Oran
Günlük oda satış gerlirleri ile satılan odalar arasındaki orana Odalar Üzerinden Günlük Ortalama Oran adı verilir ve aşağıdaki formülle gösterilir. Odalar Satış Geliri / Müşteri Sayısı
Mevsim sonu, mevsim dışı fiyat
Her dört yılda bir yapılan, sadece amatör sporcuların katıldığı uluslararası büyük spor gösterileri.
Bir ülke, kurum ya da kişinin dışa yansıyan fikrî ve şeklî algılanmasının olumsuz olması.
Tüketicinin duyduğu gereksinimin henüz farkında olmadığı turizm talebi.
Rezervasyon durumunun yükselerek kritik bir safhaya yaklaşmasına doğru rezervasyon alımının sınırlandırılması ve kontrollü olarak alınması. Talepte olan rezervasyon.
Rezervasyon alımına müsait gün demektir.
Operasyon, işletme
Opsiyon (Rezervasyon bekleme süresi / Dead Line)
Rezervasyon yaptıran tarafların onaylanmış olan rezervasyonu, herhangi bir yaptırıma uğramaksızın tek taraflı olarak iptal edebileceği son tarihtir. Bu süre içinde rezervasyon yaptıran taraflar herhangi bir sorumluluk altına girmeden rezervasyonu iptal edebilirler.
Konaklama işletmeleri, ulaştırma işletmeleri, seyahat acenteleri ve tur operatörleri, rezervasyon iptal edildiği takdirde tekrar satmalarının mümkün olabileceği son tarihi, opsiyon tarihi olarak rezervasyon yaptıran tarafa bildirirler. Bu süre geçtikten sonra sözleşmede belirtilen bir mazeret olmadan yapılacak iptallerde işletmeye belli bir miktar tazminat ödenmesi gerekmektedir. Çünkü opsiyon tarihinden sonra işletmenin bu hizmeti satması zor olacaktır.
Opsiyon süresi ortalama olarak yüksek sezonda üç hafta, ölü sezonda ise bir haftadır.
Son onay tarihi
Seçimlik, isteğe ve onaya bağlı, opsiyonlu.
Düzenleme işi, düzenleme, tertip.
Konaklama tesislerinde, günlük gelirin, satılan oda sayısına bölünerek elde edilen fiyat.
Yapısı, donanımı, konforu, müşteriye sunduğu hizmetin kalitesi gibi elemanlarıyla, uygar bir insanın arzu ettiği nitelikte, geçici konaklama, yeme-içme ve eğlence gereksinimlerini bir ücret karşılığında sağlayan konaklama tesisi.
Konaklama tesislerinde otel çamaşırlarının yıkandığı bölüm.
1) Garanti rezervasyon: Otel müşterinin rezervasyonuna göre gelmesi beklenen gün ve saatten itibaren 24 saat süre ile başka bir deyişle o günkü çıkış saatine kadar tutmayı taahhüt eder. Diğer taraftan müşteri kullanmaması halinde oda kira bedelini ödemeyi taahhüt eder.
- Kredi kartı aracılığıyla verilen kredi
- Önceden ödeme
- Seyahat acentası aracılığıyla garanti
- Şirket garantisi
2) Garantisiz rezervasyon: Otel gün içinde belirlerdiği bir saate kadar tüm rezervasyonları tutar. O saatten itibaren talep olması halinde rezervasyonları satar. Müşteri rezervasyonda belirtilen saatten sonra gelirse ve tesiste yer varsa kendisine yer sağlanabilir.
3) Teyitli rezervasyon: Müşteri ile otel işletmesi arasında oda fiyatları, konaklama tipi, müşteri adeti, otele geliş tarihi ve saati üzerinde yazılı olarak mutabakata varılır. Teyitli rezervasyon garantili ve garantisiz rezervasyon şeklinde gerçekleşebilir.
Diğer Turizm ve Otelcilik Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Turizm ve Otelcilik Terimleri Sözlüğü