Elektrik ve manyetik alan titreşimine sahip ışıma. Radyo, mikrodalga, kızılötesi, görünür, morötesi, X ve gama ışınımları, elektromanyetik ışınım türleridir.
Tüm dalga boylarındaki elektromanyetik ışınımların oluşturduğu tayf.
Uzanım Açısı. Bir gök cisminin gökyüzünde Güneşe olan açısal uzaklığı.
Yörünge hareketi sırasında bir cismin, yörüngenin odağına en yakın olduğu nokta. Örneğin, Dünya çevresinde elips yörüngesinde dolanan bir uydunun yörüngesi üzerinde Dünya'ya en yakın olduğu nokta.
Açıklamalarıyla 543 Uzay ve Astronomi Terimi
Yörünge hareketi sırasında, bir cismin, yörüngenin odağına en uzak olduğu nokta. Örneğin, Dünya çevresinde elips yörüngesinde dolanan bir uydunun yörüngesi üzerinde Dünya'ya en uzak olduğu nokta.
Bir küre üzerinde bulunan herhangi bir noktanın temel düzlemden açısal uzaklığı. Seçilen küre ve temel düzleme göre değişik isimler alır. Örneğin Coğrafya enlemi, ekliptik enlem, Gökada enlemi v.b.
Yer eşleğinin gök küre ile ara kesiti. Ekvator.
Bir ışık kaynağının birim yüzeyinden birim zamanda saldığı enerjiye eşit enerji salan bir karacismin sıcaklığı.
Evlerin izolasyonunda kullanılan yansıtıcı maddeler, ilk olarak uzay araçlarını radyasyondan korumak için geliştirilmiştir. (NASA tarafından geliştirilmiştir.)
Tekrarlı olaylarda bir dönem içindeki her bir noktanın konumu.
Yerküre de dâhil olmak üzere, bütün yıldızları, gök adaları, kümeleri, gaz ve bulutları içine alan maddeyle dolu uzayın bütünü.
Bir yıldızın sıcaklık ve ışınım gücünün zamanla değişerek Hertzsprung - Russell ( H - R ) diyagramında oluşturduğu çizgi, izlediği yol.
Yıldızlar arası bulutlardan ve çok uzak galaksilerden gelen zayıf yaygın ışınım.
Işığa duyarlı bir yüzeye fotonlarla vurarak oradan elektron sökme olayı.
Elektromanyetik ışınımı taşıyan parçacık.
Serbest parçacık hareket ederken yoğun bir ortama girerse ivmeli olarak yavaşlar. Yani frenlenir ve ışınım yayar.
İtiş gücü, bir yanıcı ve bir yakıcı maddenin sürekli yanmasıyla oluşan ve boşlukta momentumun korunumu prensibine göre hareket eden araç.
1- Kütlesi Güneş'in kütlesinin yüz milyon katından bir milyar katına kadar olabilen dev yıldız sistemleri, örneğin Samanyolu. Gökadalar şekillerine göre elips biçimli gökadalar, sarmal ve düzensiz gökadalar olmak üç grupta toplanırlar.
2- Milyonlarca yıldızdan oluşmuş yıldız kümelerinden, bulutsu ve gaz bulutlarından oluşmuş, samalyolu gibi bağımsız uzay adası.
Yüzlerce ya da binlerce gökadanın bir arada olduğu topluluklar.
Jüpiter gezegeninin en parlak ve en büyük dört uydusu; Io, Euroupa, Ganymeda, Callisto'dur.
Diğer Uzay ve Astronomi Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü