Bir gökcisminin;
a) Yüzeyinde farklı enlemlerin,
b) İçinde farklı katmanların farklı hızla dönmesi.
1- Herhangi bir gök cisminin, gök eşleği düzlemine göre açısal uzaklığı.
2- Gökyüzünde bir noktanın gök ekvatorundan açısal uzaklığı.
Herhangi bir gökcisminin uzay hızının, yada bir çift yıldızın dolanma hızının bakış doğrultusundaki bileşeni. Bu hız diğer bir anlamda bize yaklaşma yada bizden uzaklaşma hızıdır. Radyal Hız.
Gezegenlerin sıvı katmanlarındaki elektrik yüklerinin hareketi nedeniyle, gezegenlerde manyetik alanın oluşumuna yol açan etki.
Açıklamalarıyla 543 Uzay ve Astronomi Terimi
Günlük hareketinde ufkun üstüne çıkmayan yıldız.
Güneş diskinin merkezinin 21 Mart ve 23 Eylül'de ufuktan doğduğu nokta.
Gökküresi üzerinde, Güneşin doğusundaki bir gezegenin Güneş'e olan açısal uzaklığı.
Bir cismin, bir nokta yada başka bir cisim çevresinde yaptığı yörünge hareketi.
Bir kez dolanma için gerekli zaman.
Uzanım açısının 180 derece olduğu Ay evresi. Görünen Ay yüzeyinin Güneş ışığıyla tamamen aydınlatıldığı evre.
Dondurulmuş gıdalar, yiyeceklerin ağırlığını azaltıp ömrünü uzatan dondurma teknikleri sayesinde ortaya çıkmıştır. (NASA tarafından geliştirilmiştir.)
1. Bir ışık (veya ses) kaynağı bizden uzaklaşır ve bize yaklaşırken dalga boyu yani frekansı kayar. Uzaklaşıyorsa görünür dalga boyları kırmızıya (uzun dalga boylarına), yaklaşıyorsa maviye (kısa dalga boylarına) kayar.
2. Işık kaynağı gözlemciye göre veya gözlemci kaynağa göre uzaklaşıyor yada yaklaşıyor ise kaynaktan gelen ışınımın dalgaboyu veya frekansındaki değişim. Bakınız kırmızıya kayma ve maviye kayma.
3. Kaynağın ya da gözlemcinin hareketine bağlı olarak, ışınımımın dalgaboyunda gözlenen değişiklik.
1- Tropik. Güneş'in görünen hareketinde dikaçıklığın en büyük ve en küçük olduğu yerler. Güneş'in gün dönümü zamanlarında gökyüzünde bulunduğu yerler. Yaz dönencesi 21 Haziran'da, kış dönencesi 21 Aralık'ta olur.
2- Ay ya da Güneş'in görünen hareketlerinde gelip geri döndüğü yer ya da daire; yaz dönencesi, kış dönencesi gibi.
İlk ayarlanabilir duman dedektörü, yanlış alarmları engellemek için NASA tarafından geliştirilmiştir. (NASA tarafından geliştirilmiştir.)
Yörünge hareketi yapan bir gökcismine ait yörüngenin ekliptiği veya yörünge merkezinden geçen ve bakış doğrultusuna dik olan düzlemi kestiği iki noktadan biri.
İniş ve çıkış düğümlerini birleştiren doğru.
Dünya dışı gezegen bilimi, bir gezegen olarak Dünya ile ilgili bilimler olan jeofizik ve alt dalları olan sismoloji, jeodezi, tektonik fiziği, jeoloji, oşinografi ve atmosfer bilimlerinin diğer gezegenler ile Güneş ötesi gezegenlere uygulanmasıdır. Örneğin, "selenoji" Ay jeolojisi, "areoloji" Mars jeolojisidir. Güneş ötesi gezegen jeolojisi çok yeni bir daldır.
Bir gökcismine ilişkin yörünge düzleminin, ekliptiğe yada bakış doğrultusuna dik düzleme yada belirlenmiş herhangi bir düzleme göre yaptığı açı.
Güneş'in gökyüzünde yıllık görünür hareketinin oluşturduğu çember.
Yer merkezinde dönme eksenine dik olan düzlemin Yer yuvarlağı ile arakesiti.
Diğer Uzay ve Astronomi Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü