Evrenin yaklaşık 13,5 milyar yıl önce büyük bir patlamayla ortaya çıktığını savunan kuram.
Büyük Selçuklularda Celaleddin Melikşah zamanında eski İran takvimi esas alınarak mali işlerde kullanılmak üzere hazırlanmıştır. Güneş yılı esasına göre hazırlanan bu takvimde "nevruz" yılbaşı olarak kabul edilmiştir.
Bir beyazcüce yıldız için maksimum kütle ( 1,4 Güneş kütlesi ).
1- Bir yıldızın çevresinde dolanan, kütlesi küresel bir yapı oluşturacak kadar büyük, ama komşuluğunu temizleyememiş gökcismi.
2- Yüzey sıcaklığı yaklaşık 100.000 ˚C olan, birkaç bin kilometre çapındaki küçük yıldız. Güneş benzeri yıldızların evriminin son basamağıdır.
Açıklamalarıyla 543 Uzay ve Astronomi Terimi
yarıçapı Güneş'inkinden küçük olan yıldız. Sıcaklığı rengini belirler (soğuk yıldızlar kırmızı, sıcak yıldızlar mavidir)
Doğanın temel kuvvetlerinden biri, tüm maddeler arasında var olan bir kuvvet. Bu kuvvet manyetik, elektriksel, elektromanyetik ve çekirdek içinde etkin olan nükleer kuvvetlerden daha zayıf olup, maddenin iç yapısında rol oynamaz. İki cismin kütleleriyle doğru aralarındaki uzaklığın karesiyle ters orantılıdır.
Gözlemcinin bulunduğu noktadan yer yuvarlağına çizilen teğet düzlemin gök küresi ile ara kesit dairesi. Ufuk düzlemi.
Açıklık (mm) / Göz merceğinin gücü olarak tanımlanabilir. Gözmerceğinden çıkan dairesel olan ışık demeti için kullanılmaktadır.
1- Birbirinin çekim etkisinde bulunan ve böylece ortak kütle merkezi çevresinde dolanan yakın iki yıldız.
2- Birbiri çevresinde dolanan iki yıldız. Bilinen yıldızların yarısı kadarı bu tür ikili ya da daha fazla üyeli gruplar halindedir.
Birbiri çevresinde dönen iki yıldızdan oluşan sistem.
Bir teleskobun daha fazla ayrıntıyı gösterebilme yeteneğine denir. Çözümleme ne kadar yüksekse, teleskop o kadar ince ayrıntı verir.
Birbirine çok yakın olan çift yıldızları ayrı ayrı görebilmemizi gerçekleştiren teleskop yeteneğine denir.
Dalgaların birbirini izleyen iki tepe noktası arasındaki uzaklık.
Dayanıklı lensler, astronot kasklarında kullanılan özel madde ile çok daha dayanıklı lensler üretilmektedir. (NASA tarafından geliştirilmiştir.)
Yıldızın yaşan süresine göre çok daha kısa sürelerle ışıma gücü değişen yıldız.
Gökyüzünde bir noktanın gök ekvatorundan açısal uzaklığı. Dik açıklık.
Yarıçapı Güneş'inkinden çok daha büyük olan yıldız. Çapı Güneş'inkinin 10 ila 100 katı olan yıldız.
Yörüngesi yer yörüngesinin dışında kalan gezegen (Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve sonrası).
Bir dış gezegenin ve Yer'in, Güneş'in iki yanında bir doğrultuya gelmesi. Gezegenin uzanım açısının 180 derece olması durumu.
Bir konik üzerindeki noktaların odağa ve doğrultmana uzaklıkları oranı. Elips ve hiperbolde bu oran, odaklar uzaklığının büyük eksene oranına eşittir.
Diğer Uzay ve Astronomi Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü