Protein Proteinlerin yapı taşları amino asitlerdir. Amino asitleri organ dokusunu yenilemeye yardımcı olur ve kasları geliştirip, saç, tırnak ve cildi destekler. Amino asitler kan üretimi için de kullanılır ve antikorların hastalıklarla savaşmasına yardım eder. Protein açısından zengin yiyecekler arasında süt, balık, et, ceviz türü kuru yemişler, peynir ve yumurtalar olarak sayılabilir.
Prothrombin Kan pıhtılaşma etmenlerinden biri. Sentezlenmesi için K vitamini gereklidir.
Provitamin Vitaminlerin bazılarının ön maddesi. Bulunduğu şekliyle vitamin etkinliği bulunmaz. Gövdede vitamine çevrilir. Bitkisel besinlerdeki Karoten, A vitamini provitamidir. Karoten vücutta A vitaminine dönüşür.
Pteroylglutamik Asit Bir B grubu vitamini olan folik asidin kimyasal adı.
Pürin Nükleik asitlerin yapısında bulunan azotlu maddelerin bir grubu.
Açıklamalarıyla 357 Beslenme ve Diyet Terimi
Pyridoxin B6 vitaminin kimyasal adıdır.
Rafine Karbonhidratlar Rafine karbonhidratlar, beyaz un ürünleri, beyaz şeker ürünleri, beyaz pirinç ve beyaz makarna dâhil besleyici ve sağlıklı lif içeriklerinin çoğunu ya da tamamını kaybetmişlerdir. Rafine karbonhidratlar yüksek glisemik endeks sahibidirler ve diyabet hastalarının kaçındığı ani kan şekeri yükselmelerine sebep olurlar. Harvard Tıp Fakültesi çalışmalarında sadece birkaç düşük kalorili karmaşık karbonhidratın, örneğin beyaz ekmek yerine tam tahıl ekmek, beyaz pirinç yerine kahverengi pirinç, tatlı mısır gevreği yerine yulaf ezmesi gibi, şeker hastalığı riskini %40 azalttığı sonucunu bulmuştur.
Rafine Şeker Rafine sürecinden geçerek (saflaştırılmış) direkt insan kullanımı ya da diğer gıdaların hazırlanmasına uygun hale getirilmiş şeker. Beyaz şeker olarak da bilinir.
Raşitizm Kalsiyum, fosfor ve D vitamini yetersizliğinde gençlerde görülen kemik hastalığı.
Raşitizm(Rickets) D vitamini yetersizliğinde çocuklarda oluşan bir hastalık. Bu hastalıkta, kalsiyum ve fosfor kemiklerde yerleşmediğingen kemikler yumuşar, dayanıklılığını kaybeder. İskelet sistemi bozulur.
Retinol A vitamininin hayvansal dokularda bulunan etkin şekli. A vitamininin kimyasal adıdır.
Riboflavin B grubu vitaminlerinden birisi, B2 vitamini.
Riboflavin (B2 Vitamini)
Faydaları : Normal büyüme, bazı enzimlerin oluşturulması, yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesi, yaraların engellenmesi ve dil ve dudağın şişmesinin önlenmesi için faydalıdır.
Bulunduğu GıdalarSüt ürünleri, et, kümes hayvanları, balık, yeşil sebzeler (karnabahar, brokoli, şalgam, kuşkonmaz, ıspanak).
Riboflavin (B2) Protein, karbonhidrat ve yağlardan enerji salınımı için gereklidir. B2 vitamininin kimyasal adıdır.
Riboflavin Adenin Dinükleotit(FAD) Riboflavinin metabolizmada etkin şekli, yardımcı enzimi.
Riboflavin Adenin Mononükleotit(FMN) Riboflavinin oluşturduğu yardımcı enzim.
Rodopsin Karanlıkta görmede rolü olan ve yapısında A vitamini bulunan renkli madde. Sentezi için A vitamini gereklidir.
Sakkaroz Doğada en bol bulunan ve en tatlı şekerdir. Bir molekül glikozun bir fruktozla birleşmesiyle oluşan bir disakkarittir.
Selülöz Sadece bitkisel besinlerde bulunan bir polisakarit. Çok sayıda glikozdan oluşmuştur. İnsan gövdesinde sindirilmez. Bağırsak hareketlerini hızlandırır ve boşalmasını kolaylaştırır.
Serbest Radikaller Vücutta doğal olarak oluşan, çok aktif olduğu için başka metabolik süreçlere karışan ve normal işleyişi aksatan etmenlerdir. Sigara içmek, hava kirliliği gibi dış etkenlere maruz kalmak serbest radikalleri arttıracaktır ve eğer vücuttaki antioksidan seviyesi kontrol edilemezse hücrelere zarar verebilirler. Antioksidanlar serbest radikalleri bağlayarak zarar vermeleri önlerler.
Diğer Beslenme ve Diyet Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Beslenme ve Diyet Terimleri Sözlüğü