A vitamini yetersizliğinde deride oluşan kuruluk ve pütürler.
Yeşil bitkilerin ışıkta basit bileşiklerin karmaşık yapılı organik moleküller yapması.
Fruktoz basit yapda bir şekerdir ve doğal olarak meyvelerde, balda bulunur. Glikoz ile birlikte bildiğimiz sofra şekerini oluştururlar. Tat olarak en tatlı doğal şekerdir.
Mısır şurubundaki früktoz (meyve şekeri) miktarının genellikle ağırlık glikozda olacak şekilde toplam şekerin %42-55 seviyesinde, işlemlerle arttırarak, elde edilen bir tatlandırıcıdır. İşlenmiş gıdalarda ve alkolsüz içeceklerde, örneğin gazoz ve fırın ürünlerinde, büyük miktarlarda, ancak tatlı yiyecek olarak bilinmeyen gıdalarda bile kullanılmaktadır.
Açıklamalarıyla 357 Beslenme ve Diyet Terimi
Bir monosakarit. Süt şekeri olan laktozun yapısında bulunur.
Galaktozun glikoza çevrilmeyişi nedeniyle oluşan doğuştan metabolizma hastalığı.
4.5 litrelik Anglosakson sıvı ölçüsü.
A vitamini yatersizliğinde oluşan hafif ışıkta ve karanlıkta görememe hastalığı.
Geçişme Basıncı (Osmotik Basınç)
Suda erimiş maddelerin, molekül ve iyonların geçirgen zara uyguladığı basınç. Hücre içindeki ve dışındaki sıvının hücre zarından giriş ve çıkışını osmotik basınç düzenler. Geçişme basıncını, erimiş maddelerin ağırlığı ve büyüklüğü değil, parçacıkların toplam sayısı belirler.
Sindirim kanalına ve böbreklere giden sıvının ve içindeki maddelerin yeniden emilmesi.
Yiyecek, amaçlanan kullanımına göre hazırlandığında ve/veya yenildiğinde, tüketiciye zarar gelmeyeceğini kesinleştiren durumdur.
Gıdanın hammadde olarak kullanıldığı ve bir gıda ürünü elde etmek bir şekilde değişikliğe uğratılmasıdır.
Gıda kaynaklı hastalıklar vücuda gıda yoluyla giren doğal olarak zehirli ya da bulaşıcı olan ajanların sebep olduğu hastalıklardır. Her birey gıda kaynaklı hastalıklar konusunda risklidir.
Pankreasta yapılan bir hormon.
Çok sayıda glikozun birleşmesinden oluşmuş bir karbonhidrat. Kaslarda ve karaciğerde kısa vadeli enerji kaynağı olarak depolanan bir polisakkarittir.
Alkole benzer bir maddedir. Üç yağ asidi molekülüyle birleşince trigliseridleri, yani yağları oluşturur. Doğal yağların çoğunda gliserin vardır.
Basit yapıda bir şekerdir. Karbonhidratlar parçalandığında en küçük yapı olarak kana geçer ve besin olarak taşınır. Hücreler aldıkları glikozu enerji için kullanır. Birçok karbonhidratın, maltoz, laktoz, sakaroz, nişasta ve glikojenin temel maddesidir.
Glisemik İndeks, karbonhidrat bazlı yiyecekleri sıralamada kullanılan besinsel bir içerik birimidir. Glisemik Endeks, midedeki yiyeceğin kan şekeri seviyesini yükselteceği dereceyi öngörür.
Glisemik Yük, bir yiyeceğin Glisemik Endeksi ile yenilen yiyeceğin porsiyonundaki karbonhidrat gramajının çarpımına eşittir. Glisemik Yükün kan şekeri seviyesindeki değişikliklerle Glisemik Indeksten daha doğrudan bir ilişkiye sahip olduğuna inanılır.
Yağ asitlerinin gliserolle oluşturduğu esterlerdir. Yağların yapısını gliseritler oluşturur.
Diğer Beslenme ve Diyet Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Beslenme ve Diyet Terimleri Sözlüğü