Eğitim Sitesi

Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü

Madde Döngüsü

Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için bazı önemli maddelerin kullanılan kadar da üretilmesi gerekmektedir. Doğada ekolojik önemi olan bu maddeler canlılar ve çevreleri arasında alınıp verilir. Bu maddeler güneş enerjisi yardımıyla belirli yörüngeleri izleyerek dolaşımlarını tamamlarlar. Maddelerin ekosistemdeki bu dolaşımına madde döngüsü denir. Tüm maddeler döngü yoluyla sürekli olarak canlılar tarafından yeniden kullanılır.

Canlılar için gerekli olup, devredilmesi gereken maddelerin en önemlileri; oksijen, su, azot, karbon, fosfor ve kükürttür.

Maddenin Sakınımı (Korunumu) Yasası

Bir kimyasal reaksiyonda atomların yeniden meydana gelmediğini ya da ortadan kalkmadığını, fakat sadece tipini değiştirdiğini ifade eden temel fizik yasası.

Makrofaj

Kan dokusundaki monositlerden farklılaşarak oluşan, bağ dokusunda makrofaj, akciğerlerde alveolar makrofaj, merkezi sinir sisteminde mikroglia ve kemik dokusundaki osteoklastlarla aynı olduğu düşünülen, mikroorganizmaları fagosite edip yok eden bağ dokus.

Makrofil

Makrosporangiyumları taşıyan yapı. Makrosporofil de denir. Çiçekli bitkilerde pistile özdeştir.

Açıklamalarıyla 2079 Biyoloji Terimi

Makroklima

Komüniteyi etkisi altına alan büyük iklim katmanına makroklima denir.

Makroportal

Arkegonyumları oluşturan portal.

Makrospor

Megaspor. Makrosporangiumlardan meydana gelen büyük ve dişi olarak kabul edilen sporlar. Çiçekli bitkilerde embriyo kesesine özdeştir.

Makrosporangiyum

Makrosporları oluşturan yapı. Megasporangiyum da denir. Çiçekli bitkilerde polen kesesine özdeştir.

Makrosporofil

Makrosporangiyumları taşıyan yapı. Makrofil de denir. Çiçekli bitkilerde pistile özdeştir.

Maksimum taşıma kapasitesi

Belli bir çevrenin sürekli olarak besleyebileceği belli bir türe ait en fazla birey sayısı.

Malpigi Borucukları

Arthropodların bir çoğunda boşaltım organıdır.

Maltoz

Bitki hücreleri tarafından sentezlenen disakkarit çeşidi.

Mantar

Mikroskopik yada makroskopik olan parazit, saprfit yada simbiyoz olarak yaşayan, klorofilsiz, zehirli yada zehirsiz olan canlı yapı.

Markalama

Organizmanın işaretlenmesi.

Marsupialia

Keseliler. Memelilerin Metateria alt sınıfı. Karın bölgesinde bulunan bir kese ile tanınırlar. Çok erken doğan yavrular bir süre bu kesede taşınır.

Mast

Omurgalılarda yangısal cevabı tetikleyen histamin ve diğer molekülleri üreten bağ dokusu hücresi.

Matriks

Kloroplast ve mitokondride bulunan içinde biyolojik olayların oluştuğu cansız, akıcılığı az sıvı ortam. Bağ dokusu hücreleri tarafından salınan ve onların etrafını çeviren cansız madde.Kloroplast ile mitokondirinin zemin maddesidir. Genellikle kalın ve ağ şeklinde örülmüş mikroskobik liflerden yapılmıştır.

Maya

Ekmek mayalanmasında kullanılan canlı yada ölü, tek hücreli mantar yada bakteriler.

Mayoz

1-Bir çeşit çekirdek bölünmesidir. Orijinal hücredeki kromozom sayısının yarısına, yani haploit sayıda kromozoma sahip yavru hücrelerle sonuçlanan genellikle ardışık iki hücre bölünmesi.

2-Döl değişimi görülen diploit canlılarda spor oluşumu ya da eşeyli üreyen diploit canlıların eşey organlarında üreme hücrelerinin oluşumu sırasında diploit kromozom sayısının yarıya indiği hücre bölünmesi.

Mayoz Bölünme

Eşey organlarında eşey hücrelerinin oluşması sırasında diploit ya da somatik kromozom sayısının yarıya indiği ve dört haploit hücrenin oluştuğu hücre bölünmesi. Redüksiyon bölünme. İndirgenme bölünmesi.

Diğer Biyoloji Terimleri

İlk Sayfa ... 58 59 [60]61 62 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Biyoloji Terimleri Sözlüğü