Buzul
1- Kalın kar yığınlarının uzun süre devam eden erime - donma olayları ile buzun sertleşerek kristal haline gelmesi ve mavi bir renk alması.
2- Yüksek dağların, kutup bölgelerinin kalıcı karları, buz karları ile beslenerek dağ yamacından aşağı ağır ağır inen buz alanı.
Buzul Dili Sirkten çıkan buzulların vadi boyunca hareketi ile oluşan sarkık kesimi. Bir buzulun beslenme yeri olan buzkar alanından daha aşağı uzanan bölümü. Bu bölümün ucundan erimiş buzul suları akar, dereler doğar.
Buzul Gölleri Buzullaşma döneminde buzulların aşındırmasıyla oluşan çanaklardaki göllerdir.
Buzul Topografyası Buzulların aşındırma, taşıma ve biriktirme yoluyla oluşturduğu şekil topluluğudur.
Canlılar Küresi Biyosfer.
Açıklamalarıyla 1151 Coğrafya Terimi
Cemiyet-i Akvam (Milletler Cemiyeti) Ülkeler arasında yaşanabilecek sorunları barışçı yollarla çözmek için 1919 yılında kurulan bir uluslar arası kuruluştur.
Cephe
1- Farklı özellikte iki hava kütlesinin karşılaşması ile oluşan hat. Cepheler hareketli olup, bir yerin sıcaklık ve yağış durumunu doğrudan etkiler. Bir cephede soğuk havanın yerini sıcak hava alırsa buna sıcak cephe, sıcak havanın yerini soğuk hava işgal ederse buna da soğuk cephe denir.
2- Farklı karekterdeki, sıcak ve soğuk hava kütlelerinin karşılaşması sonucunda, bu farklı hava kütlelerini birbirinden ayıran sınır veya yüzey.
Cephe Yağışları Sıcak ve soğuk hava kütlelerinin karşılaştığı yerde oluşan yağışlar.
Cevher Değerli süs taşı, mücevher.
Cezir Gelgit sırasında deniz çekilmesi
Charter Taşımacılığı Düzenli uçuşlara bağlı olmayıp, yolcu isteğine bağlı olarak yapılan dolmuş uçak yolcu taşımacılığı.
Cıvalı Barometre Üstü açık bir kaba daldırılmış, yukarı ucu kapalı bir cam borudur. Hava basıncı, boruyu dolduran cıva sütununu dengede tutar. Hava basıncı azalıp çoğaldıkça cıva sütunu da alçalıp yükselir. Cıvalı barometre camdan yapıldığı ve hep düz durması gerektiği için her zaman kullanımı kolay değildir.
Civa Atom numarası 80, atom ağırlığı 200,5, yoğunluğu 13,59 olan, donma noktası -38,8 °C olduğundan, normal sıcaklıkta sıvı olarak bulunan, gümüş renginde bir element (simgesi Hg). Termometrelerde, özel ampul yapımında ve ilaç sanayiinde kullanılır.
Coğrafi Bölge
1- Taşıdığı belirli Coğrafi özellikleri ile çevresinden ayrılan, kendi içinde benzerlik gösteren en geniş coğrafi birimdir. Coğrafi bölgelerin sınırları belirlenirken doğal koşullar, sosyal ve ekonomik özellikler temel alınır.
2- Coğrafya bakımından kendi içinde ana çizgileriyle benzerlik gösteren ve bu özelliğiyle diğer yerlerden ayrılan alan.
Coğrafi Bölüm Bir coğrafi bölge içinde doğal koşullar, sosyal ve ekonomik özellikler bakımından farklılık gösteren küçük birimlerdir.
Coğrafi Keşifler Ticaretteki rekabet, pusulanın bulunması, büyük yelkenli gemilerin yapılması gibi olaylar sonucu 15 ve 16. yüzyıllarda Avrupalı denizcilerin girişimleridir.
Coğrafi Konum
1- Bir ülkenin, bir bölgenin veya noktanın Dünya üzerinde bulunduğu yere Coğrafi Konum denir.Coğrafi Konum 1."Matematik Konum", 2."Özel Konum" olmak üzere ikiye ayrılır.
2- Herhangi bir noktanın dünya üzerinde kapladığı alana coğrafi konum denir. Özel ve matematik konum diye ikiye ayrılır. Bir ülkenin coğrafi konumu , o ülkenin tabii, beşeri ve ekonomik özelliklerini çok yönlü etkiler.
3- Herhangi bir yerin dünya üzerindeki enlem boylam derecesi, denizlere, kıtalara, ticaret yollarına göre yeri.
Comecon (Komecon) SSCB(Eski Rusya) ile çoğunluğu Avrupa sosyalist ülkeler tarafından kurulmuş olan, ancak üye ülkelerde meydana gelen köklü ekonomik ve siyasal değişiklikler sonucu 1990 yılında feshedilen ekonomik birlik.
Conolis Kuvveti Dünyanın dönmesi sonucu, rüzgârları Kuzey Yarım Küre'de sağa, Güney Yarım Küre'de sola saptıran güç.
Çağlayan (Şelale, Çavlan) Küçük bir akarsuyun çok yüksek olmayan bir yerden dökülüp aktığı yer.
Diğer Coğrafya Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Coğrafya Terimleri Sözlüğü