Eğitim Sitesi

Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü

Çakıltaşı (Konglomera) Genelde yuvarlak akarsu çakıllarının doğal bir çimento maddesi yardımıyla yapışması sonucu oluşur.

Çakmaktaşı Bileşimi silisyumdioksit (SiO2) olan çok sert bir taş.

Çakmaktaşı (Silex) Denizlerde eriyik halde bulunan silisyum dioksitin (SiO2) çökelmesi ile oluşan taştır. Kahverengi, gri, beyaz, siyah renkleri bulunur. Çok sert olması ve düzgün yüzeyler halinde kırılması nedeniyle ilkel insanlar tarafından alet yapımında kullanılmıştır.

Çanak (Kapalı Çukur) Etrafı kapalı çukurlara çanak denir. Bunlara kapalı çukur da denir. Çukurun en derin noktasına dip noktası denir.

Çarpık Kentleşme Herhangi bir denetim gücünün olmadığı, altyapı ihtiyaçlarının dikkate alınmadığı, estetik kaygıların gözetilmediği, mevcut doğal ve tarihi dokunun korunmadığı ve her türlü planlamadan uzak olarak yerleşim yerlerinin büyümesidir.

Açıklamalarıyla 1151 Coğrafya Terimi

Çay Derelerin birleşmesiyle oluşan akarsulara çay denir.

Çayır Tarım bakımından, çayır ve benzeri ot bitkilerini yetiştiği, biçildiği bir çeşit otluk.

ÇED Raporu (Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu) Hava, su, toprak kaynaklarının kullanımı ile ilgili işletmelerin, daha projelendirme aşamasında iken çevreye zarar vermeyecek, (ya da limiti geçmeden zarar verecek) çevrenin niteliğini bozmayacak, koruyacak şekilde planlamasını kontrol altına almak için çeşitli bilim ve meslek dallarından uzman kişilerin birlikte hazırlayıp ilgili mercilerin tetkik ve onayına sundukları ve savunmasını yaptıkları ortak rapor.

Çekirdek 1.Yerin merkezindeki katmandır.
2.Dünya'nın yoğunluk ve ağırlık bakımından en ağır elementlerin bulunduğu bölümüdür.
3.Dünya'nın en iç bölümünü oluşturan çekirdeğin, 5120-2890 km'ler arasındaki kısmına dış çekirdek, 6371-5150 km'ler arasındaki kısmına iç çekirdek denir.
4.İç çekirdekte bulunan demir-nikel karışımı çok yüksek basınç ve sıcaklık etkisiyle kristal haldedir.
5.Dış çekirdekte ise bu karışım ergimiş haldedir.

Çeltik Pirinç yetiştirilen sulak tarla.

Çernozyum Kara toprak

Çevre İnsanın içinde yaşadığı ortam. Canlı varlıkların etkilendikleri ve çeşitli yollardan etkiledikleri mekânlar. Dar anlamıyla sokak veya mahalle, geniş anlamıyla ülke, kıta, hatta Dünya'nın tamamını kapsar. Çevrede bulunan elemanlar, canlı ve cansı varlıklardan oluşur. Bunlara doğal veya beşerî varlıklar da denir.

Çevre Analizi Belirli bir arazinin topoğrafik, hidrolojik, jeolojik ve kültürel yönden çevresel özelliklerinin incelenmesi.

Çevre Değerlendirmesi Bir eylemin ya da projenin çevre bakımından yararlı olup olmadığını ve çevre- sel etki raporunun hazırlanması gerekip gerekmediğini belirlemek amacıyla yapılan inceleme.

Çevre Kalite Hedefi Çevrenin belirli bir boyutu için amaçlanan kalite düzeyinin ortaya konması. Bu düzey ulaşılır olmayabilir ve nicelik olarak ifade edilebilir.

Çevre Kalite Standardı Bir çevrede bir kirletici için izin verilebilir en yüksek düzey ya da çevrenin bazı vasıfları için kabul edilebilir en düşük düzey.

Çevre Kirliliği 1- Çevrede bulunan hava, su, toprak, bitki örtüsü gibi doğal ortamların insanlar tarafından; duman, zehirli gaz, çöp, plâstik, deterjan, tarım ilâcı, kanalizasyon ve sanayi atıklarıyla kirletilmesi. Böylece hava kirliliği, su kirliliği ve toprak kirliliği gibi sorunlar ortaya çıkar. Ayrıca gürültü (ses kirliliği) de bir çevre kirliliğidir.

2- İnsanların her türlü faaliyetleri sonucu, havada, suda ve toprakta meydana gelen, olumsuz gelişmelerle ekolojik dengenin bozulması sonucu ortaya çıkan, gürültü ve atıkların çevrede oluşturduğu arzu edilmeyen sonuçlar.

Çevre Sorunu Çevre kirlenmeleri ve bu kirlenmelere bağlı olarak ortaya çıkan sorunlar. Ozon tabakasının incelerek delinmesi, toprak erozyonu, denizlerdeki canlıların giderek azalması, ormanların azalması, kuraklık sorununun ortaya çıkması, asit yağmuru birer çevre sorunudur.

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu Yeni gelişme ve projelerin çevreye olabilecek sürekli ya da geçici potansiyel etkilerinin, sosyal sonuçları ve alternatif çözümleri de içine alacak biçimde analizi ve değerlendirilmesi.

Çevresel Örgütler Doğanın zarar görmesini durdurmayı ve verilen zararları onarmayı amaçlayan uluslararası bir sivil toplum kuruluşlarıdır.

Diğer Coğrafya Terimleri

İlk Sayfa ... 9 10 [11]12 13 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Coğrafya Terimleri Sözlüğü