Edinilmiş Donanım Davranışa, yaşantılara dayanan öğrenilmiş etkenlerin katkıda bulunması.
Efendi Ahlakı Nietzsche'nin egemen, özgür, güçlü insana özgü olan ve yaşamla dolup taşma, hoşgörü, kendine güven, gurur, yüreksiz ve dar kafalı olan her şeyi küçük görme, acımama, aldırışsızlık gibi özellikler taşıyan yaşama tutumuna verdiği ad. Karşıtı bk. köle ahlakı.
Egemenlik
1- Devletin belli sınırlar içinde,belli bir toplumda serbestçe iktidar gücünü kullanabilmesidir.Yani dış ve iç baskılardan kurtularak kendini yönetebilmesidir.
2- Hukuk ve siyaset felsefesinde, bir kişi ya da kurumun, kendi alanında başka bütün kişi ya da kurumlar üzerinde nihai otorite sahibi olmasını mümkün kılan özellik; devletin karar alma sürecinde ve düzeni sağlamada, tek yönetici ya da otorite olması durumu.
Egoizm Bencillik. Benci ahlak anlayışı.
Egzistansiyalizm(Varoluçuluk) Sartre tarafından ortaya atılan görüşe göre insanın kendisini gerçekleştirmesi için önce var olması gerektiğini öne süren akımdır.
Açıklamalarıyla 1083 Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi
Eğitim İnsanın toplum yaşamına uyum sağlayabilmesi ve yeteneklerinin geliştirilmesi için uygulanan yöntemlere eğitim denir.
Eğitim Psikolojisi Psikolojinin bulgularının eğitim ve öğretime uygulanarak kolaylıklar ve ilerlemeler sağlanması eğitim psikolojisinin konusuna girer.
Ekonomi İnsanların ihtiyaç duyduğu mal ve hizmetlerin nasıl üretildiğini, bölüşüldüğünü ve tüketildiğini inceleyen bir bilimdir.
Ekzogami (dışarıdan evlilik) Seçilen eşin akraba grubu dışından olması durumudur.
Elan vital Hayat hamlesi. Bergson'a göre hayatın sahip olduğu yaratıcı güç.
Elektroensefalogram Beyinde kendiliğinden meydana gelen elektriksel dalgalanmalar. Saçlı deri üstüne yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla ölçülür.
Eleştirici görüş (kritisizm) Kant sistemine verilen ad (Bunun nedeni, Kant'ın bilginin ne olduğunu sorması, sınırlarını çizmesi, elemanlarını çözümlemesi, kısaca bilgiyi eleştirmesidir.).
Eleştiricilik(Kritisizm) Septisizm(şüphecilik) ve dogmatizm karışımı bir sistem olan bu felsefe Kant'ın felsefesi olarak anılır.
Embesil (Budala) Yaklaşık 20 - 49 zeka bölümüne sahiptirler. Belirli oranlarda da olsa gereksinimlerini karşılayabilirler. Yeme, içme, giyinme, soyunma gibi becerileri kazanabilirler. İleriki yaşlarda da 5 - 6 grubundaki çocukların davranışlarını gösterirler.
Emek
1- Doğal kaynakları işleyen, biçimini ve yerini değiştiren, adedini çoğaltan kas gücü yani iş gücüdür. Bir mal ya da hizmetin üretiminde verilen emek değerin belirlenmesinde etkili olur. Örneğin el dokuması halı çok emek verilerek üretildiği için fabrikasyon halıdan daha değerlidir.
2- İnsanın kendisini yada doğayı belli bir amaca yönelik olarak değiştirmek için giriştiği bilinçli eylemlilik süreci.
Empati Kişinin kendisini başka bir bilincin yerine koyarak söz konusu bilincin duygularını, isteklerini ve düşüncelerini, denemeksizin anlayabilmesi becerisi.
Empirizm (Deneycilik) Doğru bilgiye duyu verileri ve deneyle ulaşılabileceğini savunan akımdır. İnsan aklında doğuştan bilgi olmadığını ve bilgiye dış dünyadan gelen deney verileri ile ulaşılabileceğini ileri sürer. Bilginin kaynağı deneydir. Empirizm deneye dayanan fiziği temel alır. Empirizmin ilk örnekleri ilkçağda Epiküros'ta görülür. Ona gör bütün bilgilerin ilk kaynağı duyudur.
Emprizm(Deneycilik) Bilginin kaynağı olarak insan yaşantısı ve duyumları gören öğreti.
Endogami (içerden evlilik) Seçilen eşin akraba grubu içinden olması durumudur.
Endüstri (Sanayi) Psikolojisi Üretimde verimi artırmak amacıyla, insan emeğinin daha üretken hale getirilmesi endüstri psikolojisinin konusuna girer.
Diğer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü