Haraç Vergisi Gayrimüslim çiftçilerden alınan ürün vergisidir.
Hareciye Gayrimüslimlerin elinde olan arazidir. Fetihten sonrada sahibine bırakılırdı. Böyle topraklardan haraç vergisi alınırdı.
Hareket Ordusu 13 Nisan 1909 tarihinde, İstanbul'da çıkan 31 Mart gerici ayaklanmasını bastırmak amacıyla kurulan ve adını Mustafa Kemal'in verdiği ordudur. İttihat ve Terakki Partisi yandaşı subayların komuta ettiği birliklerden oluşturulmuştur. Selanik'te kurulan bu ordu İstanbul'a gelerek ayaklanmayı kanlı bir şekilde bastırmıştır.
Harem
1. Eskiden, İslam kültüründe hükümdarların, devlet adamlarının, soyluların ve zenginlerin konutlarında, kadınların bulunduğu erkeklere yasak olan bölgedir.
2. Saray ve konaklarda kadınlara ayrılan bölüm.
3. Padişahın ailesiyle birlikte yaşadığı, özel hayatının geçtiği yer.
Harem Ağası Eski Roma, Abbasi, Memluk ve Osmanlı saraylarında ve büyük konaklarda, harem bölümünü korumak ve haremin türlü hizmetlerini görmekle yükümlü olan erkekliği giderilmiş (testisleri alınmış) zenci görevlidir.
Açıklamalarıyla 1889 Tarih Terimi
Haremeyn Mekke ile Medine şehrinin ikisini birden belirten isim. Bu iki şehrin bazı yerleri mahrem (girilmesi yasak)dir.
Haricilik İslam tarihinde ortaya çıkan ilk mezheptir. 656 yılında yapılan Sıffin Savaşı sonrasında, Hz. Ali'nin mi, yoksa Muaviyenin mi halife olacağına hakemlerin karar vermesine Hz. Ali'nin müsade etmesi Hz. Ali'nin ordusundaki bazı askerlerin tepkisine yol açmış ve bu mezhep kurulmuştur.
Hariciye Nezareti Osmanlı Dışişleri bakanlığı.
Harp İki veya daha çok devletin birbiriyle diplomatik ilgilerini keserek silâhlı kuvvetlerle vuruşmaları, savaş.
Hars Kültür.
Has Dirlik toprağın en üst dilimini oluşturan topraktır. Bu toprağın yıllık vergi gelirleri 100.000 akçenin üzerindedir. Osmanlı padişahlarına, şehzadelere, Divan-ı Hümayun üyelerine, Beylerbeylerine ve Sancakbeylerine ayrılan, merkezde ya da merkeze yakın yerlerden seçilmiş topraklardır. (Tımar: Beslediği atlı askerlerle savaşa giren beylere vergisini toplamak için ayrılan arazi).
Haseki Osmanlı Devleti'nde bir görevde eskimiş olanlara verilen addır.Bostancı Ocağı'ndaki küçük rütbeli subaşılara, sarayda padişahın gözüne ve gönlüne girmiş olan karavaşlara (köle kadın) da bu ad verilirdi.
Haseki Sultan Cariye iken padişahın gözdesi olan ve ondan çocuk doğuran kadın.
Hassa
1-Büyük Selçuklu Devleti ile Anadolu Selçuklu Devletinde merkezde bulunan, savaşlarda ele geçirilen küçük yaşlardaki kölelerin eğitilmesiyle oluşturulan, düzenli, maaşlı ve yaya olan ordudur.
2- Padişahlara ve saraylara özgü hizmetler hakkında bir deyim.
Hassa Askeri Hükümdarı korumakla görevli askerî sınıf.
Haşiyeitecrit Sahnıseman medreselerinde bir bölüm.
Hat Güzel yazı yazma sanatı.
Hatt-I Hümayun Osmanlı Padişahlarının yazdığı en büyük devlet emri ve buyrukları.
Hattat Güzel yazı yazan.
Hattıhümayun Padişahın yazılı buyruğu.
Diğer Tarih Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Tarih Terimleri Sözlüğü