Kelam
1- İslamiyet'te Allah'ın varlığını ve birliğini akıl, mantık ve hikmet yoluyla ispatlamak.
2- Allah'ın varlığını ve İslam dininin doğruluğunu konu alan bilimdir.
Kelteminar Kültürü MÖ 3000 yıllarında Aral gölüne dökülen Amuderya'nın deltasında bulunmuştur. Buradaki insanlar yerleşik hayat sürdürmüşlerdir
Kengeş İlk Türk devletlerinde, devlet işlerinin görüşülüp karara bağlandığı büyük meclis için kullanılan isimlerden biri.
Kent Devleti (Site-Polis)
En ilkel ve ilk devlet örgütlenmesidir. Tunç
çağından itibaren örgütlenmeye başlamıştır. Bir kentin kendi başına, tüm kurum ve kuruluşlarıyla devlet olma halidir. Çevrelerinin siyasal, ekonomik ve kültürel yaşamını yönlendiren kent devletleri İlkçağda Yunanistan'da temel siyasal birimdi ve genellik köleci demokrasi yönetimine sahiptir.
Kervansaray Ana yollarda, yolcuları barındırmak, kervanları konaklatmak, dinlendirmek, malları sahiplerine ve tüccara teslim edinceye kadar muhafaza etmek için tuğla ve taşlardan yapılan büyük han.
Açıklamalarıyla 1889 Tarih Terimi
Kesif Yoğun.
Keşif Düşmanın durumunu anlamak üzere gönderilen kol.
Keşiş Rahip.
Ketebe Bir hattatın yazdığı yazıya koyduğu imza.
Kethüda Büyük devlet adamları ile zenginlerin işlerini gören kimse. Kâhya.
Kıble Müslümanların namaz kılarken yüzlerini döndükleri yöndür. Bu yer Mekke kentinde bulunan Kâbe binasıdır. Ayrıca güneyden esen yel anlamındadır.
Kıla-yı Erbaa Dört kale. Eskiden İstanbul'daki Anadolu kavağı ve Rumeli-kavağı ile Yûşa ve Telli Tabya hakkında kullanılırdı. İmparatorluğun çeşitli yerlerinde birbirine yakın dört kale için de aynı deyim kullanılmıştır.
Kılıç Hakkı Osmanlı İmparatorluğu'nda geliri 20.000 akçeye kadar olan, kamu arazisi dahilinde yönetimi sipahiye bırakılmış olan verimli topraklara tımar denirdi. Tımarlar sipahilere verilirdi. Tımarın sipahilerin kendilerine verilen asgari bir miktarı (5-6 bin akçe) vardı ki buna kılıç hakkı denirdi. Hizmet ve yararlılık karşılığı olarak verilen tımarın değeri artırılırsa, bu 5 - 6 bin akçeden fazlasına terakki denirdi.
Kılıç Kuşanma Tahta yeni çıkan Osmanlı padişahlarının İstanbul'daki Eyüp Sultan türbesine giderek dinî törenle kılıçlarını almaları, kuşanmaları.
Kırat Ağırlık ölçülerinden biri. Mücevher, özellikle elmas tartısında kullanılır. Karat da denir.
Kısas Bir suçluya ceza olarak, başkasına yaptığı kötülüğün aynısını uygulamaktır.
Kısas Bir suçluyu, başkasına yaptığı kötülüğü kendisine aynı biçimde uygulayarak cezalandırma.
Kıssa Ders alınması gereken kısa hikâye.
Kıstas Ölçüt, bir şeyi ölçü olarak almak.
Kışlak Kışı geçirmek üzere barınılan yer, orduların ve göçebe oymakların hayvanları ile birlikte yayladan inip konakladıkları yer.
Diğer Tarih Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Tarih Terimleri Sözlüğü