Eski Türklerde varılması gereken yüce hedef. Bütün Türklerin bir araya toplanması ülküsü. Yeryüzünde bütün Türklerin birleşip kuracakları yeri belirsiz ülke. Osmanlı Türkleri tarafından Roma'ya da (hedef seçildiği için) bu ad verilmiştir.
Genellikle Sünni Müslümanların Alevi ve Şiilere verdikleri addır. Bunun nedeni de giydikleri kırmızı renkli başlıktır.
Harem Dairesi'nin en büyük âmiri. Dar-üs-saade Ağası. Daha çok hadım zencilerden seçilirdi.
Kibele (Kybele), Anadolu kökenli bir ana tanrıçadır.
Açıklamalarıyla 1888 Tarih Terimi
Bir cins tahıl ölçüsüdür. İki teneke veya dört şinik ölçüsündedir ve yaklaşık 32 kg. dir.
İlkçağ'da Anadolu'nun güneyinde Göksu, Seyhan ve Ceyhan ırmaklarının suladığı, Toros Dağlarının kuşattığı, şimdiki Mersin ve Adana çevresine verilen addır.
Hıristiyan tapınağı.
C14 metodunu kullanarak eski kullanılmış araç ve gereçlerin yaşları hakkında bilgi verir.
Kınakına ağacının kabuğundan elde edilen ve sıtmanın sağaltımında kullanılan beyaz bir alkoloit.
Ortodoks Kilisesine bağlı Slav halkları için IX. yüzyılda Rum din adamlarının oluşturup, geliştirdiği bir tür alfabedir. Günümüzde Rusça, Sırpça ve Bulgarca ile birlikte eski Sovyetler Birliğinden ayrılan devletlerin çoğunda bu alfabe kullanılmaktadır.
Fransa'da kurulan Hristiyan tarikatı. 10. yüzyılda bütün Fransa'ya yayıldıktan sonra İsviçre, İspanya, İngiltere, Almanya ve Macaristan'a kadar genişledi. Tarikat üyesi olan din adamları zamanla kral ve üst düzey yöneticilerde söz sahibi olarak, kiliseye yaptıkları baskıyla reform fikrini kabul ettirdiler.
Osmanlı Ordusunda yüzbaşılıkla binbaşılık arasında bir rütbedir. İlk kez Asakir-i Mansure-i Muhammedi'ye ordusunda kullanılmıştır.
Bir ülkenin sınırları dışında işgal ettiği ve yönettiği yer. Daha çok ticari amaçlıdır. Ticaret yapmak amacıyla oluşturulan merkezler.
Bir ülkenin, kendi ülkesi dışındaki toprakları işgal ederek yönetmesine koloni denir. Bu kolonilerin devletin idaresinde aktif olarak kullanılması ise koloniciliktir.
Sömürgeleştirme.
Özel mülkiyetin olmadığı, bütün malların, üretim araçlarının topluma ait bulunduğu, bunları devlet aracılığıyla herkesin ortaklaşa kullandığı toplum düzenidir. Böyle bir sistem düşüncesinden ilk önce Platon'un "Devlet" adlı yapıtında sözedilmiştir.
Göçebe bir hayat süren, bir yere sürekli yerleşmeyen (aşiret, oba vb.), göçerkonar.
Egemenliklerini, hukuk yapılarını, başkanlıklarını ve uluslararası kişiliklerini koruyarak ortak bir amaç için antlaşmayla birleşmiş bağımsız devletlerin oluşturduğu topluluktur.
Uluslararası bir sorunun çözümü için yapılan toplantı.
Bir devletin içinde bulunduğu dönemin şartları doğrultusunda, kendi menfaatlerini gözeterek kurduğu dostluk (çıkar) ilişkisidir.
Diğer Tarih Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Tarih Terimleri Sözlüğü