Eğitim Sitesi

Online Tarih Terimleri Sözlüğü

Meclis Hükümeti Sistemi

"Konvansiyonel Sistem" olarak da bilinir. Meclisin üstünlüğü ilkesine dayanır, yasama ve yürütme kuvvetlerinin bir mecliste birleştiği yönetim biçimidir. Yürütme görevini yapan kurul bu meclis tarafından seçilir. Kurul, meclis adına görevini yerine getirir.

Meclis-İ Ahkam-I Adliye

1853-1861 yıllarında Osmanlı Devleti'nde temyiz (Yargıtay) mahkemesi görevini yapan yargı kuruludur

Meclis-İ Ali-İ Tanzimat

1854-1861 yıllarında Osmanlı Devleti'nde Tanzimat yasalarını, tüzüklerini ve ıslahat uygulamalarını hazırlamakla görevli kuruldur.

Meclis-İ Mebusan

Osmanlı Devleti'nde yasama görevini yürüten ve iki meclisten oluşan parlamentodur. Bu parla-mentonun varlığı Osmanlı Devlet yapısına meşruti bir özellik kazandırmıştır.

Açıklamalarıyla 1888 Tarih Terimi

Meclis-İ Vala

Meclis-i Valay-ı Ahkam-ı Adliye'nin kısa adıdır. 1837 yılında kurulmuştur. Halk ile hükümet arasındaki davalara bakardı. 1861 yılında yetkileri artırılarak üç daireye ayrılmıştır. 1867 yı-lında dağıtılarak yerine Şurayı Devlet oluşturulmuştur. Bu kurum da bugünkü Danıştay'a benzemektedir.

Mecusilik (Zerdüştlük)

1. Zerdüşt dini inananları. Ateşe tapan insanlardır. Timsah ve İnek gibi hayvanları kutsal sayarlar. Su ve toprağa saygı duyarlar. Bu nedenle ölülerini gömmezler. Onları kuleler üzerine koyarak yırtıcı kuşlara yem yaparlar. İnançlarına göre ölümden sonra ruh özgürlüğüne kavuşur.

2. Mecusilik, mecus dinine ait inanç ve akidelere dayalı tutum ve davranışların bütünü; temel akideleri ateşe (ışık) tapmak olan Zerdüştilik, Mithrailik, Zurvailik, Manilik ve Mazdekilik gibi çeşitli fırka ve mezheplerin ortak adı. Mecusiler, ateşe tapan, nur ile karanlığı iki hayır ve şer kaynağı olarak kabul eden topluluk.

Medeni Hukuk

Kişiler arasındaki hukuksal ilişkileri düzenleyen özel hukuk dalıdır. Çoğu kez özel hukukla eş anlamlı olarak kullanılır. Dar anlamıyla, aileye, mirasa, eşyaya, malların devrine, mülkiyete, sözleşmelere ve borçlara ilişkin kuralları kapsar.

Medeni Kanun

Medeni kanun, veraset, miras, evlilik gibi konulara getirilen yasal düzenlemeleri kapsayan kanundur. Türkiye'nin ilk medeni kanunu 1926, ikinci ise 2001 yılında yürürlüğe girmiştir.

Medeni Kanun Maddeleri Nelerdir?
1. Sosyal ve ekonomik alanda kadınlara özgürlük verildi.
2. Kadınlara erkeklerle eşit miras alma hakkı tanındı.
3. Dini nikahın yerine resmi nikahın zorunlu hale getirilmesi.

Medine

Eski adı Yesrib olan Suudi Arabistan'da bir kenttir. Hicaz bölgesinde, Mekke'nin 385 km. kuzeyindedir. İslam dünyasının Mekke'den sonraki kutsal kentidir. Burada ölen Hz. Muhammed'in Mecid-i Nebi'deki mezarı Müslümanlarca ziyaret edilen kutsal bir yerdir.

Medrese

İslam öğretisini yaygınlaştırmak ve geliştirmek amacıyla oluşturulan eğitim kurumlarıdır. Sözcük anlamı "ders okunan yer" dir. Osmanlı tarihinde ilk medrese 1331 yılında İznik'te Orhan Bey zamanında kurulmuştur. Genellikle camilerle birlikte inşa edilen medreselerde öğrenciler (danişment, suhte) yatıp kalkarlar, imaretlerde yiyip içerler, dersliklerde ve camilerde İslam temelli dersleri okurlardı. Osmanlı Devleti'nde Fatih ve Kanuni zamanında medreseler en gelişmiş düzeyine ulaşmıştır.

Mefkûre

Ülkü, ideal.

Megaron

Erken Tunç çağında or-taya çıkmaya başlayan dikdörtgen ya da kare şeklinde bir tabana oturmuş iç mekan ile, bir ön dehlize sahip, iç mekanla bu dehlizi ayıran bir kapının yer aldığı, içinde bir ocak bulunan tavanı ahşap bir çatıyla örtülü yapı türüdür.

Mehdi

İslam inancında ve diğer büyük dinlerde kıyametten önce ortaya çıkarak Dünya'ya adalet dağıtacağına inanılan kurtarıcıdır.

Mehter

Mehterhane nin kısaltılmışı. Askerî bando. Mehter takımında görevli kimse.

Mehterhane

Osmanlılarda askeri bando. Mehter takımı. Bu takımın görev yaptığı yer

Mehtername

Osmanlı Devleti'nin askeri mızıka takımıdır. Bir çok doğu ülkesinde olduğu gibi; davul, zurna, nakkare (küçük davul), boru, zil ve kösten oluşurdu.

Mekkari Taifesi

Ticaret yolları üzerinde yük taşımacılığını meslek edinen kişilerin oluşturduğu teşkilattır.

Mektepli

Osmanlı Dönemi'nde alaylı askerlerin tersine mektepten yetişerek kıtalarda görev yapan subaylardır.

Melik

1. Padişah, hükümdar, sultan, hakan yerine kullanılan deyim.

2. Selçuklularda sultan tarafından bir eyaleti, bölgeyi yönetmekle görevlendirilen hanedan mensubu.

3. Türk-İslam devletlerinde Sultan'ın çocukları "Melik" unvanı ile anılmıştır.

Melikü's Sevahil

Anadolu Selçuklu Devleti'nde donanma komutanlarına verilen unvandı.

Diğer Tarih Terimleri

İlk Sayfa ... 54 55 [56]57 58 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Tarih Terimleri Sözlüğü