Moleküler Gastronomi Terimi Hakkında Bilgiler
Gıdaların pişirilmesi aşamasında gıdalarda meydana gelen değişimleri ve bu değişimlere yol açan kimyasal reaksiyonları inceleyen bir dal. Moleküler gastronomi kimyasal maddelerle yemek yapma işi değildir. Gıdaların yapısında bulunan tat, koku, lezzet unsuru olan kimyasal maddelerin pişirme sırasında gösterdikleri farklı davranışları inceleyerek her bir madde için farklı lezzetlerin geliştirilmesini araştırır. Şöyle örneklersek daha anlaşılır olacaktır. Çikolatanın içerisinde bulunan kakao yağının sıcaklık etkisiyle birlikte verdiği lezzet ve keyif etkisi farklılık göstermektedir. Kakao yağının en lezzetli olduğu sıcaklık 35-40 °C arasındadır. Bu sıcaklıkların altında ya da üzerinde bir sıcaklıkta bir kakao yağı bize keyif ve lezzet vermez.
Benzer Mutfak - Yemek Terimleri:
Narenciye: Portakal, limon, greyfurt, mandalina, bergamut ve turunç gibi Citrus cinsi meyve ağacı türlerini kapsayan bitki topluluğu.
İftariye: İftar için hazırlanmış çerez ve yiyecekler.
Antre (Entree): 1- Ordövr.
2- Ana yemeklerden önce yenen başlangıç yemeği.
Kurallı İlerleme Prensibi: Mutfaktaki işlerin mantıklı şekilde yürümesi (erzakları teslim alma,depolama,hazırlama,pişirme ve dağıtım) .Bu ilerleme olayında, hiçbir şekilde kirli
Fırınlama (Roasting): (Kahvecilikte) Kahve çekirdeklerinin özel fırınlarda kavrulması. Kavurma derecesine bağlı olarak kahve çekirdeğinin rengi koyu kahverengiye döner. Kav
Klorojenik Asit: Kahvenin asiditesini veren ana asitlerden. Tadı kötü olup, kahve fırınlandıkça giderek kaybolur ve yerini tad verici asitler alır.(Kahvecilik Terimi)