Eğitim Sitesi

Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü

Bipolar İki uçlu veya iki kutuplu olma durumu.

Birefrigens Bir maddenin çözelti halinde ışığı farklı konumda değişik olarak kırma özelliği.

Birim zar 1-Elektron mikroskobunda arası açık renk iki koyu çizgi halinde görülen iki protein tabakası halinde bulunan lipit tabakasından oluştuğu varsayılan yapı.

2-Birçok hücre organelinde bulunan zar yapısı tipi. İki tarafta protein moleküllerinin oluşturduğu tabakalar, bunların arasında sandviç biçiminde lipid ve öteki moleküllerin yer aldığı zar yapısı.

Birincil Oosit Bir oogoniyumun diploit yavru hücresi.

Birincil Spermatosit Bir spermatogoniyumun diploit yavru hücresi; bu hücre, ikincil spermatositi oluşturmak üzere ilk mayotik bölünmeyi geçirir.

Açıklamalarıyla 2080 Biyoloji Terimi

Birlikte Yaşama (Simbiyotik İlişkiler) İki organizmadan birinin yada ikisinin canlılığını sürdürmesi için beraber yaşamalarına simbiyoz (Birlikte Yaşama) denir. İkiye ayrılır :

1- Yararlı Birlikler
Kommensalizm, Mutualizm

2- Zararlı Birlikler
Parazitizm (Parazitlik)

Bistüri Laboratuarda kullanılan keskin bıçak.

Bivalent Sentromeri henüz bağlı iki homolog kromozomun kardeş kromatitler oluşturmak üzere kendilerini eşlemesi sonucu oluşan grup.

Biyocoğrafya Popülasyonların, türlerin ve ekolojik komünitelerin Dünya'daki dağılış şekillerini inceleyen bilimsel çalışma alanı.

Biyoçeşitlilik Hayvanlar, bitkiler ve mikroorganizmalar, onların sahip olduğu genleri ve canlı organizmaların içinde yaşadığı ekosisteme biyoçeşitlilik denir. Biyolojik çeşitliliğin ekosistem, tür ve gen çeşitliliği olmak üzere üç temel bileşeni bulunmaktadır.

Biyoessey Biyolojik etken bir maddenin etkinliğini, canlı organizma üzerinde göstererek saptama.

Biyogenez Canlıların kendilerine benzeyen canlılardan oluştuğunu açıklayan görüş.

Biyoinformatik DNA sekansları gibi karmaşık biyolojik bilgilerin analizinde, bilgisayarların ve/ya da matematiğin kullanılması.

Biyokaçakçılık Doğadan yabani bitki ve hayvanların veya onlara ait parçaların, yetkili kurumların izni olmadan yasa dışı yollarla toplanması ve yurt dışına çıkarılması.

Biyokütle 1- Canlı varlıklarda organizmanın suyu alındıktan sonra geriye kalan kuru kütlesi.

2- Belirli bir alan ve hacimde bulunan canlıların su dışındaki toplam kuru madde kütlesi.

Biyolog Biyoloji ile uğraşan kimse, biyoloji uzmanı.

Biyoloji 1. Bitki ve hayvanların köken, dağılım, yapı, gelişim, büyüme ve üremelerini inceleyen bilim dalı, dirim bilimi.

2. Biyoloji; canlıları, bunların özelliklerini, yapı ve işlevlerini, canlı ve cansızlarla etkileşimlerini bilimsel yöntemlerle inceleyen bilim dalıdır. Biyolojiyle ilgili çalışmalar yapan bilim insanları biyolog olarak adlandırılır.

Biyolojik Birikim Ekosistemlerde madde ve enerji akışı besin zinciriyle gerçekleşir. Dolayısıyla toprağa, havaya ya da suya karışan toksik (zehirli) maddeler besin zinciri aracılığıyla canlıların vücuduna alınır. Bu maddelerin bir kısmı vücuttan atılırken bir kısmı vücut dokularında birikir. Bu birikimin besin piramidindeki canlılarda aşağıdan yukarı gidildikçe vücutta birikmesi olayına biyolojik birikim adı verilir. Biyolojik birikimin temel nedeni endüstriyel kimyasal ürünlerdir. Örneğin, tarımda kullanılan böcek öldürücü ilaçlar, yalnızca besin içinde birikmez havaya, suya toprağa da karışır. Bu şekilde tüm besin zinciri etkilenir. Bu öyle bir şeydir ki, Afrika'da kullanılan bir böcek öldürücü, havaya, suya karışarak kutuplardaki bir kuşa kadar ulaşabilir.

Ayrıca besin zinciri nedeniyle, besin piramidinin bir üst basamağını oluşturan canlıda birikim artar. Çünkü bir çekirge birden fazla otla beslenir. Bir kuşsa birden fazla çekirge yer. Bu ekosistemin bozulmasına neden olur. İnsan türü de biyolojik birikimden etkilenir. Birçok uzman denizlerdeki ağır metal kirlenmesine işaret ederek "Büyük balıkların yerine küçük balıkları tercih edin." uyarısında bulunur.

Doğa kendini sürekli yeniler. Atıkları yok eder. Ancak biz bu yenilenmeye izin vermezsek biyolojik birikim nedeniyle insan türü dahil birçok canlı türü tehdit altında yaşar.

Biyolojik Çeşitlilik Belirli bir alan, çevre veya tüm dünya üzerindeki canlıların genetik, tür ve ekosistem çeşitliliği.

Biyolojik Kapasite Bir coğrafi bölgenin yenilenebilir doğal kaynakları üretme kapasitesinin göstergesidir. Ölçü birimi "küresel hektardır" (kha). 1 küresel hektar yaklaşık 1.5 futbol sahası kadardır.

Diğer Biyoloji Terimleri

İlk Sayfa ... 11 12 [13]14 15 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Biyoloji Terimleri Sözlüğü