Cıvık mantarlar Hem bitkisel hemde hayvansal özellik gösteren, gövdeleri ya tek yada çok çekirdek içeren, uygun olmayan şartlarda " Sklerotyum " adı verilen bir kist oluşturan canlılar.
Cilialar Solunum yollarında ve tubaların iç yüzeyinde bulunan titrek tüylerdir. Titrek hareketleri ile boşluktaki maddenin (solunum yollarındaki yabancı maddeler, tuba uterinada ovum veya zigot) hareketini sağlar.
Cins Canlıların sınıflandırılmasında kullanılan bir terim olup, türleri içerisine alan taksonomik bir gruptur.Örneğin köpek (Canis), meşe (Quercus) gibi.
Covper Bezi Seminal sıvının oluşturduğu bezlerden biri.
Cowper Bezi Erkek üreme sisteminde seminal sıvının oluştuğu kese.
Açıklamalarıyla 2080 Biyoloji Terimi
Crossing-over Eşey ana hücrelerinde gerçekleşen mayoz bölünmenin profaz I safhasında oluşan tetratların kromatitleri arasındaki parça değişimi. Homolog kromozomların kardeş olmayan kromatitleri arasında genlerin karşılıklı olarak değiştirilmesidir.
Çaprazlama Eşeyli üreyen canlılarda, erkek ve dişi üreme hücrelerinin birleştirilmesiyle yavru bireyler elde edilmesi olayına çaprazlama denir.dersimiz.com Çaprazlama yapılmasının sebebi, karakterleri oluşturan allel genlerin yarısının dişiden (yumurta) ve yarısının da erkekten (sperm) alınmasıdır.
Çekinik (resesif) Genler Bir homolog kromozom takımının her iki üyesi tarafından taşınmadıkça fenotipini ifade edemeyen genlerdir. Yani etkisini yalnız homozigot durumda ya da "çift-doz"da olunca gösteren genlerdir.
Çekirdek
- Hücrenin yönetim ve kalıtımından sorumlu merkezidir.
- Prokaryot hücrelerde bulunmaz.
4 kısımdan oluşur
- Çekirdek Zarı
- Çekirdek Sıvısı
- Çekirdekçik
- Kromatin Ağ
Çekirdek Sıvısı
- Sitoplazmaya göre daha koyu kıvamdadır.
- Yapısında bol miktarda nükleotit bulunur.
Çekirdek Zarı
- Çekirdeği sitoplazmadan ayıran iki katlı zar.
- Kalıtım materyali olan DNA'nın korunmasını sağlar.
- Hücre zarına benzer yapıdadır.
- Büyük por (deliklere) sahiptir.
Çekirdekçik
- Kromatin ağın (DNA) çekirdek içinde daha yoğun bulunması sonucu daha koyu görünen kısımlardır.
- Ribozomun üretildiği yerlerdir.
- Sayısı birden fazla olabilir.
Çekum Kalın bağırsağın ince bağırsakla birleştiği kısımdaki çıkıntı, kör bağırsak.
Çelikle Üreme
1.Bazı bitkilerden kopan parçaların köklenerek yeni bir bitki oluşturmasıdır.
2. Bitkilerin dal ve kök parçalarından yeni bitkilerin üretilmesine çelikle
üretim denir. Nemli toprakta ya da suda bir süre bekletilerek köklendirilen bitki parçalarından yeni bitkiler üretilir. Çekirdeksiz üzüm, muz, Afrika menekşesi, kavak ve söğüt gibi bitkiler çelikle üretilebilmektedir.
Çelikle Üretim
Bitkilerin dal ve kök parçalarından yeni bitkilerin üretilmesine çelikle üretim denir. Nemli toprakta ya da suda bir süre bekletilerek köklendirilen bitki parçalarından yeni bitkiler üretilir.
Çekirdeksiz üzüm, muz, Afrika menekşesi, kavak ve söğüt gibi bitkiler çelikle üretilebilmektedir.
Çenek
1. Bitkilerde embriyonun bir kısmını oluşturan, bazı bitkilerde besin deposu görevini yapan ve ilk oluşan yapraklar.
2. Tohum yaprağı. Tohumun yapısındaki bitki taslağında bulunan yapraklardan her biri.
3. Çim yaprakları, kotiledon. Tohumlu bitkilerin tohumlarının çimlenmesiyle embriyolarından oluşan ilk yaprak ya da yaprakları.
Çevre Kirliliği İnsan sağlığına, doğal kaynaklara, ekosisteme zarar verebilecek her türlü maddenin ve enerji biçiminin etkinlik gösterebilecek düzeyde çevrede bulunma durumu.
Çevresel Direnç Bir türün maksimum çoğalma hızını engelleyen fizyolojik ve biyolojik etmenlerin toplamı.
Çift çenekli bitki (Dikotiledon) Embriyolarında iki çenek yaprak (kotiledon) bulunan bitkiler. İletim demetleri gövdede belirli bir düzende yerleşmiştir.
Çizgili Kas Silindir şeklinde uzun hücrelerden oluşur. Çok çekirdeklidir ve hücre zarının altında yer alır. İstemli kaslardır. Hareketi hızlı, kısa sürelidir ve çabuk yorulur. Enine bantlar bulunur.
Diğer Biyoloji Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Biyoloji Terimleri Sözlüğü