Eğitim Sitesi

Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü

Katalizör Kimyasal tepkimeye katılmadan tepkimenin hızını artıran fakat tüketilmeyen madde. Bu olmadan reaksiyon son noktaya ulaşmaz.

Kataraklık Merceğin saydamlığını yitirmesiyle oluşan göz rahatsızlığı. Ameliyatla düzeltilir.

Kategori Belirli bir düzene göre sıralanmış, belirli özellikler taşıyan ve buna göre adlandırılan sınıflandırma birimlerine kategori adı verilir.

Katyon Pozitif yüklü iyon.

Kazein Sütte bulunan bir çeşit protein.

Açıklamalarıyla 2080 Biyoloji Terimi

Kazık Kök Ana kökün yan köklerden daha fazla gelişme göstermesi.

Keliser Örümcek, akrep ve öteki Arachnida'ların başında bulunan pens biçimindeki ekstremite.

Kemiozmoz Proton (H+) derişimi farkından dolayı protonların zardan geçişi sırasında ATP sentaz aracılığıyla ATP sentezleme mekanizması.

Kemolitotrof Enerji kaynağı olarak kimyasal bileşikleri, elektron kaynağı olarak da inorganik maddeleri kullanan.

Kemoorganotrof Enerji kaynağı olarak kimyasal bileşikleri, elektron kaynağı olarak da organik maddeleri kullanan.

Kemoototrof Ototrof beslenen canlılar, karbon kaynağı olarak havadaki karbondioksit ve inorganik maddeleri kullanarak kendi besinini üretebilen canlılardır. Bu canlılar, besin üretirken kullandığı enerji türüne fotoototrof ve kemoototrof olmak üzere ikiye ayrılır.

Kemoototroflar, kimyasal bağ enerjisini kullanarak inorganik maddelerden organik besin sentezler. Kemosentez reaksiyonlarında ışık enerjisine ihtiyaç olmadığı için gece gündüz devam edebilir.

Amonyak, hidrojen, sülfür gibi inorganik maddeleri oksitleyerek elde ettiği kimyasal enerji ile inorganik maddelerden organik madde sentezleyen bu canlılara kemoototrof adı verilir.

Nitrat, demir, kükürt bakterileri kemosentez yoluyla beslenen canlılara örnektir. Örneğin, nitrit bakterileri nitriti, nitrata dönüştürerek açığa çıkan enerji ile ATP oluşturur. Daha sonra ise bu enerjiyi inorganik maddeleri besin hâline getirirken kullanır.

Kemoreseptör 1. Kimyasal uyarımları alan duygu organı ya da hücresi.

2. Kimyasal maddelere karşı duyarlı olan almaçlar.

Kemoreseptörler Kimyasal maddelerle uyarılan hücrelerdir. Dil ve burunda bulunurlar.

Kemosentetik Ototroflar İnorganik maddeleri oksitleyerek (oksijen ile yakarak) açığa çıkan kimyasal enerji yardımıyla besin sentezlemeye kemosentez denir. Kemosentezi sadece bakterilerin bazıları yapar. Kemosentez sonucu atmosfere oksijen verilmez. Klorofil taşımazlar.

Kemosentez Bazı canlıların güneş enerjisi yerine inorganik maddelerin oksidasyonu ile açığa çıkan kimyasal enerjiyi kullanarak inorganik maddelerden organik madde sentezlemeleri.

Kemotropizma Kimyasal uyarıma büyüme tepkisi.

Kendileştirme Kendileştirme, aynı genotipte iki canlının çaprazlanmasıdır. Örneğin; AaBb genotipli bir canlının kendileştirilmesi yine AaBb genotipli bir canlı ile yapılır.

Keratin Omurgalı hayvanların derisinin, tırnak saç, boynuz gibi yapılarında bulunan, suda çözünmeyen sert protein.

Keton Yapılar Yüksek yoğunluklarda zehirleyici olan tam oksitlenmemiş yağ asitleridir. İdrarla dışarı atılır, asidozise neden olur.

Kırkbayır Geviş getiren otçul memelilerde geviş getirme işleminden sonra besinlerin gönderildiği mide bölümü.

Diğer Biyoloji Terimleri

İlk Sayfa ... 48 49 [50]51 52 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Biyoloji Terimleri Sözlüğü