Azınlık (Ekalliyet) İçinde yaşadıkları toplumda nüfusun büyük bir bölümünü oluşturan gruptan( din, dil) etnik köken gibi özellikleriyle farklı olan kesim.
Azil Görevden alma.
Bâb Kapı.
Bab-ı Ali Osmanlı Devleti'nin başkenti İstanbul'da Osmanlı devlet dairelerinin (Sadrazamlık, Hariciye ve Dahiliye Nazırlıkları) toplandığı bölgeye I. Abdülhamit'ten itibaren verilen addır.
Bab-ı Ali Baskını İttihat ve Terakki Fırkası'nın Kâmil Paşa hükümetini devirmek için düzenlediği baskın (23 Ocak 1913).
Açıklamalarıyla 1889 Tarih Terimi
Bab-ı Hümayun Topkapı Sarayı'nın ana giriş kapısıdır.
Bab-Us-Saade Ağası Enderun âmirlerinden birine verilen unvan.
Babai Babaîlik tarikatından olan kimse.
Babek IX. yüzyıl'da Arap-İslam Devleti'nin Abbasiler Devri'nde devlete karşı ayaklanarak Azerbaycan'ı egemenliği altına alan, insanların her açıdan tam eşitliğini savunan, komünal (ortakçı) bir toplum yaratmaya çalışan bir dinsel öğretinin kurucusudur.
Babıâli
1- XVIII. yüzyıldan itibaren Osmanlı hükümetine ve bürokrasisine verilen isim.
2- Büyük kapı. Osmanlılarda Sadrazamlık (Başbakanlık), Reis-ül Küttaplık (Dışişleri), Sadaret Kethüdalığı (İçişleri)'nin bulunduğu binalara denirdi. Hükümet anlamına da gelirdi. Yeniçeri Ocağı'nda bir başçavuş.
Bacıyân-ı Rum Bacıyan-ı Rum (Anadolu Kadınlar Birliği), 13. yüzyılda Anadolu'da kurulmuş, göçmen Türkmen kadınlardan oluşan bir topluluktur. "Bacı" kelimesi, abla, kız kardeş anlamına gelmektedir.
Baç
1-Gümrük ve alış-veriş vergisidir. Osmanlı Devleti'nde gümrükten geçirilen ticari mallar ile satılmak üzere pazara getirilen mallardan alınan vergidir.
2-Ticaret yapanlardan alınan bir vergi türü.
Bağ-Bahçe Resmi Osmanlı Devleti'nde bağ ve bahçelerden alınan vergidir. Zımniler, üzümden şarap yaptıkları için bu vergiyi daha fazla öderlerdi. Sipahiler bu vergiyi zımnilerden şarap olarak toplardı.
Bağa Bahriye Bir unvan. Küçük rütbe.
Bağdat Demiryolu İstanbul'u Bağdat'a bağlayan demiryolu hattıdır. Batılı emperyalist devletlerin Osmanlı topraklarından sömürge çıkarları sağlamak amacıyla tasarlandı. Osmanlı Devleti'nin Almanya'ya yakınlaşmasıyla birlikte bu tasarı Berlin-Bağdat Demiryolu hattına dönüştürüldü.
Bağdat Paktı (Cento) NATO'nun Ortadoğu'daki uzantısı olarak 1955 yılında İngiltere'nin öncülüğünde Türkiye, İran ve Pakistan arasında Bağdat'ta kurulan güvenlik örgütüdür. İran'daki rejim değişikliğinden sonra dağılmıştır.
Bağıt Yapılmak istenilen bir işi birkaç kişinin karşılıklı olarak kararlaştırıp üstlerine almaları, akit.
Bağlaşık Aralarında antlaşma veya sözleşme sağlanmış olan (kimse veya topluluk), müttefik.
Bağlaşma Devletleri (İttifak Devletleri ) Sanayi Devrimi'ni gerçekleştirdikleri halde ulusal birliklerini geç tamamlayan Almanya ve İtalya'nın, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nu da yanlarına alarak 1883 yılında oluşturdukları, tarihin ilk emperyalist devletler bloğudur. Bu birlik, sömürge alanlarını daha önceden aralarında paylaşan İngiltere, Fransa, Hollanda, Belçika ve Amerika Birleşik Devletleri'ne karşı bu devletlerin ellerindeki sömürgeleri ele geçirmek amacıyla oluşturulmuştur.
Bağnaz Bir düşünce ya da bir inanışa körü körüne (dü-şünmeden, yargılamadan. mantık yürütmeden) saplanan, ondan başkasını düşünmeyen ve bu düşünceden ödün vermeyen kişi.
Diğer Tarih Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Tarih Terimleri Sözlüğü