Çatkı Uç uca, birbirine çatılan şeylerin bütünü.
Çektiri Osmanlı donanmasında kullanılan geleneksel savaş gemisidir. Kürekle gidebilen, tek direkli ve yelkeni sadece hız artırmada yardımcı olarak kullanılan bir gemidir.
Çelebi Önceleri Mevlevî tarikatının başında bulunan kimseye denirdi. Osmanlı şehzadeleri için de kullanılmış bir unvandır. Daha sonra şair, müzisyen ve padişah yakınlarına da Çelebi denmiştir.
Çengi Dansöz.
Çeri Eski Türkçede asker. (Yeniçeri-Yeni asker)
Açıklamalarıyla 1889 Tarih Terimi
Çetr Savaşa veya bir yere gidilirken sultanların başları üzerinde tutulan ve hâkimiyet sembolü olan şemsiyeye verilen isim.
Çevgan İki kale arasında çevgan adlı sopayla at üzerinde takım hâlinde oynanan eski bir Türk oyunu.
Çıkma Edirne, Galata ve İbrahim Paşa Saraylarındaki acemi oğlanların derecelerine göre kapı kulu süvari bölükleriyle sarayın dış hizmetlerine ya da devlet hizmetlerine; saray hizmetlerinde bulunan kimselerin de dış hizmete atanmaları.
Çıplak
1- Tersane mensuplarından bir kısmına verilen unvan idi.
2- Yeniçerilerde hizmete girmek üzere nöbete soyunan neferler için kullanılan bir deyim.
Çırağan Baskını 20 mayıs 1878 tarihinde Padişah II. Abdülhamit'i tahttan indirerek, yerine V. Murat'ı yeniden tahta çıkarmak amacıyla Ali Süavi'nin yönetiminde 70 kişiyle düzenlenen başarısız bir kalkışmadır. II. Abdülhamit'in 14 Şubat 1878'de Osmanlı Mebuslar Meclisi'ni dağıtması ve aydınlar üzerinde yoğun bir baskı uygulamasına karşı bir eylemdir. Sonuçta, baskının lideri Ali Süavi eylem sırasında öldürülecektir.
Çift Osmanlı Devleti'nde bir toprak alan ölçüsüdür. Bir çift öküzle sürülebilen, işlenebilen toprak genişliğidir. Bu genişlik 60 ile 150 dekar arasında değişir. Çiftlik sözcüğü buradan türemiştir.
Çift Vergisi En az bir çiftlik genişliğinde toprak işleyen Müslüman reayadan yılda bir kez alınan ve bölgelere göre 10 akçeden 50 akçeye kadar değişiklik gösteren vergidir. Herhangi bir nedenle işlediği toprağı terk eden reaya bu vergisini ödemeyi sürdürürdü. O zaman bu vergi Çift Bozan adını alırdı.
Çifthane Sistemi
Bu sisteme göre devlet, kırsal toplumu ve ekonomiyi, tahıl üretilen topraklara el koyup bunları tapu sistemi çerçevesinde köylü ailelerine (hane) dağıtarak örgütlüyordu. Teorik olarak bir çift öküze sahip olan her haneye, hanenin geçimini ve vergi yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlayacak büyüklükte bir arazi (çiftlik) veriliyordu. Devletin koruyup devam ettirmeye çalıştığı temel fıskal birim buydu. Yarım çiftlikten daha azına sahip olan haneler veya bekâr köylüler bennâk ve mücerredi (veya kara) olarak ayrı bir kategoriye sokuluyor ve daha düşük çift vergisine tabi tutuluyorlardı.
fiskal: 1. Hazineye ilişkin. 2. Vergiye ilişkin
bennâk: Çift vergisi yükümlüsünün, kendisiyle bir evde oturan oğullarına, evlendikleri zaman verilen ad.
mücerredi: Evlenmemiş, bekâr
Çin Seddi MÖ: 210 yılında tamamlanan, Çin'i kuzeydeki göçebe toplulukların (özellikle Hunların) saldırılarını önlemek amacıyla yapılan insan yapısı en büyük duvardır. Çin Seddi, ortalama bir kaç yüz metrede bir yapılan kulelerle desteklenmiştir. Uzunluğu 2.400 Km. ve yüksekliği 4 ile 9 metre arasında değişmektedir. Üzerinde 4 metre genişliğinde bir yol vardır.
Çini Bir yüzü sırlı, renkli ve çoğunlukla çiçek resimleriyle süslü, yapı işlerinde duvarara, yere döşenen pişmiş balçık levha.
Çita Rumeli Türkleri hakkında kullanılan bir deyim.
Çivi Yazısı MÖ: 3200 yıllarında Sümerler'in soyut kavramların anlatabildiği yazı sistemidir. Kil tabletler üzerine izi çiviye benzer bir kalemle bastırarak yazılırdı. Hece alfabesi olup, 600'den fazla sembolden oluşmaktaydı. Sümerler'den başka tüm Ön Asya topluluklarınca kullanılmıştır.Bu yazıyla Gılgamış ve Tufan destanları ile çeşitli dinsel ve hukuksal bilgiler yazılmıştır.
Çocuk Haçlı Seferi 1212 'de Katolik Kilisesi'nin örgütlemesiyle binlerce çocuktan oluşan Haçlı Seferidir. Katolik Kilisesi bir mucizenin gerçekleşerek Kudüs'ün alınacağını öne sürmüş ve çocukları eyleme geçirmiştir. Bu çocukların çoğu yollarda ölmüş, kalanlar ise tutsak edilerek köleleştirilmiştir.
Çoğulculuk Toplumsal yaşamda her türlü düşüncenin, eğilimin, gerçekliğin var olmasını, eşitliği ve özgürlüğü savunan görüş.
Çor Göktürkler'de rehber, önder, lider.
Diğer Tarih Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Tarih Terimleri Sözlüğü