Eğitim Sitesi

Online Tarih Terimleri Sözlüğü

Ulusal Egemenlik Devletin gücü olan egemenliğin doğrudan doğruya ulusa ait olması. Millî egemenlik, ulus egemenliği ya da hâkimiyetimilliye olarak da adlandırılır.

Ulusal İrade Bir ulusun bir işin nasıl yapıldığı gerektiği yolunda açığa vurduğu karar. Ulusal irade ancak egemenliğin ulusun tümüne ait olduğu devlet sisteminde belirlenebilir.Ulusal iradenin somutlandığı yer parlamentodur.

Ulusallaştırma (Millileştirme) Özel girişimcilerin elinde bulunan doğal kaynak,hizmet ve kuruluşların siyasal, toplumsal ya da ekonomik nedenlerle ulus adına devlete geçirilerek kamu yararına göre düzenlenmesi. Daha dar bir tanımla ulusal bir nitelik kazandırmak üzere yabancı iktisadi kuruluşlara el koyma anlamına da gelir. Ulusallaştırma ile sosyalleştirme, devletleştirme ve kamulaştırma gibi benzer kavramlar arasında bazı önemli farklar vardır.

Ulusçuluk Atatürkçülüğün altı temel ilkesinden biridir. Ulusunu sevmek, onun geçmişine bağlılık, geleceği ve yükselmesi yolunda çalışmak temeline dayanan ve bir ulusun ancak kendine ve kendi değerlerine dayanarak yaşayabileceğine inanan görüş.

Uluslararası Birçok ulusu ilgilendiren, iki ya da daha çok ulus arasında gerçekleşen.

Açıklamalarıyla 1889 Tarih Terimi

Umbo Bir kalkanın ortasında bulunan, eli korumaya ve oklardan sakınmaya yarayan, genellikle bombeli bölüm.

Ur 1- Toprak tabya. Önünde hendek olan istihkâm. 'Or' olarak da söylenir.

2- Silâhsız, mühimmatsız olanlar. Yeniçeri Ağası.

Urduca Pakistanda konuşulan resmi dil.

Urgakina Dünyanın ilk yazılı kanunlarını hazırlayan Sümer site devleti lagaş kralı. Sümerlerde ilk kanuni düzenleme Urgakina tarafından MÖ 2750'de yapılmıştır. Urgakina, kitabelerde kölelik devrine son vermek; dulları, öksüzleri ve diğer güçsüzleri koruyacak bir düzen kurmak için kanunlar koyduğunu söylemiştir.

Urug 1. İlk Türk devletlerinde sosyal hayatın en küçük birimi aile (oğuş)'dir. Ailelerin bir araya gelerek oluşturduğu aileler birliğine yani sülaleye urug adı verilir.

2. Soy, sülale (bir ailenin soyu). Soylar ailelerin tepesidir yani en üstüdür.

Uruk Irklar, kökler, damarlar.

Uygar Düşün, bilim, sanat ve endüstri alanlarında çok büyük bir gelişme göstermiş, dolayısıyla yaşama biçiminde gerekli bir düzeye erişmiş ülke ya da toplum.

Uygarlık İnsanların doğaya egemen olma, toplum olarak daha iyi bir yaşama ulaşma çabalarından çıkan sonuçların, bilim, teknik, sanat ve kültürün tümü.

Uygarlık Tarihi Toplumların yaşamlarını her yönüyle inceleyen bilim dalıdır. Bütün ulusların meydana getirdikleri uygarlık eserlerini, kültür ve medeniyet ürünlerini inceler.

Örneğin : Çin Uygarlığı, İslam Uygarlığı vb.

Uygarlık tarihini oluşturan kültür tarihleri;
Felsefe Tarihi
Dinler Tarihi
Ekonomi Tarihi
Siyaset Tarihi
Edebiyat Tarihi
Bilim Tarihi
Mimarlık Tarihi
Askeri Tarih

Uygarlık ;
- Bir ülke veya toplumun maddi ve manevi varlıklarının; bilim, sanat, düşünce ve teknoloji ürünlerinin tamamını ifade eder.

- Uygarlık ve medeniyet çoğu zaman aynı anlamda kullanılır.

- Uygarlığın, Batı uygarlığı, İslam uygarlığı, Hint uygarlığı vb. şeklinde sınıflandırılmasının temelinde söz konusu toplumların yaşam tarzı, inanış ve gelenekleri vardır.

Uygurlar 745-840 yıllarında Orta Asya'da Uygurlar hakimiyet sürmüşlerdir. Göktürk Devletinin yıkılmasından sonra kurulan Uygur Kağanlığı, yerleşik hayata geçilmesi ve ticaretle uğraşılması bakımından Türk tarihinin en önemli dönemlerinden birini teşkil etmektedir. 840 yılında Uygur hakimiyeti sona ermiştir.

Üç Aylar Kutsal Ramazan ayı ile ondan önce gelen iki ay: Recep, Şaban, Ramazan ayları.

Üge Eski Türk devletlerinde Hükümet Başkanı (Başbakan).

Ülke Bir devletin egemenliği altında bulunan kara, deniz ve havanın oluşturduğu bütün.

Ültimatom Bir devletin başka bir devlete herhangi bir kunuda verdiği ve hiçbir tartışmaya ya da karşı çıkmaya yer bırakmaksızın, tanıdığı süre içinde isteklerinin yerine getirilmesini bildirdiği, içinde savaş tehdidi bulunan nota.

Ümera Yüksek rütbeli subaylar ve sancak beyleri için kullanılan unvan. (Emir'in çoğulu). Beyler, amirler.

Diğer Tarih Terimleri

İlk Sayfa ... 87 88 [89]90 91 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Tarih Terimleri Sözlüğü