İranlıların «hattat» karşılığı olarak kullandıkları terim.
Güzel yazı yazan, İranlılar «hattat» anlamına kullanmışlardır.
Kırma yazılar biraz daha ince yazılırsa hurda adını alır. Talik hurdası, nesih hurdası gibi çeşitleri vardır. Bunların daha incelerine ise gubari denilir.
Minyatür ile ilgili bilgilere bakınız.
Açıklamalarıyla 1053 Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi
Özellikle levhalardaki kelime ve harflerin süslenmesi için yapılan bezemeler.
Farsça küçük anlamında bir kelime. İnce karakterle yazılmış hat yazısı. Alışılmış boyutlardan daha küçük boyutta yazılmış hat yazıları.
Bu düzenlemede rumilerden farklı olarak kendi bünyelerinde değil, yaprak veya hatai çiçeğiyle beraber kullanılarak değerlendirilirler.
Huruf-i Müteselsil (Hurufi Müteselsil)
Hiç kalem kaldırmadan, devamlı bir satır hâlinde yazılan yazılar.
Huruf-u Mühmele (Hurufu Mühmele)
Arap elifbasındaki noktasız harfler.
Altı yazı, şeş kalem, aklâm-ı sitte.
İslâm harfleriyle, estetik kurallarına bağlı kalarak ölçülü ve güzel yazı yazma sanatıdır.
1. İslâm harfleriyle, estetik kurallarına bağlı kalarak ölçülü ve güzel yazı yazma sanatıdır.
2. Güzel yazı, yazı güzelliği. Estetik değeri olan İslâmi yazılara hat ya da hüsn-i hat, böyle yazanlara da hattat denir. Eskilere göre "Hüsn-i hat için kalemin âlâsı, mürekkebin râ'nâsı, kâğıdın zibâsı gerektir." Hüsn-i hatla Kur'an-ı Kerim, cüz, bilye, kitap, murakka, kıt'a, meşk, ferman ve i'lamlar yazılmış; ayrıca mimari süsleme unsuru olarak da kullanılmıştır. Hat ile ilgili bilgilere de bakınız.
Soğuk ıstampa, üzerine modelin kazındığı bir demir levha kızdırıldıktan sonra derinin üzerine bastırılır. Bu Istampa modeli meşin üzerine bir altın yaprakla bastırılarak yaldızlı cilt elde edilir.
Uzun, girintili çıkıntılı yaprak motifi. Hat ve kitap süslemelerinde, tezhipte kullanılır. Süsleme motifi. Bir tür yaprak şeklidir. Itır yaprağına benzediğinden bu adı almıştır. Berk-i ıtrî de denilir.
Noktalama işlemi. Harfleri noktalama, yazıya nokta koyma.
Hareke. Harekeleme işlemi.
1. Kreasyon. Sanatın her devirde ve her yüzyıla ait bütün ayrıntılarını bildikten sonra, şimdiye kadar yapılmamış, yeni bir çığır açma; yeni, ayrı ve bir esasa bağlanmış üstün örnekler.
2. Bir sanat eseri meydana getirmek. İbda’ olunmuş bir eser demek hiçbir modeli olmayan ve kimseyi taklit etmeyerek vücuda getirilen asli eser demektir.
1. Hat öğrencisinin belirli seviyeye geldiğinde hocasından aldığı diploma, yeterlilik belgesi.
2. Hat sanatında müfredât ve mürekkebât meşklerini bitirenlere hocaları tarafından yazılarının altına ketebe koyma iznini veren diploma.
İlimde ve yazıda öğrenimini bitirenlere verilen belge; hattat icazetnamelerine son asırda ketebe kıtası denilmiştir. İcazetnamede, silsilenamedeki gibi, kimin kimden yazı öğrenmiş olduğu sıra ile gösterilir. Kıtalarda ise yalnız öğrenci ve öğretmenin ismi ile dualar yazılmıştır. İcazetname almadan önce yazıya ketebe konulamaz.
Arap harflerinin karınlı veya tekneli olanlarının çizgi içindeki kısımlarına verilen isim.
Diğer Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri Sözlüğü