Eğitim Sitesi

Online Tarih Terimleri Sözlüğü

Yuğ

Yas. Ölü gömme töreni. Cenaze Töreni.

Yurt

Bir halkın üzerinde egemen olarak yaşadığı, kültür ve uygarlığını oluşturduğu toprak parçası, yer, memleket, ülke.

Yurtluk

Beylik arazi, bir hanedanın arazisi, ocaklığı.

Yurtluk Arazi

1. Herhangi bir yerin gelirinin bırakılmasıdır. Tımardan farkı, kayd-ı hayat şartı ile verilmesidir. Yurtluk sahibi ölünce toprağı devletçe geri alınırdı.

2. Geliri sınır koruma hizmetlerine karşılık olarak Türkmen boylarına verilen sınır boylarındaki arazilerdir. Tımardan farkı, hizmet karşılığı verilmemesidir.

Açıklamalarıyla 1888 Tarih Terimi

Yurttaş Askerlik

Fransız devrimi ile ortaya çıkan milliyetçilik akımıyla doğmuştur. Buna göre halkın tamamı vatanın savunulmasından sorumludur. Askerlik maddi kazanç için değil vatani bir görev olarak yapılır.

Yüzyıl

Yüzyıllık süre, asır. Milat başlangıç alınarak 1-100, 101 - 200, 201 - 300 vb. olarak sayılan yüzyıllık dönemlere verilen genel isim.

Zabit

Subay.

Zadegan

Soylular, asilzadeler.

Zafer

Düşmanı yenme, galip veya üstün gelme.

Zağarcı

Yeniçeri Ocağı'nın 64. ortasına verilen isim. Padişah tarafından avda kullanılan zağarları (bir cins av köpeği) yetiştirdikleri için bu adı almışlardı.

Zaman

Yaşanılan hayatın, yapılan hareketin ölçüsüdür. Hayatın içinde geçen süredir. Bir işin, bir oluşun içinde geçtiği, geçeceği veya geçmekte olduğu süreye zaman denir. Zaman içerisinde yaşanılan gelişmelerin büyük dilimlerden küçüğe doğru (yıl, ay, gün, saat) bölünmesi takvimlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır.

Zanaat

İnsanların maddeye dayalı ihtiyaçlarını karşılamak için yapılan, öğrenimle birlikte tecrübe ve ustalık gerektiren iş. El ustalığı isteyen işler.

Zanaatkâr

Belli bir zanaatı meslek edinmiş

Zaptiye

Osmanlı Devletinde toplum güvenliğini sağlamakla görevli askeri polis kuruluşu.

Zaviye

Tekkelerin daha küçük boyuttakilerine verilen ad. Küçük tekke, ibadethane.

Zeamet

1. Osmanlı Devleti'nde yıllık geliri yirmi bin ile yüz bin akçe arasında olan ve belli hizmetleri karşılığında orta derecedeki devlet görevlilerine maaş karşılığı bırakılan topraklardır.

2. Fetih sırasında devlete ait araziden savaşçılara ve bir kısım devlet ve saray memurlarına kılıç hakkı olarak verilen toprak. (Zeamet, 1840 yılında kaldırıldı).

3. Yıllık geliri 20.000-100.000 akçe olan arazilerdir.

Zebur

Tanrı tarafından Davut peygambere gönderildiğine inanılan kutsal kitap.

Zekat

Müslümanlarca farz olan vergi. İslamın beş şartından biridir. 96 gram altın ya da buna eşdeğer mal ya da para zekat olarak her yıl muhtaç olan kimselere verilmelidir. Fazla malı olanlar için bu ölçü kişinin yıllık gelirinin kırkta birine tekabül eder.

Zemberek (Zenberek)

Çelik veya pirinçten yapılmış ok.

Zemberekçi (Zenberekçi)

Yeniçeri Ocağı'nın 88. ortasına verilen isim. Bunlar silah olarak ZENBEREK denilen bir ok kullanırlardı.

Diğer Tarih Terimleri

İlk Sayfa ... 91 92 93 [94]95

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Tarih Terimleri Sözlüğü