Eğitim Sitesi

Online Tarih Terimleri Sözlüğü

Yasa Devletin yasama gücünce belli biçimlere uyularak düzenlenen ve yürürlüğe girdikten sonra herkesin uyması zorunlu olan, uyulmadığı zaman belli yaptırımlarla karşılaşılan kural.

Yasama Yasa yapma. Bu görev ülkemizde TBMM'ye aittir.

Yassı Çemen Savaşı 1230 yılında Erzincan yakınlarında Selçuklu Devleti ve Eyyubiler ittifakı ile Harezmşahlar arasında yapılan savaştır. Savaş kesin olarak Selçuklu - Eyyûbî zaferi ile sonuçlanmıştır.

Yayım Kitap, gazete vb. okunacak şeylerin basılıp dağıtılması, neşir.

Yaylak Yazın barınılan yer. Orduların, göçebe oymakların hayvanları ile birlikte yaylaya çıkarak konakladıkları yer.

Açıklamalarıyla 1889 Tarih Terimi

Yazılı Kaynaklar Üstünde harf ve yazı karakteri bulunan kaynaklardır. Tarih devirlerinin aydınlatılmasında kullanılırlar.

-Kitaplar, antlaşmalar, beratlar, soy kütükleri, fermanlar, kitabeler, anılar, gazeteler, seyahatnameler, kronikler, papirüsler, mektuplar, paralar, madalyalar, arşivler...

Yazısız Kaynaklar Üstünde harf ve yazı karakteri bulunmayan kaynaklardır. Genel olarak Tarih Öncesi Devirlerin ve İlk Çağ tarihinin aydınlatılmasında kullanılır.

-Taş, toprak ve kemikten yapılan aletler, eşyalar ve silahlar.
-Mimari eserler
-Mağara resimleri, kabartmalar
-İnsan ve hayvan fosilleri
-Geçmişten günümüze gelen çeşitli destanlar, efsaneler
-Dolmen, menhir mezar taşları
-Örf ve adetler
-Sanat eserleri, takılar, elbiseler

Yazıt Bir olayın ya da kimsenin anısını tarih boyunca yaşatmak amacıyla, gömüt taşı, anıt gibi şeyler üzerine kazılmış yazı.

Yegane Biricik, tek.

Yeni Çağ İstanbul'un fethinden, 1453 tarihinde başlayıp, 1789 tarihli Fransız İhtilaline kadar sürer.

Yeni Osmanlılar Sultan Abdülaziz devrinde Meşrutiyet'e geçilmesi için çalışan ve bunun için kurulmuş olan cemiyetin adı. Bunlara "Genç Osmanlılar" da denirdi.

Yeniçağ Ortaçağın sonundan (İstanbul'un Türklerce ele geçirilişinden-1789) yakınçağın başlangıcına (Fransız Devrimi'ne-1789) kadar süren tarih bölümü.

Yeniçeri Osmanlı Devleti'nin sürekli ordusunu oluşturan kapıkulu ocakları örgütlenmesinin en ayrıcalıklı ve en eski sınıfı. Örgütlenmesi I. Murat Dönemi'nin ilk yıllarında başlamış, XV. Ve XVI. yüzyıllarda Osmanlı ordusunun çekirdeğini oluşturmuştur. Ortaçağda görülmedik disiplinleri, eğitimleri ve vurucu güçleriyle Yükselme Dönemi'nin zaferlerinde büyük rol oynayan Yeniçeriler, Osmanlı düzeninin bunalıma girdiği XVII. XVIII. yüzyıllarda başlı başına bir iktidar, hatta bir terör odağına dönüşerek İstanbul'daki tüm ayaklanmalara katılmışlardır. II. Mahmud'un merkezi yönetimin temellerini yenileme çabaları çerçevesinde öbür kapıkulu ocaklarıyla birlikte ortadan kaldırılmıştır (1826).

Yeniçeri Ocağı Yeniçeri askerinin küçük yaştan başlayarak yetiştirildiği askeri örgüt.

Yenidünya Amerike anakarası.

Yezidilik Tanrısal varlığın iyilik ve kötülük olarak ikiye ayrıldığını, Tanrı'nın iyiliği, şeytanın kötülüğü temsil ettiğini, Tanrı'yla şeytan arasında sürekli bir çekişme, tartışma olduğunu öne süren, Hz. Ali'yi insan biçimine girmiş Tanrı sayan, Tanrısal varlığın bir parçası saydığı şeytana da aşırı bağlılık gösteren, İslam inançlarına aykırı bir mezhep.

Yıllık (Anal) Yaşanan olayların günü gününe kaydedildiği belgelere denir.

Yiğitbaşı Esnaf birliklerinde disiplin, ham madde dağıtımı ve anlaşmazlıkların giderilmesiyle görevli olan kimse.

Yoğ (Yuğ) Göktürkler'de ölü kişiler için yapılan tören. Matem töreni. Ölü yemeği.

Yontma Taş Devri (Paleolitik devir) Kaba Taş Devri, Yontma Taş Devri veya bilimsel adıyla Paleolitik Çağ olarak tanımlanan Eski Taş Çağı MÖ 10.000 ile MÖ 5500 yılları arasındaki dönemdir.

Bu dönem, taşların yontularak bir takım araç ve gereçlerin elde edildiği bir dönemdir.

İnsanlar vahşi hayvanlardan korunmak için gruplar halinde mağaralarda, ağaç kavuklarında yaşamaktadır. Mağara duvarlarında bu döneme ait resimlere rastlanmıştır. Bunlar sanat tarihinin ilk yapıtları olarak görülür.

Bu devirde Buzul Çağı yaşandığı için insanlar tarımsal üretim yapamamışlar, hayatlarını avcılık ve toplayıcılık yaparak sürdürmüşlerdir.

İnsanlar avcılık ve toplayıcılığın etkisiyle göçebe olarak yaşamışlardır.

Diğer Tarih Terimleri

İlk Sayfa ... 91 92 [93]94 95

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Tarih Terimleri Sözlüğü