Kereviz Kökleri ve yaprakları sebze olarak kullanılan bir bitkidir. Genel olarak pişirilerek yenir. Bazı yerlerde yaprakları çiğ olarak da kullanılmaktadır.
Keş Torba (süzme) yoğurdundan yapılan (parmesana benzer) sert peynir (makarnalarda kullanılır).
Kıvam
1- Koyuluk derecesi.
2- Bir şeyin en uygun zamanı veya noktası (şurubun kıvamı ne sulu ne koyu olsun).
Kıymak
1- Eti makineden çekmek.
2- Maydanozu ince parçalara doğramak.
3- Sebzeleri, yarım ay şeklinde çok ince kesmek, doğramak.
Kızartma Herhangi bir ısı yardımıyla, önce dış yüzeyinden başlayıp, kızartılarak pişirilen yiyecek. Susuz olarak dış yüzeyini karamelleştirip, sonra gerekirse su konup pişmesi tamamlanabilir.
Açıklamalarıyla 984 Mutfak - Yemek Terimi
Kızartma Yağı Yüksek ısıya ve defalarca ısınmaya dayanıklı olan kızartmalarda kullanılan yağ türleri (şu anda Türkiye'deki en iyi kızartma yağı ayçiçek yağıdır).
Kızgın 230 -240 derece civarında olması gerekir. Fırına konan kağıt 5 dakikada kavrulur.
Kimyon Genel olarak toz halinde kullanılmaktadır. Türk mutfağında, köftelerde, bazı et yemeklerinde ve sucuk yapımında kullanılır.
Kirş Vişne ve kirazdan yapılan, su renginde olan alkol veya içki (pastacılıkta kullanılır).
Kişniş Kişniş genellikle şuruplarda ve likörlerde kullanılmaktadır. Kişniş şekeri pastacılıkta ve bazı et yemeklerinde de kullanılmaktadır. Bitkinin yaprak ve filizleri de çorba ve salatalara doğranarak yenir.
Klorojenik Asit Kahvenin asiditesini veren ana asitlerden. Tadı kötü olup, kahve fırınlandıkça giderek kaybolur ve yerini tad verici asitler alır.(Kahvecilik Terimi)
Koagüle (Coagule) Normalde bir sıvı içerisinde bulunan ve gözle görülmeyen katı maddelerin genellikle sıcaklık etkisiyle katılaşması, pıhtılaşması, çökelmesi durumuna verilen isim.
Koçan Lahana, marul gibi sebzelerde yaprakların çıktığı sert gövde, mısırın tanelerini taşıyan, üzeri yaprakla sarılı, püsküllü meyvesi.
Koenzim Çoğunlukla fosfat içeren ve molekül yapılarını proteinlerin oluşturduğu enzimlerin yapısını oluşturan maddelere verilen isim.
Kolloidler Kahvede eriyemeyen ancak metal filtrelerden geçebilen partiküller. Kahvenin ağızdaki izleniminde önemli etkisi var. Kahve köpüğünü oluştururlar.(Kahvecilik Terimi)
Kompozisyon İçerik, içindekiler veya bir şeyi meydana getiren parçaların toplamı.
Konkase (Concassee) Tavla zarı (küp) şeklinde doğrama usulü.
Konkase Domates Kaynayan suya atılan domatesler kabukları çatlamaya başlayınca çıkarılır, soğuk suya atılır böylece kolayca kabukları soyulur. Domatesler ikiye kesilip çekirdekleri çıkarılır ve tavla zarı büyüklüğünde doğranır.
Konsantrasyon (Concentration) Yoğunluk. Dıştan içe pişirme biçimi.
Konsome Yağı alınmış berraklaştırılmış et suyu.
Diğer Mutfak - Yemek Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Mutfak - Yemek Terimleri Sözlüğü